Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Atlantykron 2016 – insula Inelul de Piatră, necunoscută dar arhiplină!

Published

on

În judeţul Constanţa, în dreptul localității Capidava, există o micuță insulă, cu dimensiunea de circa 1 km pătrat, nelocuită și necunoscută turiștilor. Doar oamenii locului știu despre existența ei și o mână de iubitori ai naturii și ai tehnologiilor viitorului îndepărtat. Eu credeam că acest colt de paradis nu are nume, dar am constatat că m-am înșelat. Se numește insula Inelul de Piatră și, pentru câteva zile din an, este aproape neîncăpătoare. Totul a început în vara anului 1989, când aici s-a desfășurat prima ediție a Altantykron. Pare ciudat, dat fiind faptul că încă ne aflam în perioada regimului comunist. Și totuși, în vara acelui an a avut loc prima ediție a acestui festival, care a crescut an de an și s-a transformat într-o adevărată  academie. Între timp, aveam să realizăm să este vorba despre unicul eveniment de acest gen din lume. Și chiar merită!

Unde se află insula Inelul de Piatră?

capidava din stradaDupă ce am străbătut o porțiune de drum pe malul Dunării, de la Cernavodă spre Capidava, am parcurs aproape 20 de km și am ajuns la vechea cetate antică. Acolo se lucrează și am fost uimită să constat că lucrările chiar se derulează destul de repede. Erau muncitori, dar nu am avut timp să ne oprim pentru a asta de vorbă cu ei și pentru a vedea ce fel de lucrări fac și când le vor termina. Noi am mers mai departe, încă vreun km și ne-am abătut de la șosea pe un drum de țară. Dar nu am parcurs cine știe ce distanță pentru că îndată ne-a apărut în fața ochilor o mare parcare plină de mașini. La câteva sute de metri de locul în care ne aflam se află o insulă necunoscută. Din câte am aflat, aceasta nu este trecută pe hărțile de navigație.  Se pare că localnicii i-au spus Inelul de Piatră și, în scurt timp aveam să aflu și motivul acestei denumiri. Este singura insula din zonă care nu s-a format din depuneri aluvionare, ci este din piatră. Ne-am urcat într-o lotcă și am ajuns în numai câteva minute pe peticul de pământ din mijlocul Dunării. Am fost fascinată de locul ce mi se ivea în fața ochilor. De regulă este o insula nelocuită, către care poate doar pescarii să se îndrepte.  Cu toate că nici ei nu cred că o fac prea des, având în vedere numeroasele locuri de pescuit care se află în zonă, dar și lacurile pline de pește din apropiere. Insula este fermecătoare, dominată de o pădure de sălcii și stejari. Dat fiind faptul că aici se desfășoară în fiecare an școala de vară Atlantykron, cei care participă la cursuri cunosc insula sub această denumire.

Sute de corturi au fost amplasate

festival atlantykronDacă pe tot parcursul anului insula este abandonată, vara, la începutul lunii august ea se animă și devine un loc al inteligenței, al oamenilor pasionați de futurologie, de cosmos, de științe mai puțin îmbrățișate de către oamenii zilelor noastre, dar fără de care viața noastră de zi cu zi ar fi mult mai săracă. Prima tabără care s-a desfășurat aici a fost coordonată de către Alexandru Mironov, un mare cărturar român, scriitor și fost secretar general al Comisiei Naționale UNESCO, de către profesorul Aurel Cărăşel, care a predat o bună bucată de vreme la Cernavodă, iar mai apoi s-a multat la Craiova, unde coordonează o școală de jurnalism, și de Sorin Repanovici, care este la ora actuală managerul și coordonatorul Academiei de vară.  Încă de cum am pășit pe insulă ne-au atras atenție sutele de corturi care au fost amplasate de către participanți. Și, pentru că vorbeam despre oamenii prezenți, trebuie să vă spun că sunt și extrem de tineri (nu știu câți ani are cel mai mic participant, dar cred că nu mai mult de 4), dar și vârstnici. Numai că aici vârsta nu are nici o importanță. Aici contează doar bucuria pe care o ai aflându-te într-un loc în care se desfășoară zeci de cursuri, cunoștințele pe care le ai și cele pe care îți dorești să le acumulezi. Deși insula nu are curent electric și nici alimentare cu apă, în aceste zile arată radical schimbată. Este lumină peste tot, au fost amplasate dușuri și wc-uri, este sonorizare pentru a auzi cursurile în orice loc te-ai afla și există extrem de multă veselie. Toată lumea este zâmbitoare și vorbăreață, fiecare știe câte ceva ce pentru restul este o necunoscută, iar școala neconvențională la care participă este mai elevată decât orice altă școală. atlantykron 2Pentru că aici lumea învață fără a fi obligată de orele de cursuri. Este, de fapt, o altă față a umanității, a înfățișării oamenilor. Este unul dintre puținele locuri în care lumea nu se deosebește prin îmbrăcăminte diferită, nimeni nu are costum și cravată sau rochii vaporoase. Toți sunt îmbrăcați cât mai comod cu putință, iar pe primul loc este mintea și inteligența sclipitoare pe care am identificat-o în interiorul tuturor celor prezenți. Este aproape incredibil cum arată insula în restul anului și ce antene pentru Internet, roboți, telescoape, aparatură de radio-amatorism există aici în aceste zile. Pe parcursul desfășurării acestui eveniment, timp de 10 zile, există aduse în zonă trei bacuri ponton și restaurantul lui Petrișor Tănase, un maestru în arta culinară, care a amenajat un spațiu generos și oferă mâncare copioasă pentru cei prezenți. Nu este deloc de ignorat faptul că, în ciuda prezenței a sute de oameni, nu am văzut nici măcar o hârtie aruncată în jur. Toată lumea este extrem de civilizată și de atentă cu cei din jur.

Dar să revin la ediția din acest an

Advertisement
usr

atlantyukron3Anul acesta, la fel ca în toți ani în care s-a desfășurat manifestarea, sunt invitate personalizăţi din ştiinţă, cultură, artă şi sport atât din România, cât şi din Statele Unite, Irlanda şi Italia. La începuturi, un mic grup de tineri iubitori de Science Fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deşi sălbatic, unde să se desfăşoare Tabăra anuală de SF. Era o ocazie minunată să studieze şi să înveţe unii de la ceilalţi. Timpul a trecut, condiţiile s-au schimbat, dar setea de cunoaştere şi de experienţe noi a rămas. După 10 ani, Tabăra s-a transformat într-o Şcoală de Vară. Tradiţia a continuat, având în fiecare an sprijinul unor autorități guvernamentale şi al unor organizaţii neguvernamentale din întreaga lume. In mod tradițional, Academia atrage şi implică instructori proeminenţi în domeniile lor din Europa şi din lume. Participarea acestor instructori, unii dintre cei mai buni, oferă o experienţă educativă şi de viaţă remarcabilă pentru tinerii care participă. La Academie, participanţii împărtăşesc nu numai ore de curs, dar şi experienţa de a trăi alături de aceşti specialişti, având ocazia de a fi în legătură cu ei şi de a învăţa despre multe aspecte ale vieţii în afara lecţiilor standard. Există de asemenea la faţa locului o echipă de organizare foarte bine structurată, care include coordonatori generali de programe, directori de logistică, coordonatori alternativi de programe, lideri de echipă şi echipe de securitate. Acest lucru asigură faptul că toate nevoile tinerilor care participă sunt înţelese şi rezolvate şi că au parte de o experienţă plăcută şi sigură. Iată lista participanților în calitate de invitați sau invitați virtual. Gr (r) dr. Dumitru Dorin Prunariu, Invitat Virtual, americanul Jacque Fresco Invitat Virtual,  Erisa K. Hines, USA, Invitat Virtual, Alexandru Mironov, fondator al programului Atlantykron,  Wargha Enayati, fondatorul Rețelei private de sănătate Regina Maria, medic specialist în cardiologie, dr. ing, Florin Munteanu, invitat virtual, Presedinte al  Centrului pentru Studii Complexe, Cristian Presură, dr. David Landerson, invitat virtual, chirurgul Radu Dop, Val Vîlcu, director al Agenției de presă DC News, prof.dr. Teodor Vasile, Președintele Asociației de Studii Esoterice, Feng Shui si Terapii Complementare, scriitori SF, Dan Farcas, matematician, informatician, cercetător al fenomenului OZN, Ana Nicolau, director al Editurii Nemira, Corneliu Chișu, invitat virtual, inginer și maior al Forțelor Canadiene, scriitorul Peter Moon, prof. dr. Leon Zăgrean, Seful Catedrei de Fiziologie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“ București. Unii deja au participat la eveniment, alții urmează să fie ascultați în zilele următoare. În numerele viitoare ale ziarului nostru o să vă oferim interviuri cu oameni celebri dar tăcuți, care nu se evidențiază foarte mult în viața de zi cu zi, în ciuda calităților lor.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions