Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Argumentele stupefiante, anti-justiție, ale liberalilor din Mangalia. Primarul a fost amnistiat de amenzile judiciare

Published

on

Ședința de ieri a Consiliului Local Mangalia este o pagină rușinoasă din războiul unor politicieni cu justiția. De data aceasta, atacul a fost pus la cale de consilierii liberali, care au uzat de tot arsenalul pus deja în operă, la nivel național, de fostul ministru PSD-ist Florin Iordache, cel care dorea, cu sinistra Ordonanță 13, grațieri și amnistii pentru toți corupții.  La Mangalia fu vorba tot de o amnistie mascată și retroactivă, prin care primarul actual, dar și alți predecesori de-ai săi, să-și poată rambursa din bugetul local amenzi judiciare pe care le-au achitat ca persoane fizice. Dacă amenzile ți le plătesc sau ți le rambursează alții, e ca și cum ai beneficia de o amnistie. În acest caz, amnistia s-a dat în frauda cetățenilor, care vor suporta din taxele lor beția de putere a unor indivizi care au pretenția să-și facă justiția lor personală, după reguli doar de ei acceptate.

În clipul atașat articolului de față, am sintetizat în cinci minute întreaga confruntare de idei. Atacul la justiție l-a dat viceprimarul PNL, Dragoș Angelescu, pe un ton cumpănit, ba chiar mieros, ca să nu se observe că imbecilitățile spuse de față cu toată lumea reprezintă, în esență,  un asalt de tip mafiot la justiție. Acesta a debitat că nu i se pare normal ca primarul să-și plătească amenzile judiciare venite pe persoană fizică, doar pentru că așa a spus o instanță de judecată. Viziunea acestuia este ca o comisie aflată la cheremul primarului să verifice dacă acesta sau alții se fac vinovați cu adevărat, pe baza unor argumente indubitabile. Dacă argumentele nu sunt indubitabile, această comisie poate decide ca amenda judiciară venită pe persoană fizică să fie achitată din bugetul local.

Opoziția locală a reacționat cu fapte și argumente de o limpezime și o acuitate remarcabile. În primul rând, consilierul local Nicolae Moroianu i-a atras atenția atacatorului mieros că amenzile le-a stabilit un judecător pe baza legii.

La fel de revoltat a intervenit în discuție și consilierul local Leonard Tănase, care a amintit de o amendă judiciară de 60.000 de lei primită de primarul în funcție pentru că a refuzat să pună la dispoziția unei instanțe contracte de avocatură încheiate cu avocatul Grimberg. ”De ce să plătim noi amenda asta? Este în regulă s-o plătească cetățenii ăștia din Mangalia amenda de 60.000 de lei, pentru că primarul nu a dorit să pună la dispoziție niște contracte instanței, pe care el le semnase și le avea?”.

Advertisement
usr

Mai departe, Nicolae Moroianu a adus în discuție un aspect analizat în cadrul comisiei economice a Consiliului Local. El a susținut că primarul a fost amendat judiciar pentru că nu a depus înscrisurile cerute de o instanță. El a emis o decizie de primar, prin care a stabilit ca amenda venită pe numele său să fie achitată de altcineva, în speță de fosta secretară a Municipiului Mangalia, Petrina Boiță. Aceasta a contestat dispoziția lui Radu Cristian în instanță și a avut câștig de cauză. ”Deci de două ori instanța își spune cuvântul, cum că primarul trebuie să plătească amenda. Și venim noi, acuma, că suntem mai deștepți decât instanțele și spunem să plătească cetățenii Mangaliei, domne, că au mai mulți bani?”.

La aceeași situația s-a raportat și Paul Foleanu, care este și avocat:

”X a cerut contractele cu Grimberg, cu avocații. Le-a cerut pentru că el, la rândul lui, era trimis în judecată pentru un contract de avocat, la un moment dat, pe baza unei plângeri făcute de domnul primar. Nu i-au fost puse la dispoziție nici măcar instanței, după ce le-a tot cerut în mod repetat. Iar instanța, ca sancțiune, prin hotărâre judecătorească, a sancționat cu amendă judiciară persoana responsabilă, respectiv primarul. (…) Cel sancționat are dreptul să facă cale de atac… Îți exerciți calea de atac și dacă și instanța de la Curtea de Apel îți menține acea sancțiune, înseamnă că a avut dreptate instanța de fond. Având dreptate, cum să plătim noi banii unei persoane care nu și-a executat atribuțiile de serviciu? De multe ori, nu și le-a exercitat abuziv. Și lui îi spue ăla: cum ți-a dat amendă 50.000 de lei, plătim de la bugetul local, la revedere! Dacă îți mai face mâine altă cerere și-ți cere alt contract, nu-i problemă, nu i-l dai, că următoarea amendă va fi plătită tot din bugetul local” – a explicat Foleanu.

Persoana ”X” evocată de consilierul local are o identitate reală. Este vorba de Laurențiu Dumitrașcu, fost avocat al Primăriei Mangalia, pe vremea lui Tusac. Acesta a solicitat contractele încheiate de actualul primar, Cristian Radu, cu avocatul bucureștean Andrei Grimberg. Radu a refuzat în mod culpabil să le comunice și apoi să le depună la instanță. Deși bine ascunse și protejate chiar cu prețul unei amenzi judiciare, contractele în cauză au fost scurse în presă de către persoane din politica mangaliotă. Vorbim de contracte absolut fabuloase, care ajungeau la 1,7 milioane de euro. Onorariile au fost stabilite în mod fraudulos, pe baza unei așa-zise evaluări a litigiului. Ca să înțelegeți mecanismul, la un moment dat, Cristian Radu a inventat o așa-zisă taxă verde, pe care consilierii săi au votat-o cu obediență maximă, în ciuda argumentelor că era profund ilegală. Vorbim de o taxă de dimensiuni astronomice. Evident că agenții economici, ca să nu fie jupuiți, au contestat-o în contencios și au reușit să o anuleze. Fiind vorba de mulți bani în joc, deși inventați prin această taxă, onorariile lui Grimberg, calculate ca procent din valoarea litigiului, au explodat. Ca să nu se afle de aceste contracte încheiate prin fraudă la lege, ferindu-se astfel de eventualitatea răspunderii penale, primarul a refuzat să le depună la instanță. Fiind amendat, a încercat să găsească alți plătitori. Și așa s-a ajuns la propunerea ca amenzile sale să fie achitate din buget.

Revebnind la dezbaterile din Consiliul Local Mangalia, trebuie să mai spunem că Paul Foleanu a mai arătat că proiectul este ilegal deoarece este lipsit de temei juridic și se urmărește aplicarea sa retroactivă.

Advertisement
usr

”S-a discutat de dl. Tusac, de dl. Mincă, de dl. Radu Cristian, de dl. Sorin Andrei, să le fie rambursate din bugetul local (amenzile judiciare plătite în trecut – n.r.). Adică îi dăm acestui act administrativ efecte retroactive, ceea ce este total nelegal. Un act administrativ poate produce doar efecte pentru viitor”. – a mai spus Paul Foleanu.

În ciuda argumentelor expuse de opoziție, consilierii din gașca lui Radu Cristian au votat fără reținere, ca șeful lor să fie amnistiat de amenzile judiciare.

Notă: fotografia de deschidere îi înfățișează pe primarul Cristian Radu și pe viceprimarul Dragoș Angelescu, alături de trei angajate ale Primăriei, într-o excursie în Turcia. Radu Cristian a ajuns primar al Mangaliei, în anul 2012, cu sprijinul lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Dragoș Angelescu a fost angajat la televiziunea fondată de cei doi baroni PSD-iști ai județului Constanța, aflați de ceva timp în spatele gratiilor. 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions