Conecteaza-te cu noi

Actual

Au trecut 43 de ani de la marele cutremur din România

Published

on

În urmă cu 43 ani, în seara zilei de 4 martie 1977, în zona Vrancea, s-a produs un puternic seism, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a afectat mai multe judeţe din România. Urmările au fost devastatoare, la nivelul întregii ţări înregistându-se circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe prăbuşite. Aproximativ 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Cel mai grav afectate au fost sudul țării, capitala și estul țării, județele Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iași, Vaslui, Buzău, Vrancea. Numeroase clădiri din Buzău, Ploiești, Craiova, Alexandria, Focșani, Iași, Bârlad, Vaslui și alte localități au suferit avarii grave.

Numai în Bucureşti s-au prăbuşit peste 33 de clădiri şi blocuri mari. A fost cel mai violent fenomen natural ce a lovit România în secolul al XX-lea, din punct de vedere al pierderilor umane. Totodată, s-a situat pe locul al patrulea în topul seismelor produse în România în ultimii 200 de ani.

Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci, s-au numărat Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești; cântăreața de muzică ușoară Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț, Anatol E. Baconsky, poet, teoretician literar, prozatorul Alexandru Ivasiuc, scriitorul Mihai Gafița. Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducător al operei eminesciene în limba engleză, a murit la vârsta de doar 19 ani. Alte personalități ale vremii decedate la cutremurul din 4 martie 1977 au fost: poeta Daniela Caurea; scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu și Viorica Vizante; actrița Eliza Petrăchescu; pianistul și compozitorul Tudor Dumitrescu; lingvistul și istoricul literar Ioan Siadbei; mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu; cântăreața Filofteia Lăcătușu; scenograful Liviu Popă; fizicianul Florin Ciorăscu.

Nu tremur la cutremur

Pentru a preveni urmările dezastruoase ale cutremurelor, Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) a lansat, la începutul anului 2015, Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja în cazul unui seism.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, încă de la începutul lansării campaniei naţionale „Nu tremur la cutremur”, s-au desfăşurat acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă în rândul cetăţenilor.

O dată cu împlinirea a 43 de ani de la cutremurul din ’77, reprezentanţi ai I.S.U. Constanţa au fost alături de elevii Şcolii Gimnaziale nr. 12 „ B.P. Haşdeu” din municipiul Constanţa.

În acest sens, atât elevilor, cât şi cadrelor didactice le-au fost aduse la cunoştinţă informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.

Tot în cadrul acestei întâlniri, pompierii militari le-au prezentat copiilor aspecte care privesc modul de acţiune şi reacţie în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, fiindu-le înmânate materiale informative, în vederea prevenirii producerii evenimentelor negative, precum şi menţinerii unui grad ridicat de siguranţă în rândul acestora.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions