Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Bisericile de cretă de la Murfatlar, subiect de dezbatere în Parlamentul României

Published

on

Ansamblul Rupestru de la Murfatlar a fost, ieri, subiectul discuțiilor din cadrul Comisiei din Parlamentul României pentru relația cu UNESCO. Lucrările au fost conduse de senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, în calitate de vicepreședinte al Comisiei reunite pentru relația cu UNESCO. Dezbaterea a avut ca principală temă „Ansamblul Rupestru de la Murfatlar – Basarabi – Provocările restaurării şi conservării unui sit fragil”. Cu această ocazie, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au prezentat proiectul pentru restaurarea şi punerea în valoare a sitului, care presupune conservarea monumentului istoric, stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor de infiltrație freatice, acoperiri de protecție, crearea de circuite de vizitare, amenajări peisagistice şi construirea unui centru de primire a vizitatorilor.

Primarul localităţii Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a prezentat, la rândul său, elementele care afectează în prezent siguranţa Ansamblului Rupestru:

existenţa unui poligon militar în apropiere unde se execută distrugeri de muniţie, iar vibraţiile afectează structura monumentului;

echipamentele grele ale armatei, precum tancuri, care sunt descărcate în mod regulat prin faţa ansamblului;

Advertisement
usr

drumul tehnologic al ACN care trece pe deasupra monumentului şi pe care circulă utilaje grele care  sunt folosite la lucrările de refacere a taluzului.

Senatorul Remus Negoi a spus, că, de asemenea, directorul adjunct al Institutului Naţional al Patrimoniului, Irina Iamandescu, a dat asigurări că Ansamblu Rupestru Murfatlar se află încă pe Lista Indicativă UNESCO, dar a subliniat faptul că România este obligată, prin angajamentul semnat cu UNESCO, să facă tot posibilul pentru conservarea acestuia din punct de vedere al autenticității.

„Reprezentanţii proiectantului au vorbit despre proiectul de restaurare care prevede construcţia a două clădiri:

  • Corpul A, amplasat peste monument pentru a proteja vestigiul, va avea:

trasee de vizitare cu pasarele;

echipamente pentru asigurarea unui climat interior necesar conservării;

acoperiş verde pentru a se încadra în relieful zonei.

Advertisement
usr
  • Corpul B, amplasat în faţa monumentului, va avea:

un centru de primire vizitatori;

expoziţii permanente şi temporare;

magazine;

cafenea;

spaţii utilitare şi destinate angajaţilor

Dezbaterea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Realizarea acestui proiect este un prim pas pentru ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să poată intra în patrimoniul mondial UNESCO.“, a declarat Remus Negoi.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions