Avându-se în vedere actualul context intern și internațional sindicatele grupate în Confederația Sindicală Națională MERIDIAN și Consiliul Național al Societății Civile (CNSC), sistem de alianță sindicală coordonat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), îngrijorate de măsurile aberante și neconstituționale, luate de guvernele care s-au succedat în ultimii ani la conducerea țării, organizează, mâine, 25 august, pichetarea pentru 3 ore a:
- a) ambasadelor Frantei si Germaniei, state considerate, prin crearea CECA și prin ”Declarația Schumann” (9 mai 1950), părinții Ideii si Uniunii Europene, și a
- b) Reprezentanței la București a Comisiei Europene
Filiala 1 SCMD Constanța si BT SNPPC Constanța, vor picheta sediul ambasadei Republicii Franceze.
Franța reprezintă unul din statele care au creat CECA, iar prin „Declarația Schuman” (9 mai 1950), considerată unul din părinții Ideii și Uniunii Europene.
Iată ce precizări face președintele Filialei 1 SCMD Constanța, Comandor (r) Ilie Truță:
”Recurgem la acest gest deoarece, încălcând flagrant Constituția, regulile Democrației și ale Dialogului social, guvernele României tranșează orice tentativă a sindicatelor de normalizare a situației românilor, ca cetățeni europeni, prin sentințele: „Așa vrea UE” ori „Așa ne cere Comisia Europeană” .
Considerăm că vina nu este a decidenților europeni, ci a guvernanților noștri, care, ori se prefac, în slugărnicia lor, că nu înțeleg limitele recomandărilor europene, ori chiar sunt incapabili să le înțeleagă. Concomitent cu manifestația se transmite și o Scrisoare prin care Ambasada Franței la București este rugată să dezmintă, în mod oficial că UE și Comisia Europeană ar fi inițiatorii morali ai următoarelor:
- a) Destructurarea sistematică a SAOPSN (Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională), Guvernele din ultimii, în plin război, refuzând să pună în aplicare Tratatele de Aderare ale României la UE și NATO privind: investițiile, dotarea, înzestrarea, instruirea și salarizarea militarilor și polițiștilor, pensiile militare de stat și drepturile conexe (reconversie profesională, asistență medicală în sistem propriu etc).
- b) Guvernele au distrus și continuă distrugerea industriei românești de apărare care, de la 246 mii de specialiști militari și civili, în anul 1990, a ajuns astăzi la mai puțin de 5.000, România fiind astfel obligată să-și doteze armata cu avioane, corvete, rachete, ajunse deja piese de muzeu.
- c) Escaladarea ofensivei imagologice și psihologice prin mass-media împotriva militarilor și a polițiștilor români, atât a celor activi, cât și a celor disponibilizați, inducând ideea că sunt beneficiari de „privilegii”, cu scopul de a provoca revolta populației și a justifica neaplicarea Angajamentelor luate de România la intrarea în NATO. Da, cei amintiți au „privilegiul” de a muri, în exercitarea serviciului, de a fi prost echipați, prost dotați, iar la pensie umiliți prin neaplicarea legilor privind drepturile ce li se cuvin, după decenii de exercitare a profesiei în cazărmi, poligoane, misiuni de luptă, majoritatea timpului petrecându-l departe de familii. Rezultatul este acela că mulți militari și polițiști se pensionează sau își dau demisia din Sistemul Național de Apărare afectând grav astfel, în plin război, apărarea țării.
- d) Substituirea Parlamentului de către Guvern, care „legiferează” prin Ordonanțe, refuzând sistematic să pună în aplicare legi organice, votate de parlament și promulgate de Președinte cum ar fi:
1) Legea 284/2010 a salarizării unitare, care, prin OUG 114/2018 suspendă ajutoarele salariale datorate militarilor și polițiștilor la trecerea în rezervă.
2) Legea 223/2015 a pensiilor militare de stat, niciodată aplicată în forma promulgată, distrusă sistematic prin OUG-uri de tipul: 57/2015, 59/2017, 114/2018. Orice tentativă de a o readuce la forma inițială a fost respinsă de acoliții din M.Ap.N. ai actualului Premier.
3) Legea 127/2019 – Legea pensiilor civile.
Alte revendicări ale Participanților la Manifestația de protest sunt:
- Amendarea Legii 168/2021 – Legea veteranilor de război, astfel încât să fie acordate, în mod echitabil, drepturi de veteran tuturor militarilor și polițiștilor care au îndeplinit misiuni de luptă și în țară, nu numai în străinătate.
- Scoaterea militarilor rezerviști și a celor în retragere din sfera de competență a Ministerului Muncii, deoarece aceștia nu au avut contracte de muncă normată, ci de prestare a activității „La ordin”, fiind plătiți din cota rezervată Apărării, conform Tratatului de aderare la NATO.
- Renegocierea PNRR, în sensul scoaterii pensiilor militare de stat, definite drept „Pensii ocupaționale”, din procentul prevăzut de 9,4% din PIB, deoarece au alt statut juridic și altă sursă de finanțare.
- Revizuirea OUG 130/2021, în sensul acordării sporului de 10% tuturor pensionarilor, civili și militari și neimpunerea la plata CASS a rezerviștilor militari și a militarilor în retragere, care prin legile-statut au asigurată gratuitatea actului medical pentru ei și familiile lor.”