Guvernul a stabilit organizarea, în data de 5 noiembrie a.c., a scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 16 localități în care această funcție a rămas vacantă, precum și pentru alegerea consiliului local într-o comună, se arată într-un comunicat al Executivului.
În județul Constanța, alegeri parțiale pentru funcția de primar se vor desfășura în localitățile Pantelimon și Bărăganu. De asemenea, în comuna Mereni vor fi organizate alegeri parțiale pentru Consiliul Local, din cauza faptului că aleșii locali nu s-au întrunit în ședință timp de două luni, iar acest for a fost dizolvat printr-o decizie a Tribunalului Constanța. Revenind la funcțiile de primar, dacă în comuna Pantelimon scrutinul are loc după ce primarul localității, Vasile Neicu, a decedat, localitatea Băgăranu a rămas fără primar după ce Titu Neague, edil reales la alegerile locale organizate anul trecut a fost declarat incompatibil cu funcția de inspectorii Agenției Naționale de Integritate. Hotărârea prefectului județului Constanța a încetat înainte de termen, însă magistrații au menținut-o.
ANI a precizat că Titu Neague a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Bărăganu, a încheiat un contract de arendare între Primăria Comunei Bărăganu şi SC La Titu Frumosu SRL (societate în cadrul căreia soacra acestuia deţine funcţia de asociat şi administrator). Astfel, Titu Neague a încălcat dispoziţiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora “aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.
Recent, principalele formațiuni politice și-au desemnat candidații pentru alegerile parțiale din aceste localități. Cea mai interesantă candidatură vine de la PSD, formațiunea politică aducând o propunere interesantă pentru funcția de primar a comunei Bărăganu. Magdalena Neague este candidatul oficial al PSD pentru alegerile parțiale din localitate. Purtătorul de cuvânt al PSD Constanța, Lucian Lungoci, a declarat pentru “Ordinea.ro” că soția fostului primar, Titu Neague, este candidatul oficial și nu va interveni nicio schimbare. “Magdalena Neague este candidatul oficial al PSD pentru Primăria comunei Bărăganu și nu vor interveni schimbări. Aceasta a fost propunerea organizației locale Bărăganu a Partidului Social Democrat, Organizaia Județeană a luat act de aceasta și a fost aprobată în ședința Biroului Județean. Știu că doamna cunoaște realitățile locale, problemele oamenilor, este anhajată a Primăriei Bărăganu de mai mult timp, deci sunt destule recomandări pentru soția fostului primar al localității”, a declarat Lucian Lungoci pentru ziarul nostru. De altfel, este important să precizăm faptul că Magdalena Neague este angajată a administrației locale din Bărăganu încă din timpul mandatului primarului Constantin Bențea, decedat în ianuarie 2011. Mai mult decât atât, locuitorii, dar și angajați din Primăria Bărăganu au doar cuvinte de laudă la adresa Magdalenei Neague, despre care spun că este “de departe, cea mai bună angajată a Primăriei”.
Marieta și Magdalena
Ceea ce este interesant abia acum apare: Magdalena Neague nu este primul caz al PSD prin care se dorește ca funcția de primar să rămână în… familie! În 2010, după ce primarul comunei Adamclisi, Emil Burcea, a decedat, soția acestuia a fost desemnată candidatul social democraților pentru funcția de primar al localității. Atunci, liderii PSD Constanța au precizat că Marieta Burcea a obținut 57% din intenția de vot a locuitorilor, în urma unui sondaj de opinie efectuat. Marieta Burcea a pierdut alegerile, funcția de primar la alegerile parțiale din 2010 fiind obținută tot de un Burcea, Anton Burcea, candidat din partea Partidului Democrat Liberal. Anton Burcea avea în sondajul PSD doar 15% din încrederea cetățenilor cu drept de vot din comuna Adamclisi.
Detalii organizatorice pentru alegerile parțiale
Prin HG, Guvernul precizează că, potrivit Legii 115/2015, în cazul unor alegeri locale parțiale, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 35 de zile înaintea votării. De asemenea, Executivul a stabilit, prin hotărâre, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale: cu 15 zile înainte de data alegerilor, respectiv 22 octombrie, începe campania electorală și se încheie pe 4 noiembrie, ora 7,00.
Guvernul a decis și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale, fiind stabilite atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, instituțiilor prefectului, primarilor, președinților consiliilor județene și președinților tribunalelor.
Conform documentului, fondurile necesare în vederea organizării alegerilor locale parțiale din 5 noiembrie se ridică la 4,368 milioane de lei și vor fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru acest an.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta