În cursul zilei de azi, pe aeroportul Henri Coandă – București, a fost depistată o persoană de sex feminin, cetățean australian, care a introdus pe teritoriul României aproximativ 3 kilograme de substanță de culoare albă susceptibilă a constitui cocaină.
În fapt s-a reţinut că la data de 22.11.2018, în jurul orei 06.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă – Otopeni s-a prezentat pentru a intra în ţară, călătorind din direcţia Lisabona, o persoană de sex feminin, cetăţean australian, în vârstă de 47 de ani.
Suspectei i-au fost efectuate formalitățile de frontieră, aceasta intrând pe teritoriul României. Ulterior, suspecta s-a prezentat în zona de preluare a bagajelor de cală și a ridicat un bagaj tip troler de dimensiuni mari, de culoare roz, după care s-a deplasat în zona destinată controlului vamal, încadrându-se pe culoarul verde ,”Nimic de declarat”, cu intenția de a părăsi sala de vamă.
Organele vamale împreună cu ofițerii de frontieră au procedat la oprirea suspectei și la efectuarea unui control asupra sa și asupra bagajelor acesteia. În urma controlului asupra trolerului, a fost găsită o cutie din carton de culoare albastră, de dimensiunile unei cutii de pantofi, inscripționată cu un desen.
S-a procedat la deschiderea cutiei respective, ocazie cu care au fost găsite 10 cutii din carton, tip cadou, având culorile roșu și galben, în cutiile respective fiind găsite 34 de ambalaje din plastic transparent care conțineau câte cinci batoane în formă de trabucuri, ambalate în folie de aluminiu de culoare argintie, în total fiind 170 de astfel de batoane. Autoritățile vamale au desfăcut unul dintre acele batoane și au constatat că în acesta se afla o substanță pulverulentă de culoare albă care a reacționat pozitiv la testul de cocaină.
În cauză s-a dispus efectuarea unei constatări fizico-chimice asupra substanțelor care se aflau în cele 170 de batoane introduse în România, în urma analizei stabilindu-se că aceste substanțe sunt constituite din 2533,68 grame de cocaină.
Cauza este instrumentată împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră şi ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.
”Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”, precizează Biroul de presă al DIICOT.