Astăzi, 20 martie, la ora 23.24 are loc echinocțiul de primăvară. Momentul marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Trecerea la ora de vară va fi la câteva zile după echinocțiul de primăvară, în data de 26 martie.
În acest an, echinocțiul de primăvară va fi în ziua de luni, 20 martie și este data la care se spune că ziua este egală cu noaptea, adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric.
Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Astfel, există două fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.
Durata zilei va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară..
În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, România trece la ora de vară. Ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 3:00 devine ora 4:00. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2023.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta