Cu siguranţă, nimeni nu a uitat de cutremurul devastator care s-a abătut asupra României la data de 4 martie 1977. Cei care l-au trăit îşi amintesc ororile de care am avut parte. Celor mai mici probabil li s-a povestit cum anume s-au derulat lucrurile. Pentru cei care nu îşi mai aduc aminte cu exactitate cum s-au derulat evenimentele, precizăm că acest cutremur s-a produs la ora 21.22.22 şi a avut intensitatea de 7,2 grade pe scara Richter. Au fost 55 de secunde de coșmar care au schimbat fața Capitalei şi a multor oraşe din ţară.
Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața, alte 10.000 au fost rănite. Oraşul Zimnicea a fost distrus în totalitate. Poate că acesta este şi motivul pentru care suntem atenţi la fiecare cutremur care are loc în România, iar cele care depăşesc 5 grade pe scara Richter ne bagă în sperieţi.
Potrivit Inspectoratului de Protecţie Civilă, în municipiul Constanţa există 57 de clădiri încadrate în diferite clase de risc seismic. Şase dintre ele se află în clasa I de risc seismic (construcţii marcate cu bulină roşie), 28 sunt incluse în clasa a II-a, 21 de clădiri sunt în clasa a III-a, iar alte două se află în clasa a IV-a de risc seismic. Ceea ce înseamnă că, în cazul unui nou cutremur, pe care nu îl doreşte nimeni, fireşte, am avea şi noi parte de victime! Iar cei care trebuie să ia măsuri în acest caz ar trebui să acţioneze fără a mai sta pe gânduri, cum se întâmplă la ora actuală!