Astăzi, 23 iunie, la Muzeul de Artă din Constanța a avut loc vernisajul primei tabere de sculptură cu transmisie live din România, care se va desfășura pe parcursul a 30 de zile, în cadrul proiectului – Simpozionul ,,OVIDIENII’’, ediția a IV-a: Tabăra de sculptură în piatră pe temă ovidiană.
Astfel, timp de o lună, vizitatorii Muzeului de Artă Constanța vor putea viziona live, pe cele 5 ecrane amplasate în muzeu, performance-ul a 5 artiști consacrați, respectiv: Vladlen Babcinețchi, Laurențiu Mogoșanu, Nicolae-Ovidiu Popa, Valentin Vârtosu și Dumitru Verdianu, care au început déjà să sculpteze în atelierul amenajat pe platoul Centrului Cultural ”Elena Roizen” din orașul Ovidiu.
Vladlen Babcinețchi este foarte cunoscut în orașul Ovidiu, dat fiind faptul că el este sculptorul care a realizat Ansamblul Statutar ”Poet Ovidiu”, inaugurat în urmă cu patru ani.
El este sculptor, doctor în inginerie industrială, membru UAPR Iași și UAPR Chișinău, consultant artistic și ambasador al artelor al fundației Maria Nobrega.
Laurențiu Mogoșanu este singurul constănțean dintre artiștii care performează la Ovidiu. El s-a născut în Băneasa și a urmat studiile în Capitală. A absolvit Academia de Artă din București, secția sculptură. Este membru UAPR București.
Nicolae-Ovidiu Popa este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, membru al UAPR București.
Valentin Vârtosu a absolvit Facultatea de Arte Plastice și este membru al UAP Chișinău și UAPR Iași.
Dumitru Verdianu a absolvit Academia de Arte Frumoase din St. Petersburg. Este membru al UAP Chișinău, UAP St. Petersburg, UAP Viena.
Fiecare artist va prelucra un bloc de piatră brut, de aproximativ 2 m cubi, proporțiile blocurilor fiind diferite, în funcție de fiecare proiect în parte.
Simpozionul este organizat după modelul taberelor de sculptură internaționale consacrate, fiind invitați artiști cu experiență în domeniul sculpturii monumentale. Opera lui Ovidiu va constitui punctul de plecare al acestei tabere de creație. Libertatea de expresie, spiritul avangardist și bucuria creației vor constitui valorile de bază ale simpozionului, dorindu-se crearea unui nucleu artistic care să promoveze orașul Ovidiu la nivel național și internațional.
Deschiderea oficială a acestei tabere de sculptură a avut loc în incinta Muzeului de Artă, în prezența primarului orașului Ovidiu, George Scupra, a curatorului Maria Bilașevschi, critic de artă, doctor în arte vizuale și a directorului muzeului, Lelia Rus-Pîrvan.
”Este un evenimet important, pentru că ne arată că esențele tari se țin în sticluțe mici. (…) Nu trebuie să fii o metropolă ca să ai artă de calitate.”, a precizat curatorul Maria Bilașevschi în deschiderea simpozionului.
Ea i-a prezentat pe cei cinci artiști care se aflau déjà pe platoul din Ovidiu și demaraseră lucrările. ”Cei cinci artiști sunt un grup, de fapt. Ei vor schimba nu doar fața orașului, nu doar comunitatea locală, ci vor avea o funcție educațională, o funcție de continuitate a ceea ce vorbim azi de arta contemportană. Este un risc destul de mare atunci când organizezi un festival de cultură pentru că, pe lânga truda organizării unui simpozion de cultură, de la găsirea pietrelor potrivite, la tot ce înseamnă logistică, nu e ușor. Trebuie să fii un om curajos și, de asemenea, un mare iubitor de artă. (…) Lucrările lor (n.r. – ale celor cinci sculptori) sunt liantul comun al tuturor. Este artă, cu A mare. Ei nu vor face lucrări care să arate bine, nu vor face lucrări care să promoveze un spațiu, așa cum și-ar dori, poate, autoritățile. Vor face lucrări care vin dinlăuntrul lor. Trebuie felicitat cel care stă în spatele tuturor mofturilor, a tot ce înseamnă tabără de sculptură, dl. primar Scupra, foarte la locul lui.”, a spus Maria Bilașevschi.
La rândul său, primarul orașului Ovidiu, George Scupra a precizat că nu a riscat nimic atunci când a avut inițiativa de a organiza acest eveniment, al unei tabere de sculptură: „Avem experiență cu Vladlen Babcinețchi foarte reușită, spunem noi. Nu știm exact ce va ieșit peste 30 de zile. Artiștii sunt consacrați, abia așteptăm să vedem finalul. Ieri am făcut un prim tur cu artiștii în orașul Ovidiu pentru că încă nu am stabilit unde vom monta aceste creații. În funcție de viziunea lor, de forma și varianta finală a operei vom stabili asta. Această tabără de sculptură ne dorim să devină tradiție în timp, sunt premize de viitor pentru că, spre exemplu, în primăvara anului viitor vom deschide castrul roman, acolo poate fi oricând o tabără de creație de sculptură sau pictură”.
Precizăm că piatra necesară artiștilor a fost adusă din Viștea, sat din județul Cluj.