Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, a încheiat un acord de parteneriat cu furnizorul american de servicii de inginerie Sargent & Lundy în vederea participării la proiectele privind retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă.
Informațiile oficiale despre acest proiect apar pe www.world-nuclear-news.org.
În acest sens, o delegație a conducerii celor două companii a avut, la sfâșitul săptămânii trecute, la Palatul Victoria, o discuție cu reprezentanți ai Guvernului. Astfel, o delegație condusă de președintele și CEO-ul companiei sud-coreene, Chung Jae-hoon, și de către președintele și CEO-ul companiei americane, Thomas R. White au fost la București pentru a pune la punct detaliile privind viitorul parteneriat.
“A fost o întâlnire de prezentare, cele două companii anunțându-și intenția de a participa la retehnologizarea centralei de la Cernavodă. Au dorit să se prezinte și Guvernului”, a declarat pentru Profit.ro, în exclusivitate, în urma întâlnirii, vicepremierului Viorel Ștefan.
Calculul este că acordul cu Sargent & Lundy mărește șansele companiei de a câștiga contracte în România, transmite și profit.ro, potrivit informațiilor furnizate de vicepremierul Viorel Ștefan. În plus, compania sud-coreeană anticipează că eventualele proiecte câștigate în România îi vor deschide calea spre piețele europene învecinate, precum Cehia și Polonia.
NOTĂ! Reactoarele de la Cernavodă sunt similare centralei nucleare de la Wolsong, din Correa de Sud, la care KHNP a finalizat o retehnologizare asemănătoare celei avute în vedere la centrala românească. Sargent & Lundy are, de asemenea, experiență în modernizarea reactoarelor de producție canadiană, precum cele de la Cernavodă.
Citiți și:
Ciclul de viață al Reactorului 1 de la Cernavodă se apropie de final. Cum va funcționa România cu un singur reactor nuclear?!
Retehnologizare pentru încă 30 de ani
Amintim și faptul că, în toamna anului 2017, Romeo Urjan, șeful Direcției Tehnică și Retehnologizare a Nuclearelectrica, declara la Profit Energy.forum că retehnologizarea reactorului 1 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, printre cele mai importante proiecte de investiții ale companiei de stat, va începe în 2026 și va prelungi durata de viață a unității cu încă 30 de ani.
“Unitatea 1 de la Cernavodă va fi oprită timp de 2 ani, după 30 de ani de funcționare, iar în urma retehnologizării, cu costuri estimate la 1,5 miliarde euro, durata ei de viață va fi prelungită cu încă 30 de ani. Retehnologizarea va demara în 2026 și va începe cu un studiu de fezabilitate care va fi gata în 2021 și ne va spune exact și costurile, estimate acum între 1,2 și 1,5 miliarde euro”, spunea atunci Urjan.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta