Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Călăuzele celor 154 de migranți ajunși în Portul Midia rămân în arest

Published

on

În urmă cu o lună de zile, în portul Midia Năvodari a fost condusă de autoritățile române ambarcațiunea ”Ruya 1”, ce fusese depistată în Marea Neagră având la bord 157 de migranți. Oamenii au fost debarcați în siguranță la țărm, triați și evaluați medical. În foarte scurt timp, au fost identificate persoanele care au condus ambarcațiunea și care erau călăuze, și au fost efectuate trei arestări. Este vorba despre cetățeanul irakian Shah Murad Bryar (20 de ani), Gholamipour Mohammad, din Iran (32  de ani) şi Esen Yusuf, din Turcia (27 de ani), care au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată de Tribunalul Constanţa. Cei trei plecaseră cu grupul de migranţi, în data de 12 septembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei. În urma audierilor, poliţiştii de frontieră români au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 154 de cetăţeni irakieni şi iranieni (56 de copii şi 98 adulţi) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră. Cele trei călăuze au fost arestate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă. În data de 2 octombrie, cei trei au contestat decizia de arestare la Tribunalul Constanța, dar a fost respinsă. Ca atare, au făcut recurs la Curtea de Apel, care s-a judecat în cursul zilei de ieri. Însă și această instanță a respins contestația. Iată soluția Curții de Apel Constanța: În baza art.203 alin.5 cod procedură penală, respinge ca nefondate contestaţiile formulate de către inculpaţii Shah Murad, Gholamipour Mohammad şi Esen Yusuf. În baza art.275 alin.2,4 cod procedură penală, obligă pe inculpaţii Shah Murad, Gholamipour Mohammad şi Esen Yusuf la câte 250 lei fiecare cheltuieli judiciare avansate de către stat. În baza art.272 alin.2 cod procedură penală, onorariile apărătorilor din oficiu în cuantum de câte 130 lei pentru fiecare dintre apărătorii desemnaţi din oficiu: Comăniţă Sergiu, Calafus Dan Şerban şi Teacă Doru Cristian se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. În baza art.273 alin.4 cod procedură penală, onorariul în cuantum de 200 lei pentru interpretul de limbă turcă Menadil Erol şi onorariul în cuantum de 200 lei pentru interpretul de limbă kurdă Kerim Ali Husein se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Conform art.400 alin. 3 cod procedură penală, minuta s-a întocmit în 2 ex. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 10.10.2017. Așadar, cele trei călăuze rămân în arest preventiv.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions