Boboteaza va fi organizată și anul acesta la fel ca în fiecare an. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a precizat în cursul zilei de azi că sărbătorile trebuie să învingă pandemia.
”Dacă ne ascundem de sărbători, înseamnă că vrem să fim biruiți de boală. (…) Multe raze de sfințenie vor fi mâine și poimâine asupra apei care se sfințește și asupra oamenilor care vin la această sfințire. (…) Tocmai de aceea vom face procesiune în Portul Tomis.”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului.
El a anunțat că mâine, în ajun de Bobotează, va începe slujba Sfintei Liturghii, la ora 5.15, iar la 7.15 preoții vor fi afară la sfințirea apei, pentru ca înainte de ora 8.00 să se înceapă îmbutelierea sticlelor cu aghiasmă, care vor fi date credincioșilor în ziua de 6 ianuarie.
Arhiepiscopia a pregătit peste 120.000 de sticle pentru apă sfințită.
De asemenea, tot mâine, în Ajunul Bobotezei, ÎPS Teodosie va merge la Hârșova, la Dunăre, unde la ora 14.00 va face sfințirea apei.
După slujba de Bobotează din Portul Tomis, din Constanța, va oficia, de la ora 14.45, la Ovidiu, slujbă pe faleză.
De la ora 17.00, miercuri, va oficia slujba Vecerniei, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Techirghiol. Slujba Vecerniei la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Constanța va fi joi dimineața, la ora 8.30.
”Această apă sfințită va combate și bolile și microbii, ne va înfrăți mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoiește și trebuie să ne înfrățim mai mult, să biruim orice frică, pentru că frica aduce boala, să nu mai fim stăpâniți de frică, ci stăpâniți de entuziasm. Omul care are entuziasm și crede și se roagă nădăjduiește în Dumnezeu, nu pățește nimic. Căci Dumnezeu biruiește și bolile, și pe cel viclean, și dușmănia dintre noi Dumnezeu o biruiește”, a mai spus IPS Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului a precizat că la slujbă pot participa 10.000 de persoane și crede că oamenii vor veni în portul Tomis, unde este suficient loc.
El a mai spus: „Cine nu crede să stea de-o parte. (…) Noi vom ține sărbătoarea ca întotdeauna”.
ÎPS Teodosie a precizat că tradiția aruncării celor trei cruci în mare va fi respectată. Singura diferență față de anii trecuți va fi accea că vor fi aruncate în mare în Portul Tomis.
„Vom arunca trei cruci în Portul Tomis, acolo este ușor, nu este pericol, că la faleză, la Cazinou e mai periculos, apa e mult mai adâncă, valurile sunt mai mari, aici acum e șantier, de aceea am mutat dincolo, când se va termina șantierul ne vom întoarce aici pentru că e mai larg (…) Tradițiile din Constanța sunt unice. Pentru noi, marea este Iordanul nostru.”, a mai spus IPS Teodosie.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta