PSD a decis să intre în şedinţă de urgenţă pentru validarea cabinetului Viorica Dăncilă. Comitetul Executiv Naţional (CEXN) a fost convocat pentru luni, 22 ianuarie, de la ora 16:00, la sediul PSD din Kiseleff.
În această şedinţă urmează să fie votati şi noii ministri. După acest vot se va definitiva Programul de guvernare si lista noului cabinet apoi va fi trimis in Parlament pentru audieri si investire a noului Executiv. Parlamentul să fie convocat în sesiune extraordinară şi să se pronunţe prin vot asupra învestirii noului Executiv şi adoptării programului de guvernare în 29 ianuarie.
Potrivit declaraţiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri.
În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susţinătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene), potrivit mediafax.ro. Aceeași sursă notează că Tudose şi Ciolacu au fost acuzaţi de unii social-democraţi că sunt susţinători ai „statului paralel”, chiar în şedinţa CExN în care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern. Ministrul delegat pentru Fonduri europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din funcţie, deşi Cabinetul era considerat demisionar ca urmare a demisiei premierului.
Executivul Dăncilă va avea şi nume noi. Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) şi Graţiela Gavrilescu (Mediu) ar urma să fie cei 3 vicepremieri din noul guvern.
Calcule pentru Transporturi: pleacă Stroe, revine Cuc
La ministerul Educaţiei, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care s-a retras, în CExN al PSD, candidatura de la funcţia de premier. De altfel, actualul ministru al Educației, Liviu Pop, a și spus că a venit la minister pe linie politică și nu “pe persoană fizică”.
La Ministerul Transporturilor se discută că ar putea reveni pe funcţie fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat şi numele deputatului PSD Sorin Bota. Mai mult, la masa negocierilor politice mai există în discuție o altă revenire în Guvern, respectiv cea a lui Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu. Vulpescu ar urma să-l înlouiască pe Lucian Romașcanu.
Nici Ministerul Sănătăţii nu ar fi ocolit de schimbări. În spațiul public au apărut informații conform cărora Rodica Nassar, actual secretar de stat, ar urma să-l înlocuiască pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, şi preşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.
PSD Tulcea merge pe mâna lui Teodorovici
O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene. De altfel, colegii lui Teodorovici de la Tulceau au punctat și o promisiunea, anume că acesta ar urma să opereze modificări semnificative asupra Formularului 600, document mult discutat în aceste zile, iar tema protestelor de ieri a avut ca scop și scoaterea acestuia. Despre propunere, Teodorovici a ținut să explice următoarele: „Mă onorează propunerea. Sigur, niciunul dintre portofolii nu mi-ar fi străin, după atâţia ani de când lucrez în administraţia publică.”
Cu semnul întrebării privind prezenţa în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, constănțeanul Mircea Dobre.
Un nume sigur în viitorul Cabinet condus de Viorica Dăncilă este Ioan Deneş. Acesta a fost votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor şi Pădurilor chiar înainte de demisia lui Mihai Tudose.
Tot jurnaliștii de la Mediafax notează că îşi vor păstra sigur portofoliile în Guvernul Dăncilă următorii: Lia Olguţa Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuţ Mişa (Finanţe), Tudorel Toader (Justiţie), Gheorghe Şimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Şova (Comunicaţii), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).
ALDE nu pierde nimic!
Un alt aspect interesant în ecuația noului Executiv privește ALDE. Conducerea partenerilor de guvernare ai PSD nu au avut niciun comentariu de făcut nici la adresa fostului premier demisionar, Mihai Tudose, dar nici în ceea ce privește propunerea PSD privind numele celei ce urmează să-l înlocuiască, respectiv a Vioricăi Dăncilă. Dimpotrivă, liderii ALDE au afirmat despre europarlamentarul Viorica Dăncilă că este un om respectat în Parlamentul European și va face cinste României în funcția propusă de social democrați. Rezultatul? ALDE nu pierde niciun ministru! ALDE a deţinut patru portofolii în Guvernul Tudose – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Grațiela Gavrilescu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta