Conecteaza-te cu noi

Societate

Au demarat lucrările la Penitenciarul Poarta Albă, secția exterioară Valu lui Traian

Published

on

cladire penitenciar

Penitenciarul Constanța-Poarta Albă a demarat lucrările la ”Complexul Corecțional – Penitenciarul Constanța – Poarta Albă – Secția exterioară Valu lui Traian”,  în cadrul proiectului ”Îmbunătăţirea  serviciilor corecţionale  în  România  prin  implementarea  principiului  normalității 4NORM-ality”, finanțat în cadrul Programului “Justiție” de către Regatul Norvegiei prin Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021. Valoarea estimată a achiziției a fost de 11.734.205,80  lei.

Procedura de atribuire s-a organizat în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice și a atras 5 ofertanţi. În urma evaluării ofertelor, execuția lucrărilor a fost atribuită către SC ELYS INTERDECOR SRL în asociere cu SC MASTERCLASS AG SRL. Oferta finală are  o valoarea de 9.946.921,55 lei fără TVA, la care se adaugă TVA de 1.889.915,12 lei. Serviciile de supervizare a lucrărilor (dirigenție de șantier) aferente obiectivului de investiții, cu o valoare de 88.000 lei la care se adaugă TVA în valoare de 16.720 lei,  îndeplinind toate cerințele autorității, vor fi asigurate de către SC ZIROMET SRL.

Obiectivul de investiții prevede construirea la standarde europene a unui pavilion de  80 noi locuri de detenție; un pavilion multifuncțional în care se vor desfășura activități în comun de către angajații penitenciarului și angajații Serviciului de Probațiune Constanța; o seră; curți de plimbare și împrejmuire perimetrală a pavilionului detenție precum și o gospodărire de apă.

Acest obiectiv este dezvoltat în cadrul Proiectului “Îmbunătățirea serviciilor corecționale din România prin implementarea principiului normalității – 4NORM-ality”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul “Justiție”, implementat de către Administrația Națională a Penitenciarelor, în calitate de promotor de proiect, și în care Penitenciarul Constanța-Poarta Albă are rolul de partener.

Responsabilizarea deținuților reprezintă un alt obiectiv al acestui proiect, fiind considerat primul pas în transformarea unor persoane asistate social în cetățeni activi și independenți.

În cadrul proiectului  4NORM-ality a fost creat ”Programul de responsabilizare destinat persoanelor private de libertate de etnie romă și altor categorii cu risc de excludere”.

Potrivit subcomisarului de poliție penitenciară Nicoleta Baraitaru, reprezentant la Biroului de presă, programul de responsabilizare a fost pilotat după finalizarea, amenajarea și dotarea spațiilor identificate în incinta Penitenciarul Constanța-Poarta Albă – Secția exterioară Valu lui Traian  în perioada 23 noiembrie 2021 – 23 aprilie 2023 . Astfel, programul zilnic al deținuților a fost adaptat celui pe care l-ar avea în libertate prin implicarea acestora în cât mai multe activități utile în scopul dezvoltării personale a acestora (participarea la cursuri de calificare, la activități educative și/sau lucrative, la acțiuni de auto-gospodărire etc) și implicit la pregătirea acestora pentru reîntoarcerea în societate.

De la data inițierii programului și până la data de 23 aprilie 2023, în cadrul programului au fost incluse 89 persoane private de libertate, dintre care 12 aparținând etniei rome, 5 aparținând altor minorități, unul din categoria emigranților.

Pe durata pilotării programului s-au desfășurat activități în cadrul a două departamente : Departamentul Întreținere și autogospodărire și Departamentul Educație și petrecere a timpului liber, fiecare împărțite în câte  3 sectoare: sectoarele curățenie, reparații și grădină, respectiv sectoarele educație și asistență socială, creație, sport și bibliotecă. În cadrul acestor sectoare mentorii și responsabilii de sector s-au implicat activ, reușind să amenajeze spațiul exterior aferent secției de deținere, să amenajeze un nou teren pentru activități sportive, să se implice în reciclarea selectivă a deșeurilor, dar și să renoveze camerele de deținere și o parte din spațiile comune din cadrul secției. Activitățile desfășurate de către responsabilii de sectoare au avut ca scop creșterea gradului de autonomie a persoanelor private de libertate.

Activitățile desfășurate în cadrul departamentelor, cât și cele desfășurate de către personalul sectorului reintegrare socială au dus la deprinderea unor abilități din sfera autonomiei personale, deținuții  reușind să își planifice și să deruleze singuri activitățile în care sunt implicați, cu un control și o monitorizare minimă din partea personalului. Deși pilotarea programului de responsabilizare s-a finalizat, activitățile din cadrul departamentelor continuă să se desfășoare, astfel încât să implementeze în mod constant scopul și obiectivele avute în vedere la realizarea programului.

Noul program de responsabilizare va fi aplicat în cadrul ”Complexului Corecțional – Penitenciarul Constanța-Poarta Albă -Secția exterioară Valu lui Traian” după finalizarea construcției.

Durata estimată de realizare a investiției este de 14 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions