În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), în perioada 30.11.2018 – 07.01.2019, inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Constanța au intensificat controalele sanitare veterinare.
În acest sens, au fost verificate condițiile de igienă în care au fost produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului, la un număr de 241 de obiective, astfel:
1 unitate procesare carne, 1 unitate procesare lapte, 2 unități produse proaspete din pescuit, 1 centru ambalare ouă, 1 centru colectare lapte, 1 centru colectare pește, 3 centre prelucrare lapte, 16 depozite alimentare, 37 de super/hipermarket-uri, 15 măcelării, 12 carmangerii, 6 pescării, 40 de restaurante, 4 pizzerii, 1 snack bar, 12 unități tip fast-food, 7 unități catering, 1 bufet, 68 de magazine alimentare, 8 laboratoare cofetărie/patiserie, 2 cofetării patiserii,1 mijloc de transport, 1 automat de lapte.
În urma acestor controale s-au constatat deficienţe cu privire la:
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
- condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- întreruperea lanţului frigorific în cazul produselor refrigerate sau congelate în mijlocul de transport auto.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 74.000 de lei.
De asemenea, în perioada Sărbătorilor de iarnă nu au fost semnalate cazuri de toxiinfecții alimentare și nici alte evenimente care să pună în pericol viața și sănătatea publică.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta