Conecteaza-te cu noi

Societate

Amenzi de aproximativ 6.000.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța în anul 2024

Published

on

Luca director ITM

Pe  parcursul anului 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a desfășurat acțiuni de control și verificare a agenților economici care își desfășoară activitatea pe raza județului Constanța, campanii de control organizate la nivel național, pe mai multe domenii de activitate, cât și acțiuni de control organizate la nivel local în colaboare cu reprezentanți ai Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Jandarmeria Constanța, Serviciul Imigrări, Direcția Antifraudă 2 Constanța etc.

Referitor la activitatea privind relațiile de muncă, în anul 2024 s-au efectuat un număr de 3.509 controale în urma cărora au fost sancționați contravențional 472 agenți economici.

Au fost aplicate 630 de sancțiuni contravenționale dintre care 420 amenzi contravenționale în valoare de 4.613.900 lei, 210 avertismente și 1.879 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Au fost depistate 123 persoane care lucrau fără forme legale la 68 de angajatori, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 2.570.000 lei.

Cea mai importantă campanie de control desfășurată în anul 2024 a fost Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfășoară activități pe litoralul Mării Negre, ocazie cu care s-au efectuat un număr de 747 controale, fiind sancționați 64 de  angajatori – 78 de sancțiuni din care 44 amenzi în valoare de 932.700 lei, fiind depistate 44 de persoane fără forme legale de angajare.

Referitor la activitatea de control privind securitatea și sănătatea în munca, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie inspectorii de muncă au efectuat 1.708 controale, în urma cărora s-au constatat 454 de neconformități, motiv pentru care s-au dispus 454  măsuri de remediere.

S-au aplicat 454  sancțiuni contravenționale dintre care 128 avertismente și 326 amenzi contravenționale în  valoare totală de 1.322.000 lei.

In cursul anului 2024, în cadrul „Campaniei naționale de supravegherea pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii, conform programului sectorial pentru anul 2024, coordonat de catre Comisia Europeana” s-au efectuat 91 controale la importatori, distribuitori și comercianți pentru un numar de 187  produse reglementate de directivele din domeniul de competență al Inspecției Muncii.

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate la nivelul I.T.M. Constanța, în anul 2024 a fost de 5.935.900 lei.

In anul 2024, au fost înregistrate și soluționate 1.557 de sesizări dintre care 1.218 în domeniul relațiilor de muncă, 149 în domeniul securității și sănătății în muncă, 344 au fost redirecționate către alte Inspectorate Teritoriale de Muncă sau alte instituții care s-au ocupat de soluționarea acestora iar 165 au fost clasate.

Principalele problemele sesizate au făcut referire la: concedieri abuzive, neplata drepturilor salariale, neplata orelor suplimentare, nerespectarea  timpului de lucru și de  odihnă, neacordarea concediilor de odihnă sau contravaloarea acestora, refuzul angajatorului de-a îndeplini măsurile dispuse în urma controlului, refuzul angajatorului de a elibera documente la cererea salariatului, neacordarea echipamentelor de protecție și de lucru, neasigurarea condițiilor de lucru și altele.

”Conform prevederilor O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, s-au efectuat verificări de specialitate și s-au formulat răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.

Deasemenea, au fost înregistrate  un număr 80 de solicitări de informații de interes public, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, care au primit raspuns în termenul prevăzut de lege.”, a precizat Florina Vișan, inspector de specialitate în cadrul ITM Constanța.

Serviciul contracte colective de muncă și monitorizare relații de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, în cursul anului 2024, a avut în vedere realizarea următoarelor obiective:

Pentru transmiterea online a registrului general de evidență a salariaților în format electronic conform H.G.nr.905/2017, în anul 2024 au fost eliberate 3.120 nume utilizator și parole și au fost preluate la sediul I.T.M. Constanța 3.002 fișiere transmise de angajatori cu date pentru completarea registrului general de evidență a salariaților în format electronic.

Au fost înregistrate 1.358 de contracte de prestări servicii și 394 notificari privind încetarea contractelor de prestări servicii.

S-au verificat și s-au înregistrat un număr de 758 contracte colective de muncă și 113 acte adiționale la acestea (38 acte adiționale de prelungire a contractelor colective de muncă și 75 acte adiționale de modificare a clauzelor din contracte), rezultând în evidențele I.T.M.,  la finele anului 2024 – 1.445 contracte colective de muncă active.

S-au întocmit și s-au eliberat 1.678 adeverințe de vechime în muncă titularilor pe baza documentelor depuse de angajatori în evidența I.T.M.

S-au formulat și transmis 3.042 răspunsuri  la adrese depuse de entitățile care au dreptul de a solicita date și informații din baza de date REVISAL și s-au eliberat 3.677 certificate REVISAL, la solicitarea salariaților.

La finele anului 2024, în eviența evidența I.T.M. Constanța figurează un număr de 21.789 carnete de muncă. Toți titularii acestora sunt în continuare invitați la sediul instituției, în vederea ridicării carnetului de muncă.

“Prin activitățile de control efectuate s-a încercat instituirea unei discipline în domeniul respectarii legislației muncii, astfel ca măsurile de protecție a persoanelor încadrate în muncă să fie reale, iar acestea să beneficieze de drepturile prevăzute de legislația muncii în vigoare. Controalele efectuate au avut și un caracter de informare atât a angajatorilor cât și a angajaților asupra riscurilor pe care le presupune practicarea muncii nedeclarate, precum și a necesitatii asigurarii unei protecții sociale a angajaților.

De asemenea, prin efectuarea controalelor în domeniul securității și sănătății în muncă s-a dorit informarea angajatorilor și lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun în procesul muncii, cu accent pe înlăturarea situațiilor care pot duce la producerea unor evenimente nedorite.

Și anul acesta, vom concentra activitatea de control operativ, pe informarea lucrătorilor și angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun și la obligațiile legale pe care le au, dar vom insista și asupra răspunderii contravenționale  acolo unde se constată încălcări grave ale legislației”- a declarat Adrian Luca, inspector șef al ITM Constanța.

Foto: Adrian Luca

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions