Conecteaza-te cu noi

Societate

Ambasadorul Venezuelei în România a vizitat lăcașele de cult din Constanța

Published

on

tur ghidat constanta

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a găzduit duminică, 27 august 2023, activitatea de închidere a evenimentelor științifice și culturale din cadrul CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE. Proiectul, finanțat de Primăria Municipiului Constanța, a cuprins: cinci simpozioane, o masă rotundă, trei prezentări de carte și două lansări de carte, vernisarea a două expoziții temporare, ateliere meșteșugărești medievale, demonstrații de luptă și un inedit spectacol muzică, dans și flăcări.

Moderatorul activității a fost cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, președintele Asociației SINE QUA NON, care a făcut o scurtă prezentare a activităților științifice și culturale derulate în cadrul proiectului.

Au susținut alocuțiuni: prof.univ.dr. Marian Cojoc, prof.univ.dr. Ibram Nuredin, dr. Costin Croitoru – directorul Muzeului Brăilei Carol I și prof.univ.dr. Sorin Liviu Damean – decanul Facultății de Științe Sociale al Universității din Craiova. Cu toții au vorbit despre locul pe care Asociația SINE QUA NON și l-a câștigat în spațiul cultural dobrogean și i-au felicitat pe cei trei membri fondatori ai asociației: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Gabriel Mircea Talmațchi și dr. Lavinia Dumitrașcu.

Dr. Gabriel Mircea Talmațchi, moderatorul simpozionului CONEXIUNI CULTURALE, ECONOMICE ȘI MONETARE ÎN ANTICHITATE ȘI EVUL MEDIU și dr. Lavinia Dumitrașcu, coordonatorul simpozionului CONSTANȚA ȘI LUMEA ROMÂNEASCĂ MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ au vorbit despre modul în care au fost susținute lucrările științifice și despre dezbaterile specialiștilor pe temele aflate în discuție.

Dr. Constantin Scurtu a descris simpozionul 145 DE ANI DE ISTORIE MILITARĂ ȘI ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ ÎN DOBROGEA, dar și cele zece ateliere meșteșugărești medievale, demonstrațiile de luptă și spectacolul de muzică, dans și flăcări, susținut de trupa Amor Flammis în Parcul Arheologic Constanța.

De la ora 12.00 și de la ora 13.00, au fost organizate două tururi ghidate la lăcașurile de cult din Peninsula Constanței. Ghidul de turism, dr. Răzvan-Raul Ivan, le-a prezentat constănțenilor și turiștilor istoria următoarelor lăcașe de cult: Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel, Biserica Greacă Metamorphosis, Geamia Hunchiar, Moscheea Carol I, Biserica Armeană Sfânta Maria, Biserica Bulgară Sfântul Nicolae Vechi, Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova și Sinagoga de rit așkenaz.

Pentru cele două grupuri de constănțeni și turiști a fost o experiență unică, într-un spațiu de cultură și spiritualitate, unde exprimarea credinței și a învățăturii se concretizează prin lăcașurile de cult descoperite în dimensiunea istorică și etnică, argumentate de contribuția și implicarea acestora în viața dobrogeană, în general, și a orașului Constanța, în mod special. Participanții au demonstrat interes prin explorare și curiozitatea de a fi în armonie cu natura religioasă a lăcașurilor de cult. Printre turiștii din cel de-al doilea grup s-a aflat și ambasadorul Venezuelei la București, José de Jesús SOJO REYES.

Partenerii Asociației SINE QUA NON în proiectul cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE au fost: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Muzeul Național al Marinei Române; Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”; Muzeul de Artă Constanța; Muzeul de Artă Populară Constanța; Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța; Arhiepiscopia Tomisului; Asociația Managerilor din Muzee; Asociația Istoricilor din Republica Moldova; Complexul Național Muzeal Astra Sibiu; Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Muzeul Național al Banatului; Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi; Muzeul Național al Țăranului Român; Muzeul Național Bran; Muzeul Olteniei Craiova; Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud; Muzeul Brăilei „Carol I”; Muzeul Dunării de Jos; Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui; Muzeul Județean Bacău; Muzeul Județean Botoșani; Muzeul Județean Mureș; Muzeul Județean Olt; Muzeul Maramureșan; Muzeul Municipal Curtea de Argeș; Muzeul Țării Oașului; Muzeul Memorial „Octavian Goga”; Muzeul de Etnografie Brașov; Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș; Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești; Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău; Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare; Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”; Asociația „Dobrogea Străbună”; Asociația „Barsin, Birsin”; Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Constanța.

Proiect: CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE. Valoarea totală a proiectului: 280.000 lei.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions