Societate
Amenzi de peste 250.000 de lei, aplicate luna trecută de inspectorii Gărzii de Mediu Constanța
Published
2 ani agoon
În luna aprilie a.c. s-au efectuat 143 de acțiuni de inspecție și control, din care 11 controale planificate și 132 inspecții neplanificate. Au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale principale, din care un avertisment și opt amenzi în valoare totală de 252.500 lei și o sancțiune complementară de suspendare a activității. De asemenea, s-au înaintat două sesizări penale către Parchetul dpl Curtea de Apel Constanța, pentru cercetări sub aspectul săvârșirii unor fapte penale prevăzute de acte normative din domeniul protecției mediului.
GNM CJ Constanța a formulat sesizare penală împotriva Serviciului Local de Salubrizare Cogealac pentru eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, în cantități mari și cu potențial risc asupra mediului și sănătății populației. La verificările efectuate s-a constatat că serviciul de salubrizare a colectat deșeurile menajere de la populație și le-a depozitat pe un amplasament neautorizat din localitatea Cogealac, pe o perioadă îndelungată de timp, nefiind transportate la un depozit autorizat, în vederea eliminării prin depozitare. Au fost încălcate prevederile OUG nr.92/2021 privind regimul deșeurilor.
”Urmare a controlului realizat la stația de epurare din Cogealac și a constatărilor efectuate pe amplasament, s-a înaintat sesizare penală pentru încălcarea prevederilor Legii apelor nr.107/1996 și ale OUG nr.195/2005 privind protecția mediului. Societatea Gospodărie Apă Canal și Salubritate Cogealac a evacuat ape uzate neepurate direct în pârâul Cogealac care se varsă în Lacul Nuntași, aflat în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.”, a precizat Steluța Popescu, comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța.
În luna aprilie s-au realizat opt controale planificate la societăți incluse în Planul anual de controale și au fost verificate trei amplasamente unde se exploatează instalații clasificate SEVESO, în care sunt implicate substanțe periculoase și prezintă pericol de accident major.
S-au finalizat controalele la producătorii care introduc pe piața națională ambalaje primare nereutilizabile, urmărindu-se modul de îndeplinire și implementare a obligațiilor de înregistrare în baza de date a Sistemului Garanție-Returnare (SGR).
S-au continuat verificările la amplasamentele unde au fost identificate depozitări ilegale de deșeuri, realizându-se controale la următoarele UAT-uri: Mircea Vodă, Mihail Kogălniceanu, Eforie și Lumina. Pentru eliminarea deșeurilor și salubrizarea amplasamentelor, au fost stabilite măsuri cu termen de maximum o lună.
Urmare a controlului efectuat la depozitul de deșeuri inerte din Ovidiu, operatorul depozitului a fost sancționat cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu, respectiv neasigurarea împrejmuirii totale a depozitului, neluarea măsurilor de igienizare a incintei, recepția deșeurilor fără efectuarea controlului calitativ și descărcarea deșeurilor direct în celulă, înregistrarea incompletă a cantităților de deșeuri recepționate, nerespectarea procedurii privind compactarea deșeurilor, nerespectarea în totalitate a cerințelor de monitorizare și raportare a datelor impuse prin autorizația de mediu, nerespectarea OG nr.2/2021 privind depozitarea deșeurilor în ceea ce privește întocmirea proiectului tehnic de închidere și monitorizare postînchidere a depozitului. Pentru remedierea neconformităților constatate, s-a stabilit un termen de 30 de zile, urmând să se efectueze un control de verificare a măsurilor.
Deținătorul rețelei de canalizare din zona Promenadă Năvodari a fost amendat cu 15.000 lei pentru nerealizarea măsurii stabilită la controlul anterior. Acesta a permis evacuarea apelor uzate menajere de către locatarii din zonă în rețeaua de canalizare neautorizată din punct de vedere al protecției mediului, dispunându-se totodată și măsura complementară de suspendare a activității. Verificările s-au relizat ca urmare a unei deversări accidentale de ape uzate fecaloid-menajere pe promenadă, datorită refulării rețelei din cauza disfuncționalității stației de pompare ape uzate. Avand în vedere faptul că și în sezonul estival anterior rețeaua de canalizare din zonă a funcționat defectuos, GNM CJ Constanța a convocat factorii responabili în vederea identificării soluțiilor de rezolvare a acestei probleme. În prezent, se realizează demersuri în vederea predării rețelei de canalizare către UAT Năvodari, respectiv RAJA SA pentru exploatarea rețelei de canalizare în condiții optime.
Urmare a unor petiții cu privire la disconfortul olfactiv reclamat de locuitori din cartierul Poarta 6 din municipiul Constanța s-au efectuat verificări la operatori economici din proximitatea zonei rezidențiale, precum și la operatori portuari care manipulează și depozitează mărfuri pulverulente. Pe amplasamentul unui operator din Portul Constanța a fost identificat un stoc de cărbune energetic, sursa emisiilor de poluanți în atmosferă, cauzate de autoaprinderea mărfii și generatoare de disconfort. Societatea a fost amendată cu 50.000 lei pentru neluarea măsurilor de monitorizare și supraveghere pe perioada depozitarii și s-au stabilit măsuri privind lichidarea stocului și depozitarea în condiții de protecție a mediului și fără a se crea disconfort.
În cursul lunii aprilie a fost demarat control tematic pentru verificarea operatorilor şi amplasamentelor unde se desfăşoară activităţi cu impact asupra calităţii aerului înconjurător. Au fost efectuate cinci controale la șantiere de construcții, fiind aplicate două amenzi în valoare de 55.000 lei, o amendă pentru nerespectarea prevederilor legii calității aerului și o amendă pentru încălcarea OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.
S-au efectuat 56 acțiuni de inspecție și control privind transferul deșeurilor și mărfurilor/bunurilor second-hand, în punctele de trecere a frontierei Constanța Nord și Constanța Sud, la notificarea Poliției de Frontieră.
”Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au participat în ziua de sâmbătă, 1 aprilie, la acțiunea de plantare arbori și arbuști în zona blocurilor din cartierul Inel 2 din Constanța, proiect de regenerare urbană „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, dezvoltat de ONG Act for Tomorrow, împreună cu Primăria Constanța. De asemenea, în cadrul proiectului „Săptămâna Verde”, comisarii s-au întâlnit cu copii din grupa pregătitoare Albinuțele Cercetașe de la Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu nr.3. Copiii au vizionat videoclipuri, au colorat tricouri tematice, au învățat despre importanța recilării deșeurilor și au înțeles că fiecare gest contează în lupta pentru un mediu sănătos.”, a menționat Steluța Popescu.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!