Primarul Constanței, Decebal Făgădău, le va propune, joi, consilierilor locali aprobarea unui proiect de hotărâre privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța. În fapt, este vorba de reintroducerea amenzilor pentru neplata taxei de parcare prin SMS și ocuparea ilegală a unui loc care este deja închiriat de la Primărie.
„Art. 1 – (1) Constituie contravenție următoarele fapte săvârșite de persoane fizice sau juridice:
- a) utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător stabilite de către Consiliul local prin hotărâre;
- b) punerea utilizatorului de drept a unui loc de parcare în imposibilitatea de a-l folosi;
- c) ocuparea unui loc de parcare destinat parcării/încărcării autovehiculelor electrice/hybrid plug-in, cu un alt tip de autovehicul.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
- a) cu amendă de la 200 la 600 lei în cazul faptelor prevăzute la lit. a) şi b);
- b) cu amendă de la 200 la 400 lei, în cazul faptei prevăzute la lit. c).
(3) Sancţiunea se aplică persoanelor fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare/inregistrare, care au în proprietate sau care, după caz, folosesc în baza unui drept legal vehicule inmatriculate/inregistrate în România, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare/inregistrare, care au in proprietate sau care, după caz, folosesc în baza unui drept legal vehicule înmatriculate/inregistrate in alte state.“, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de primarul Decebal Făgădău.
Adio taxa de parcare! Bun-venit haosului!
Dacă proiectul primarului Constanței va fi aprobat în ședința de joi a Consiliului Local, practic se revine la vechiul regulament al parcărilor din Constanța, anulat de instanță în urma unei acțiuni în instanță a asociației „Constanța Altfel“, condusă de senatorul PNL Vergil Chițac. Dincolo de motivațiile Asociației lui Chițac de a ataca regulamentul în instanță, anularea actului a dus la un haos în traficul rutier din oraș, astfel încât oricine parchează oriunde, conștient că nu poate fi sancționat. Reprezentanții Primăriei spun că, din cauza vidului legislativ creat prin anularea regulamentului de parcări, s-a ajuns la situații în care unii și-au lăsat mașinile parcate pe spațiul public zile în șir, iar Poliția Locală nu a putut să aplice nici măcar o sancțiune. Haosul s-a accentuat în special pe perioada verii, când numărul mașinilor a crescut foarte mult. Situația creată la Constanța din cauza acțiunilor asociației Constanța Altfel este cu atât mai ciudată cu cât, în niciun oraș de mărimea Constanței nu există parcări fără taxă în zonele centrale și aglomerate. Tot din cauza imposibilității de a aplica sancțiuni, la Constanța s-a ajuns chiar la situații absurde, în care unii cetățeni au recurs la tot felul de practici de „rezervare” a locului de parcare, cu borduri, bidoane cu apă sau scaune de plastic, știind că nu riscă nicio sancțiune.
Ce spune Primăria
Reprezentanții Primăriei Constanța au declarat pentru Ordinea.ro că lucrurile au fost greșit înțelese atunci când instanța a dat verdictul în dosarul privind anularea definitivă a Regulamentului privind parcările din municipiul Constanța. În fapt, spune Primăria, plata prin SMS a taxei pentru parcare nu a fost anulată niciun moment, ea putând fi încastă oricând. Numai că, de vreme ce sancțiunile au fost anulate, nimeni nu mai plătește nicio taxă la ora actuală, conștient fiind că nu poate primi vreo amendă.
„CONFORT URBAN SRL are calitatea de administrator al parcărilor din municipiul Constanta și stațiunea Mamaia. În această calitate, are obligația de a amenaja și întreține locurile de parcare și de a colecta taxa de parcare, potrivit hotărârilor Consiliului Local Municipal. Deși a fost anulat Regulamentul aprobat prin H.C.L. 235/2018, taxarea s-a făcut și se va face în continuare în baza dispozițiilor HCLM 221/2017 privind aprobarea unor tarife pentru plata unor servicii de utilități și conexe acestora prestate de către SC CONFORT URBAN SRL, modificata prin HCLM 51/2019, acte administrative în vigoare. Plata parcării se poate realiza în continuare prin S.M.S la numărul scurt 7475, prin aplicația CT Parking sau online pe https://payment.uppark.io/payment.“, notează Primăria.
Ce prevede regulamentul
Potrivit HCL nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului, în funcție de tipul parcării, se instituie următorul program:
- a) pentru parcările rezidenţiale, rezervarea locurilor de parcare va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17:00 – 08:00, inclusiv sâmbăta, duminica şi în zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00:00 24:00. Prin urmare în Intervalul 08:00 – 17:00 de luni până vineri inclusiv deţinătorul autorizaţiei rezervare loc parcare nu are nici un drept de folosinţă prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acel loc.
- b) pentru parcările cu tarif orar programul de taxare este de regulă 08:00 – 17.00 dar el poate fi modificat individual pentru fiecare parcare.
- c) pentru parcările mixte, programul stabilit de regulă va fi 08.00 – 17.00 parcare cu tarif orar, iar în intervalul 17.00-08.00 locurile de parcare pot fi atribuite riveranilor. Tipul parcării şi intervalul orar vor fi afişate pe panourile de informare.
- d) pentru parcările comerciale beneficiarul are drept de folosinţă asupra locului de parcare pe întreaga perioada a autorizaţiei de rezervare loc parcare/contractului.