Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Au început cursurile. Câți studenți străini studiază la Constanța?

Published

on

De foarte mulți ani, la Constanța există posibilitatea de a urma studii superioare. Pe vremuri era Academia Navală și UMC, însă după 1990 s-a înființat și Universitatea Ovidius, bașca mai multe instituții superioare private. Zeci de mii de studenți studiază în fiecare an aici, iar în ultima perioadă avem și străini care își doresc obținerea unei diplome de absolvent. Cei mai mulți dintre ei sunt la Ovidius, dar nu lipsesc nici de la UMC. Am dorit să aflăm din ce cauză Academia Navală Mircea cel Bătrân nu școlarizează studenți străini, motiv pentru care l-am contactat pe Vergil Chițac, fost rector, actualmente profesor asociat. El ne-a spus că, în urmă cu niște ani, a existat o negociere care nu s-a concretizat: ”În urmă cu mai mulți ani, cred că prin 2009, a existat o negociere cu oficiali din Nigeria. Nu s-a concretizat deoarece orice ofițer de marină trebuie să beneficieze pe de-o parte de pregătire superioară de specialitate și, pe de altă parte, de perioada de cadeție. Iar noi nu puteam oferi decât studiile teoretice. La Academie am avut și studenți străini, înainte de anul 1989 aveam africani în pregătire, iar după aceea, până prin 1995, am avut studenți moldoveni”, ne-a spus Vergil Chițac.  În ceea ce privește situația de la UMC, aici lucrurile sunt mult mai complicate. Pe site-ul instituției există un singur număr de telefon, la care nu a răspuns nimeni timp de o zi. De fapt, era în permanență ocupat! Absolut firesc, dacă ne gândim că e singurul număr ce poate fi folosit!  Cu toate acestea, am reușit să stăm de vorbă cu președintele Ligii Studenților, Patricia Iercoșan, care ne-a spus că în cadrul universității maritime sunt circa 400 de străini care își fac studiile la malul mării. ”Avem în jur de 400 de studenți străini. Cei mai mulți dintre ei sunt nigerieni, care vin la noi cu burse de studiu. Ei sunt studenți ai colegiului. În afară de aceștia, avem și mai mulți studenți basarabeni. De asemenea, mai există și studenți veniți pe cont propriu, unul din Egipt, unul din Camerun și doi din Tunisia.”, ne-a spus Patricia Iercoșan.

”Ovidius” este … varză!  

La universitatea Ovidius există din acest an un nou purtător de cuvânt, Valentin Vanghelescu, extrem de amabil și care oferă informațiile solicitate. De cele  mai multe ori! În urmă cu mai multe zile, l-am solicitat pentru a afla numărul de studenți străini care studiază la Ovidius. Într-un final, ne-a răspuns:  ”Total pe toți anii: 14143, formați din 11932 licență și 2211 master. Candidați înmatriculați la programele de licență = 3387. Candidați înmatriculați la programele de masterat =1144. Total candidați înmatriculați la masterat + licență= 4531.100 de studenți extra-comunitari (cont propriu valutar) – au avut perioada de depunere a dosarelor până la 1 octombrie. Așteptăm niște actualizări, pe partea cu studenții străini.” Mulțumitor răspunsul său, dar nu complet. Din această cauză, am încercat să luăm legătura cu Departamentul pentru studenți străini, ferm convinși că aici vom obține toate răspunsurile. Ne-a răspuns o doamnă, care nu s-a prezentat, și care ne-a informat că nu ne poate oferi nici un fel de informație. ” Trebuie să faceți o hârtie scrisă la Rectorat, iar rectorul ne-o va trimite nouă. Apoi veți avea răspunsul!”. Nu ne-a interest să mai așteptăm încă o săptămână sau mai multe pentru a obține un răspuns, așa că am mers pe răspunsul neoficial, pe care ni-l dăduse cu ceva vreme în urmă purtatătorul de cuvânt Valentin Vanghelescu. El ne spunea că sunt în jur de 1000 de studenți străini. Cei mai mulți dintre ei studiază la Facultatea de Medicină, unii își fac chiar și rezidențiatul în țara noastră. Așadar, la o simplă adunare a numărului de studenți străini din Constanța, aflăm că sunt circa 1400. Îi vedem în autobuze, în microbuze, în tot orașul. Nu sunt foarte mulți, dacă am face o comparație cu centrele universitare din România.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions