Eforie Sud este cea mai veche stațiune românească de la Marea Neagră. Aceasta s-a numit inițial Techirghiol-Movilă, după lacul aflat în vecinătate și după numele fondatorului ei, avocatul și moșierul Ioan Movilă. Acesta a cumpărat terenul dintre lac și mare în anul 1890. Anterior, moșia i-a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, scriitor, revoluționar și politician român.
Observând proprietățile terapeutice ale nămolului din lacul Techirghiol, boierul Movilă a adus, pe cheltuiala sa, medici și biochimiști de la Viena, care au confirmat descoperirea. În 1899, Ioan Movilă s-a hotărât să înființeze o stațiune pe moșia sa. În același an, el a pus piatra de temelie a hotelurilor Movilă și Panait. Clădirile au fost finalizate și introduse în circuitul turistic din anul 1902.
Ioan Movilă a decedat în 1904. Descendenții săi au continuat să dezvolte stațiunea, care a devenit cunoscută sub numele Băile Techirghiol – Movilă, Băile Movilă sau, pur și simplu, Movilă. În clipul atașat, puteți vedea câteva imagini/vederi de epocă din perioadele în care numele fondatorului Movilă făcea parte din titulatura oficială a localității.
În perioada interbelică, stațiunea a fost redenumită Carmen Sylva. Mai apoi, după 1948, în plină perioadă stalinistă, s-a numit Vasile Roaită. Din anul 1962 se numește Eforie Sud.
După cum spuneam, localitatea este un loc plin de istorie. Administrația locală a orașului a accesat importante fonduri europene, care vor conduce la reabilitarea infrastructurii locale. În clipul atașat mai jos puteți vedea câteva imagini din vara anului 2019 de la Eforie Sud.