În pieţele din toată ţara au început să apară cireşele, iar foarte multă lume îşi doreşte să le guste chiar dacă sunt foarte scumpe. Preţul lor din această perioadă este de 110 lei/kg. Cu toate acestea, puţină lumă stă să se întrebe unde anume au fost produse şi cât sunt de sănătoase.
Inspectorii OPC au început déjà controalele şi precizează că unele dintre ele provin din Turcia şi sunt tratate cu două substanţe foarte toxice, interzise de legislaţia Uniunii Europene şi care sunt prezente în coaja cireşelor.
Potrivit directorului general al ANPC, Paul Anghel, fructele şi legumele stropite cu aceste pesticide nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte. În cursul zilei de ieri, la un supermarket din capitală au fost decoperite cireşte care avea trecut pe etichetă faptul că au fost tratate cu Imazilil şi Thiabendazol, substanţe interzise a fi folosite în agricultură.
Deja sunt echipe în teren, atât la Bucureşti cât şi în magazine din ţară pentru a verifica etichetarea acestor cireşe. Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestor substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.
Thiabendazolul şi Imazilul sunt două pesticide toxice pentru om şi interzise de legislaţia Uniunii Europene dar nu şi în Turcia. Cele două substanţe sunt fungicide utilizate pe scară largă de turci în producţia de portocale şi alte citrice însă recent aceştia au început să le folosească şi pe căpşuni şi cireşe. Dacă în cazul citricelor principalul sfat împotriva acestor pesticide este să evităm consumul cojilor, la cireşe acest lucru este imposibil, şi chiar spalarea acestora nu îndepărtează pericolul deoarece substanţele pătrund adânc în coaja fructului.