Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Atac cibernetic denunțat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Vezi ce spune SRI.

Published

on

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat astăzi că sistemul sanitar este atacat cibernetic. Ea a spus că aceste atacuri nu sunt o noutate și că de ani de zile se plătesc recompense către hackeri din străinătate pentru a se recupera datele furate.

”În 2017, cred, a avut loc un atac informatic asupra unui spital din Maramureş, din Sighetul Marmaţiei, hackeri erau dintr-o altă ţară şi au cerut o sumă de bani care a fost plătită”, a afirmat Sorina Pintea, precizând apoi că a fost vorba de 10.000 de euro.

Ministrul Sănătăţii n-a putut preciza cine a dat banii, dar a susţinut că la vremea respectivă s-a considerat că informaţiile sunt mai importante, iar cazul a ajuns la DIICOT.

Sorin Pintea a mai precizat că şi la Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare, al cărui manager a fost înainte de a fi numită ministru, a fost ţina unui atac similar.

Advertisement
usr

După noile atacuri semnalate de CERT-RO, inclusiv asupra unui spital din Capitală, Sorina Pintea a afirmat că va face plângere la DIICOT.

Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.

CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase:

  • nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate
  • evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)
  • asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea
  • asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
  • apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
  • accesați ghidurile puse la dispoziție pe site-ul CERT-RO

Într-o reacţie rapidă, Serviciul Român de Informaţii confirmă faptul că, în baza semnalărilor primite de CERT RO, s-a constatat că sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes – Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Alba Iulia.

Comunicatul SRI sugerează că pentru a fi evitate astfel de atacuri ”este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de către orice produs antivirus clasic”, se spune în comunicatul SRI.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions