Este anchetă în județul Tulcea după ce ieri s-a stabilit faptul că, mare parte din cadavrele oilor care au murit în urma scufundării navei Queen Hind în portul Midia, au fost îngropate pe un teren viran din apropierea localității Măcin, în loc să fie incinerate, așa cum se stabilise.
În cursul zilei de ieri, 20 ianuarie a.c., Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a pus în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare, în două locaţii situate pe raza localităţii Măcin, judeţ Tulcea. În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava Queen Hind, eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.
În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.
”Cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului (art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005) şi regimul deşeurilor ( art. 63, alin.1,lit. b din Legea nr. 211/2011).”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.
(Foto: Poliția de Frontieră)
În urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, precum şi diverse sume de bani în lei şi valută, au precizat polițiștii Poliției de Frontieră Constanța.
Reamintim că, în luna noiembrie a anului 2019, nava Queen Hind – sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi, s-a răsturnat pe o parte, la plecarea din Portul Midia, iar majoritatea animalelor s-au înecat.
Din fericire, întregul echipaj al navei a fost salvat.
Timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi.
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a semnat, pe 14 ianuarie 2020, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul navei.
Pe data de 25 februarie 2020, nava Queen Hind a fost adusă în condiţii de siguranţă la cheu.
Tot atunci a început şi operaţiunea de scoatere a deşeurilor de animale din navă. Aceasta a durat două săptămâni şi s-a încheiat pe data de 12 martie 2020. Firma care s-a ocupat atunci de scoaterea şi de transportul deşeurilor de animale urma să le incinereze.