În cursul zilei de azi, cu începere de la ora 16.30, comandantul IPJ Constanța, comisarul șef Constantin Dancu și inspectorul șef al ISU Constanța, col. Daniel Popa au susținut o conferință de presă, la sediul Primăriei din localitatea Pecineaga, după ce a fost descoperit trupul neînsuflețit al micuțului Alexandru Iulian Bițică, în vârstă de 8 ani, dispărut în ziua de 2 noiembrie și găsit de-abia în cursul acestei dimineți, de 8 noiembrie.
În mod paradoxal, întâlnirea cu jurnaliștii constănțeni a avut loc la … Pecineaga, cu toate că era mult mai la îndemână să fie organizată fie la sediul IPJ, fie la cel al ISU Constanța.
Se pare că a fost ales acest loc dat fiind faptul că la fața locului este în plină desfășurare o anchetă pentru a se stabili cum a fost posibil ca trupul copilului să fie descoperit într-un bazin cu dejecții în care s-a lucrat foarte mult, care a fost periat pur și simplu de forțele de căutare.
Iată cum au decurs căutările, potrivit celor doi șefi de la IPJ și ISU Constanța: copilul a fost identificat la aproximativ două ore de la momentul dispariției, în zona unui podeț de pe strada Lăcrămioarei. Este de precizat că în comună sunt 42 de camere video de pe care au fost vizionate toate imaginile din ziua fatidică de 2 noiembrie.
De asemenea, de-a lungul săptămânii au fost audiate 40 de persoane care ar fi putut avea legătură cu copilul dispărut, 20 de vehicule au fost verificate, iar căutările au fost făcute cu ajutorul a 3 câini de urmă.
Pe data de 3 noiembrie, a fost solicitat sprijinul ISU, care a lucrat cu 4 motopompe. La început au fost doar două, din Constanța, iar ulterior au mai fost aduse alte două, de la Călărași și Tulcea.
Întrebat de ce nu au intrat scafandrii ISU în bazinele cu dejecții pentru a căuta copilul, șeful ISU Constanța a spus că scafandri ISU au altă clasă de scufundare, iar echipamentul nu le permite să intre în bazine toxice.
Col. Daniel Popa a precizat că forțele ISU s-au retras dar aveau în vedere ca, în această dimineață, să revină la Pecineaga cu o pompă submersibilă de la Hârșova pentru că motopomepele nu au putut goli bazinul în totalitate și a rămas mult mâl.
”Lichidul respectiv era vâscos. Era o zonă fără curenți, iar la fund au rămas dejecțiile. Așa se explică vizibilitatea 0 în apă.” a spus comisarul șef Dancu.
La ora actuală, Serviciul de Medicină Legală a finalizat necropsia și a stabilit că decesul copilului a survenit ca urmare a asfixiei mecanice consecutivă înecului.
Întrebat dacă societatea din Pecineaga ar fi trebuit să ia măsuri și să împejmuiască bazinele de dejecții, comisarul șef Constantin Dancu a spus că se desfășoară o anchetă pentru a se stabili toate detaliile.
El a precizat că bazinele sunt speciale pentru dejecții și că nu au fost identificate indicatoare care să interzică accesul în zonă. În urma derulării anchetei se va stabili cine este vinovat pentru tragedia care a avut loc la Pecineaga.
Copilul dispărut la Pecineaga a fost găsit mort