Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

”Canalul este un filtru al apei din Dunăre”! Vezi ce se întâmplă cu modernizarea ecluzelor

Published

on

În cursul zilei de azi, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile” S.A.  Constanța a organizat o conferință de presă pentru prezentarea proiectului “Modernizare ecluze. Echipamente şi instalații. Faza 2”, al cărui obiectiv general este acela de a asigura disponibilitatea și siguranța navigației pe cele două canale navigabile.

De asemenea, pe lângă prezentarea proiectului au fost abordate teme precum finanțarea acestuia și rezultatele așteptate la finalizarea lucrărilor de execuție.

Conferința a fost susținută de către directorul general al ACN, Daniel Georgescu și de specialiștii care se ocupă direct de acest proiect, respectiv: Adina Hilca, responsabil cu monitorizarea, Cristinel Ionescu, manager de proiect adjunct și Mihai Tomescu, responsabil tehnic.

Încă de la începutul conferinței, care a fost deschisă de Daniel Georgescu, acesta a precizat că este unul dintre cele mai mari proiecte din Dobrogea din domeniul naval, care include reabilitarea echipamentului de bază al ecluzelor Agigea – fir mal stâng, Cernavodă – fir mal stâng  şi Ovidiu – fir mal drept, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor auxiliare ce servesc echipamentului de bază al acestor ecluze, reabilitarea Staţiei de pompare complexă (SPC) Cernavodă şi a Staţiilor de pompare pentru apărarea localităţilor împotriva inundaţiilor (Saligny, Mircea Vodă, Faclia), Galerii de ape mari – Ecluza Ovidiu, Galerii de ape mari – Ecluza Năvodari.

Advertisement
usr

Valoarea totală a proiectului este de 547.124.183 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 353.734.275 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile acordată de Comisia Europeană este de 265.300.706 lei.

Perioda de implementare a proiectului este de 60 de luni, respectiv între 01.07.2016 şi 30.06.2021.

” După 2 ani de funcţionare a ecluzelor, care au fost modernizate în prima fază a proiectului putem afirma că, pentru un nivel atât de complex al lucrărilor, nu au fost înregistrate defecte de proiectare sau de execuţie. Numai în acest an au fost efectuate un număr de 3191 ecluzări prin firul modernizat de la Agigea, 3908 ecluzări la Cernavodă şi 1708 ecluzări la Ovidiu. Cu această ocazie, vă pot informa şi de faptul că C.N.A.C.N. S.A. a depăşit prognoza până la această dată a anului, cu 1.000.000 tone capacitate.” a declarat Daniel Georgescu, directorul general al Companiei Naţionale “Administraţia Canalelor Navigabile” S.A.

Menţionăm că proiectul este finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 1 – Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a transportului cu metroul, Obiectiv Specific 1.3 – Creşterea gradului de utilizare a căilor navigabile și a porturilor situate pe reţeaua TEN-T centrală.

Potrivit declarațiilor Adinei Hilca, până la acest moment sunt realizate 76% din lucrările contractate așa că este foarte posibil ca lucrările să fie finalizate până la data de 30 iunie 2019, respectiv cu doi ani mai devreme.

Cristinel Ionescu a făcut o descriere tehnică a unităților care se reabilitează și a făcut referire și la stațiile de pompare pentru apărarea împotriva inundațiilor de la Saligny, Mircea Vodă și Faclia. El a precizat că reabilitarea clădirilor stațiilor de pompare, reabilitarea conductelor de aspirație și refulare dar și modernizarea instalațiilor de siguranță vor aduce beneficii în ceea ce privește siguranța navigației, reducerea timpului de așteptare la ecluze  dar şi beneficii de transport.

Advertisement
usr

La rândul său, Mihai Tomescu s-a referit la dușmanul major al canalelor navigabile, care este poluarea cu produse petroliere. De asemenea, s-a referit și la pericolul pe care îl constituie podul de gheață care se formează în iernile geroase pe canal.

Tomescu a spus și că apa din canal este perfectă pentru irigații dar că debitul este insuficient. El a mai afirmat că dacă s-ar pune pe picioare vechiul IELIF acest lucru ar fi posibil. ”Canalul este un filtru al apei din Dunăre”, a precizat Tomescu.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions