Conecteaza-te cu noi

Actual

Atenție, Poliția Română a demarat acțiunea ”Foc de artificii”

Published

on

Poliţia Română a demarat acţiunea naţională ”Foc de artificii”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Planul de acțiune se derulează în perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, iar obiectivele urmărite în cadrul acțiunii sunt:

  • Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);
  • Prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice;
  • Optimizarea cooperării interinstituţionale (poliţie, inspectorate teritoriale de muncă, poliţie de frontieră, vamă, autorităţi locale) şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii;
  • Cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;
  • Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.

Până în prezent, în cadrul planului au fost efectuate 92 de acțiuni și controale, fiind înregistrate 37 de dosare penale, în care sunt cercetate 55 de persoane.

În urma acestor activități, au fost constatate 53 de infracțiuni și aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 30.215 de lei.

Totodată, au fost confiscate aproape 9 tone de articole pirotehnice în valoare de 122.800 de lei.

De asemenea, în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie 2022, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a efectuat acţiunea naţională „IMPORTATORII DE ARTIFICII 2022”, care a avut ca scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice.

În cadrul acțiunii, polițiștii au efectuat 386 de controale la persoanele juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.

Dintre cele 705 persoane juridice autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice aflate în evidenţă, în perioada 18 octombrie 2021-24 octombrie 2022, 370 au efectuat operaţiuni de import/transfer cu articole pirotehnice.

Au fost exploatate 65 de informații (17 din mediul online) și au fost înregistrate 39 de dosare penale privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 39 de persoane.

Polițiștii au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.000 de lei și au indisponibilizat, în vederea confiscării, aproximativ 1.400 de kg. de articole pirotehnice din categoriile P1, F1, F2 și F3.

Totodată, au fost efectuate 144 de acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.

Ca reper, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022, au fost efectuate 3.832 de acțiuni și controale, fiind înregistrate 1.092 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.228 de persoane.

În urma acestor activități, au fost constatate 1.222 de infracțiuni și aplicate 373 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 398.400 de lei.

Totodată, au fost confiscate aproape 100 de tone de articole pirotehnice. Este de menționat cantitatea totală indisponibilizată în cadrul acțiunii naționale, respectiv 98.922 kg., care reprezintă aproximativ 8 % din cantitățile importate/transferate la nivel național în 2021.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au cooperat cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, recomandăm:

  • Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
  • La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!

Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions