Azi, la Curtea de Apel Constanța a fost programat un nou termen în dosarul în care procurorii din DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, bănuit de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru IPS Teodosie și mai mici pentru ceilalți inculpați. De asemenea, au solicitat recuperarea a 1,39 milioane lei.
La finalul înfățișării, toți cei implicați au declarat că sunt nevinovați.
Instanța a rămas în pronunțare pe 29 mai.
Amintim că până în prezent, în acest dosar au fost stabilite mai multe de 20 de termene de judecată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
”În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene”.
”În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită ”Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei“, conform DNA.
Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.
În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deținute de inculpatul Petrescu Teodosie și de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol ”Andrei”.
Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina lui Teodosie Petrescu s-a dispus clasarea cauzei.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta