Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Avem nevoie de locuri de muncă! Cum procedăm?

Published

on

Orașul Constanța – ca, de fapt, tot județul – este foarte eterogen din punct de vedere al veniturilor realizate de către locuitori. Aici trăiesc foarte mulți navigatori, ale căror salarii pornesc de la câteva sute de dolari (cadeții și cei angajați fără studii superioare absolvite) și ajung până la mii de dolari pe lună (ofițerii cu state ceva mai vechi de plată). Tot aici locuiesc o mulțime de proprietari de hoteluri, pensiuni, restaurante, care își desfășoară activitatea mai mult pe timpul verii. Iar acești oameni sunt bogați, dar și angajații lor o duc destul de bine. În această vară am întâlnit o tânără de numai 20 de ani, care lucra ca ajutor de ospătar și povestea că are zile în care câștigă și câte 100 de lei. Asta nu înseamnă că acești angajați nu-și caută loc de muncă pentru perioada iernii. Dar să revin la locurile de muncă pe care le au constănțenii. Sunt și foarte mulți agenți economici care își desfășoară activitatea în diferite alte domenii. În general și acestora le merge bine sau, cel puțin, sunt deasupra liniei de plutire. Pe de altă parte, există companii din port care oferă salarii ridicate angajaților lor. Mai sunt mulți localnici care lucrează în străinătate pe salarii ridicate, din care își permit să trimită bani familiilor rămase acasă. Una peste alta, cred că în orașul nostru nu prea există clasă de mijloc, dat fiind faptul că unii au, iar alții nu au și sunt aproape muritori de foame. Și nu mă refer strict la pensionarii care o duc ca vai de lume, cu toate că și viața lor este foarte grea. Eu mă refer în principal la locurile de muncă de care dispunem ca și județ, în comparație cu cele oferite în alte județe ale țării. Veți fi uimiți să aflați, de exemplu, că în această lună la Constanța avem aproape 285 de locuri de muncă. Unii vor spune că nu sunt foarte puține, că decât deloc tot înseamnă niște venituri pentru cei care vor să lucreze. De acord, doar că în Constanța avem aproape 300.000 de locuitori (asta ca să nu includem și localitățile limitrofe orașului), iar în România există multe alte județe, cu locuitori semnificativ mai puțini, în care lucrurile stau cu totul altfel. Pe aceeași sinteză a locurilor de muncă am citit că în județul Sibiu sunt disponibile peste 2.000 de locuri de muncă! Și asta în condițiile în care acest oraș nu are decât 147.000 de locuitori, adică aproape jumătate cât are Constanța. Iar numărul locurilor de muncă este la ei de zece ori mai mare decât la malul mării. Ceea ce înseamnă că au societăți numeroase, parcuri industriale etc. Noi când vom avea? Se tot vorbește despre înființarea unui astfel de parc încă de prin anul 2013, dar nu am depășit stadiul promisiunilor. Și, să nu uităm că numărul șomerilor din județul notru continuă să fie foarte mare, de aproape 5%.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions