Actual
Asociația Elevilor din Constanța îl acuză pe primarul Fădăgău de tentativă de manipulare
Published
6 ani agoon
Asociația Elevilor din Constanța condamnă declarațiile recente ale primarului Decebal Făgădău, întrucât acestea reprezintă mascări ale incapacității administrației locale de a acorda interesul necesar educației.
Edilul Constanței a declarat pentru o televiziune locală, următoarele: ,,Constanta are cele mai mari burse din România pe 3 tipuri din cele 4 tipuri de burse.”. Nu putem interpreta această afirmație decât ca pe o încercare de a ascunde faptul că, în ciuda excedentului bugetar de 279 de milioane de lei, Primăria Constanța continuă să nege responsabilitatea pe care o are față de elevii constănțeni, și anume aceea de a asigura cuantumuri suficient de ridicate pentru bursele elevilor și care să fie în concordanță cu nevoile și interesele pe care aceștia le au. Deși bursele de ajutor social, studiu, și performanță au cuantumuri suficient de ridicate, cele de merit situează Constanța pe un clasament al rușinii. Deși acestea au cel mai mare număr de beneficiari (11939 elevi) conform HCL nr. 66/23.03.2018 și, implicit, cel mai mare impact asupra elevilor, sprijinind performanța acestora, acestora le este acordată cea mai mică importanță, situându-se printre cele mai mici din țară.
În septembrie 2015, Primăria Constanța intra în legalitate, după 4 ani în care primarul Radu Mazăre a refuzat să respecte această obligație. Reamintim faptul că, pe atunci, Decebal Făgădău ocupa funcția de viceprimar. După o acțiune în instanță exercitată de către AEC, elevii puteau, în sfârșit, să beneficieze de burse școlare (de merit, studiu, performanță și ajutor social). La momentul acela, HCL nr. 245/13.10.2015 stabilea cuantumurile burselor la următoarele valori: ajutor social – 75 lei, studiu – 25 lei, merit – 25 lei, performanță – 100 lei, cu un buget total alocat de 1 milion de lei. De atunci și până acum, în urma demersurilor continue ale AEC, cuantumurile au crescut la: ajutor social – 200 lei, studiu – 200 lei, merit – 50 lei, performanță – 300 lei, în urma HCL 341/31.10.2018 și impactul bugetar la 11 milioane de lei. Deși creșterile sunt semnificative, acestea nu reușesc să se coreleze cu adevăratul scop al burselor, și anume sprijinirea activității educaționale pentru elevii aflați în zone de risc (bursele de studiu și ajutor social) și încurajarea performanțelor școlare (bursele de merit și performanță).
Cât despre Constanța ca fiind fruntașă la vreo categorie de bursă, aceasta este o tentativă de manipulare foarte gravă, după cum arată o cercetare recentă pe care am realizat-o și pe care dorim să o prezentăm în rândurile ce urmează.
1. Bursa de merit.
În ceea ce privește bursa de merit, clasamentul este următorul:
- Sectorul 3 – 400 lei (pentru media între 8.50-9.99) – 1000 lei (pentru media 10.00)
- Sectorul 1 și Sectorul 2 – 300 lei
- Sectorul 4 – 200 de lei
- Sectorul 5 și Zalău – 150 lei
- Bistrița – 125 lei
Constanța se situează pe aproape ultimul loc al clasamentului, burse mai mici existând doar în Mehedinți (30 lei) și Satu-Mare (20 lei). Considerăm că acest fapt denotă subaprecierea rezultatelor foarte bune pe care elevii constănțeni le obțin în cadrul școlilor și ne dorim ca primarul să conștientizeze importanța încurajării performanțelor de acest tip, mai ales în contextul declarației acestuia cu privire la prioritățile sale, printre care s-ar presupune că educația se află pe primul loc.
2. Bursa de performanță
Cele mai mari burse de performanță sunt acordate de către următoarele primării:
- Sectorul 1 – 600 lei
- Sectorul 2 și Târgu-Mureș – 500 lei
- Sectorul 3, 4, 5, și Târgoviște – 400 lei
- Constanța și Baia Mare – 300 lei
- Zalău – 225 lei
Deși, în ceea ce privește performanța, Constanța are al patrulea cel mai mare cuantum pentru bursa de performanță, în lista ierarhică a primăriilor orașul este pe a 8-a poziție, departe de afirmația primarului. Ce rezultă de aici este că, deși edilul se mândrește cu faptul că orașul produce cele mai multe rezultate la concursurile NASA, aprecierea sa față de performanțele elevilor este regăsită doar în declarațiile publice pe care acesta le face.
3.Bursa de studiu
Printre reședințele care aleg să suțină elevii aflați în familii cu venituri mici, cele mai mari cuantumuri sunt acordate de următoarele:
- Sectorul 3 – 400 lei
- Sectorul 1 – 300 lei
- Sectorul 2 – 250 lei
- Constanța – 200 lei
- Sectorul 5 – 150 lei
Din păcate, Constanța nu se situează pe primul loc nici când vine vorba de cuantumul burselor de studiu. Astfel, dorim să reiterăm importanța acestora în susținerea elevilor care doresc să performeze în cadrul școlii, dar sunt ținuți în spate de situația financiară deficitară din cadrul familiei. Pentru aceștia, ajutorul din partea administrației locale este unul indispensabil, iar de aceea, importanța stabilirii unui cuantum pe măsura nevoilor elevilor este absolut necesar
4.Bursa de ajutor social
În ceea ce privește bursele de ajutor social, clasamentul este următorul:
- Sectorul 1 și Sectorul 3 – 300 lei
- Constanța – 200 lei
- Sectorul 2 și Sectorul 5 – 150 lei
- Baia Mare, Sectorul 4 și Călărași – 100 lei
- Botoșani – 90 lei
Observăm că lipsa conștientizării importanței acestei burse se regăsește pretutindeni, în ciuda faptului că ar fi necesară acordarea unei atenții ridicate pentru ea, având în vedere că deservește la sprijinirea elevilor ce se află în condiții de risc major precum anumite boli, venituri sub 50% din salariul minim pe economie pe cap de familie, sau chiar sprijinirea elevilor orfani.
Analizând situația de mai sus, putem observa că municipiul Constanța se află departe de a fi pe primul loc în ceea ce privește cuantumurile burselor, în pofida declarațiilor lipsite de fundament ale edilului. Ceea ce este și mai revoltător însă este lipsa de integritate de care acesta a dat dovadă, încălcând promisiunile făcute elevilor constănțeni în timpul programului său electoral, și anume că va majora bursele semestrial. Deși AEC i-a adus la cunoștință acest lucru, acesta a ales să meargă pe drumul indiferenței, sfidând elevii din Constanța și asumându-și realizări care nu ar fi existat fără solicitările AEC.
De asemenea, în aceeași emisiune, primarul a afirmat faptul că, pentru el, ,,educația este pe locul 1 și siguranța este pe locul 1”. Nu putem decât să privim cu scepticism această afirmație, întrucât, încă din februarie a.c., AEC a demarat demersuri continue prin care a solicitat Primăriei Constanța să își respecte atribuțiile legale în legătură cu asigurarea pazei în unitățile de învățământ, întâmpinând decât dezinteres din partea administrației.
Conform art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007, cu privire la creșterea siguranței în școli, administrația locală trebuie să prevadă în buget fonduri pentru securizarea acestora. De asemenea, art. 2, alin. (1), al Legii 333/2003 prevede obligația Consiliului Local de a asigura paza clădirilor unităților de învățământ, acestea aflându-se în domeniul public al unității administrativ-teritoriale. Din cauza faptului că primarul refuză să respecte legea, regăsim două variante: fie părinții scot bani din buzunar pentru a plăti neglijența autorităților și a contracta o firmă de pază, fie în școala respectivă nu există pază, iar integritatea fizică a elevilor este pusă în risc.
De-a lungul mandatului, primarul Decebal Făgădău a reușit să dovedească elevilor că, în ciuda a cele ce a afirmat (“mereu am încurajat vocile critice”), de fapt manifestă un dezinteres foarte mare față de criticile ce îi sunt aduse, preferând să fie înconjurat de persoane care hrănesc indiferența cu care tratează părerile ce îi sunt aduse față de activitatea sa.
Pe această cale, solicităm public edilului Constanței să se oprească din a încerca să convingă locuitorii orașului de interesul său prin manipulare și declarații false, ci să dovedească acest lucru prin inițiative care să aducă un progres real orașului și să contribuie la bunăstarea cetățenilor.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!