Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Au trecut 40 de ani de la cutremurul din 1977! Știți cum a fost?

Published

on

La data de 4 martie 1977, România a fost afectată de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, soldat cu mii de victime şi însemnate pagube materiale. Mulți dintre români nu erau nascuti la acel moment, dar este extrem de important să știe ce anume s-a întâmplat, cum au reacționat autoritățile și ce este de făcut pentru ca pe viitor să putem evita asemenea catastrofe. Eu eram copil și, din fericire, locuiam la casă, în Târgu Mureș. Din acest motiv, nu am avut prea multe de suferit; a fost însă o sperietură zdravănă. Și cum televiziunea era foarte puțin transparentă, am aflat de-abia a doua zi câte ceva din ceea ce s-a întâmplat în țară. Seismul produs la ora 21.22, a avut efecte devastatoare asupra României, în aproximativ 56 de secunde producând 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost atunci aproximativ 11.300 de răniţi şi circa 35.000 de locuinţe prăbuşite. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti, unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Însă unul dintre orașele distruse în proporție covârșitoare a fost Zimnicea, aflat în județul Teleorman. 89% dintre imobilele oraşului au fost distruse în timpul sesismului, potrivit raportărilor oficiale de la vremea respectivă.

Am pierdut un mare actor

Din păcate, cutremurul nu s-a limitat la a distruge orașe ci a transformat mai multe blocuri în adevărate cimitire. Cum spuneam, au fost peste 1500 de oameni care și-au pierdut viața. Printre acestea este de menționat marele actor Toma Caragiu, pe care îl mai putem vedea și azi în diferite filme. Dar tot atunci a murit și cântăreața Doina Badea, actorul Alexandru Bocăneț și poetul A.E. Baconsky. Din fericire, Toma Caragiu are o fiică, Maria, iar Baconsky are un fiu, Teodor, care a fost ministru de Externe în mandatul lui Emil Boc. Pentru că, știți cum se spune, viața merge mai departe! Pentru cei care nu-și mai aduc aminte, este important să spunem că Toma Caragiu a murit împreună cu Alexandru Bocăneț, deoarece sărbătoreau finalizarea filmului ”Gloria nu cântă”.

Ceaușescu s-a implicat

Advertisement
usr

Indiferent cine ar fi fost șef al statului, avea obligația de a se implica ulterior în reconstrucția țării. Președinte al României era Nicolae Ceaușescu.  În seara fatidică de 4 martie, el se afla în Nigeria dar imediat cum a primit vestea a revenit în țară. În scurt timp a dat un decret prezidențial prin care instituia starea de necesitate pe întreg teritoriul țării. Apoi a trecut prin foarte multe locuri afectate de cutremur pentru a evalua pagubele. Chiar dacă părea puțin probabil să mai fie găsiți supraviețuitori, el a dat ordin ferm să fie continuate căutările chiar și peste termenul considerat limită de supraviețuire. A fost o perioadă neagră în istoria țării noastre și tot ce putem spera este ca un asemenea cutremur violent să nu mai fie înregistrat vreodată. Dar au trecut déjà 40 de ani, iar cutremurul precedent a fost în anul 1940. Deci, la o distanță de 37 de ani. Să sperăm că nu va fi un alt cutremur de o asemenea intensitate în perioada următoare. Pentru că, pe de-o parte, nu suntem obișnuiți cu astfel de mișcări telurice și, pe de altă parte, avem foarte multe clădiri vechi, neconsolidate, care s-ar prăbuși extrem de repede.

 

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions