Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Biserică din județul Constanța, scoasă la vânzare

Published

on

O firmă din Constanța a obținut executarea silită a Parohiei Bugeac, comuna Ostrov. Conform informațiilor existente pe portalul Tribunalului Constanța, licitația pentru recuperarea datoriei în valoare de peste 400.000 de lei va avea loc la începutul lunii aprilie. Lucrările la lăcașul de cult au fost deja finalizate și în ea sunt oficializate deja slujbe religioase.

În fapt, executorul judecătoresc în circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, Gavrilescu Alin-Mihail, a anunţat executarea silită împotriva debitoarei Parohia Bugeac, cu sediul în Bugeac, comuna Ostrov, la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL. Conform informațiilor oficiale existente la această dată, licitaţia va avea loc în data de 3.04.2019.

Contactat telefonic pentru detalii privind acest fapt incredibil, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat pentru “Ordinea.ro” urmăroatele:

“Arhiepiscopia Tomisului a constatat cu surprindere (nu avem ideea cine a pus biserica pe lista licitațiilor…) că biserica de la Bugeac din comuna Ostrov a fost scoasă la licitație. Arhiepiscopia Tomisului înceacă o mediere între Parohie și constructor pentru datoria existentă pentru a găsi soluție. Oricum, o biserică nu poate face obiectul unei licitații publice, conform legislației din România. Mai exact, conform legilor românești, bisericile sunt sacre și nu pot fi supuse executării, nu pot face obiectul tranzacționărilor. Sperăm să reușim prin mediere până la data anunțată a licitației privind vânzarea bisericii de la Bugeac. Repet, biserica nu va pleca de la credincioși, ea nu va fi vândută prin licitație”, a declarat Eugen Tănăsescu pentru “Ordinea.ro”.

Facem precizarea că piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Atanasie cel Mare“ a fost pusă pe data de 26.06.2009, pe locul vechii biserici din 1862, iar slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Advertisement
usr

Executare silită

Având în vedere că, în baza titlurilor executorii constând în decizia civilă nr. 1553 din data de 05.10.2017 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 3321/118/2017, îndreptată prin deciziile civile nr. 97/05.02.2018 şi nr. 53/07.022019, şi în baza încheierii de încuviinţare a executării silite nr. 1017/03.04.2018, pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosarul nr. 2345/256/2018, Gavrilescu Alin-Mihail, executor judecătoresc în circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, a început executarea silită împotriva debitoarei Parohia Bugeac, cu sediul în Bugeac, comuna Ostrov, la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL.

Povestea bisericii „Sfântul Atanasie cel Mare“

Satul Bugeac este aşezat pe malul de nord-vest al lacului Bugeac, la o distanţă de aproximativ 1 km de şoseaua naţionala Ostrov – Constanţa. Vechiul sat Bugeac a fost aşezat la aproximativ 4-5 km spre vest, pe o colină înaltă, încât chiar din balta Dunării se vedea întreg satul. Pe colină, deşi satul număra puţini locuitori, au avut bisericuţa lor, construită din bârne. Odată cu strămutarea pe locul de azi, aceştia au adus şi o parte din icoanele catapetesmei, pe care le-au folosit şi în biserica din noul sat.

Prima biserica, cea de pe colină, a fost construită în triunghiul de la Tănase Pârvan, în formă de corabie, fără turlă, din gard de nuiele, lipită cu pământ şi învelită cu stuf. Gândul cu care s-a început construirea acestui lăcaş a fost să servească de şcoală, dar, fiind numit preot în satul Bugeac Constantin Popescu, de la Aidemir, s-a schimbat destinaţia ei în aceea de biserică a satului. Şcoala a funcţionat în tinda ei, având ca învăţători pe preoţii şi dascălii bisericii. Cu vremea, această biserică s-a deteriorat, iar credincioşii au construit o altă biserică cu temelia de piatră, în formă de corabie, cu o turlă. Construirea acestei biserici s-a terminat în anul 1863.

Advertisement
usr

foto: machetă construcție biserică Bugeac

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions