În ședința Consiliului Local Constanța de ieri au fost supuse aprobării o avalanșă Planuri Urbanistice Zonale sau de Detaliu. Multe dintre acestea prevedeau construcții monstruoase de P+15 pe malul Lacului Siutghiol, în zona Palazu Mare, sau construcții pe plajă. Unele au reușit să fie respinse la vot, altele au trecut cu ajutorul voturilor PSD. De departe, cel mai controversat proiect supus la vot, dar care a fost respins la vot, a fost cel care prevedea cedarea către Confort Urban a două suprafețe de teren din taluzul Constanței în vederea construirii unei șosele care să facă legătura între plaja Modern și strada Bucovina. În favoarea propunerii lui Chițac de a distruge taluzul orașului au votat doar 5 consilieri locali (de la PSD) din 24 prezenți la ședință, alți 9 (USR) au votat împotrivă, iar restul s-au „abținut“.
Liderul consilierilor USR Dumitru Caragheorghe a criticat dur jocurile făcute de primarul Chițac cu ajutorul PSD.
„Navigăm prin ape tulburi în ședințele Consiliului Local. Câteodată, cu ajutorul societății civile sau al presei, reușim să blocăm demersuri precum proiectul tăinuirii interesului unei societăți private din sfera PSD pentru realizarea unei căi rutiere de acces pe taluz. Cu o astfel de cerere în registrele Primăriei, să ieși în fața constănțenilor și să încerci să-i prostești că este vorba despre interesele lor cotidiene este de-a dreptul halucinant! Și totuși, de dragul unor relații bune cu PSD – cioclul orașului – primarul Chițac este dispus la astfel de compromisuri ireale!
Proiectul a picat, pentru moment, pentru că nu au făcut față presiunii societății civile nici cei de la PNL, care, pe probleme de urbanism, în general, țin să facă pe dricarul orașului alături de PSD. Spun în general, pentru că există și momente de normalitate sau de lipsă de interes, în care, colegii noștri de la PNL decid să se abțină de la vot, fără a oferi explicații ori argumente, și reușim să mai salvăm câte ceva prin oraș. Cum altfel am putea explica abținerea, de aplaudat, pentru un PUZ pe malul Siutghiol, în Palazu Mare, în paralel cu un vot pentru un alt proiect aberant, tot în Palazu Mare, pe malul aceluiași Siutghiol? Sau cum am putea explica abținerea, de apreciat, pentru un PUZ În Mamaia în paralel cu voturi pentru alte proiecte de ghetoizare și sluțire a stațiunii Mamaia?
Marcăm astfel, cu tristețe, aprobarea unor proiecte care nu țin cont de necesitățile reale și caracteristicile stațiunii Mamaia, nu țin cont de interesul constănțenilor, nu țin cont de prevederi legale obligatorii dar sunt tributare, cel mai probabil, intereselor exclusiv pecuniare ale dezvoltatorilor.
Construcție pe plajă în Mamaia, edificări aberante în stațiune, betonarea monstruoasă a malului Siutghiol în zona Palazu Mare, imobil înalt pe taluz zona 1 Mai cu pericol de alunecare de teren, și facilitarea conversiei unor spații de alimentație publică în așa zise funcțiuni de clinică, în realitate spital privat, într-o zonă foarte aglomerată care nu poate încadra legal un spital, sunt proiecte aprobate de administrația Chițac cu concursul PNL și PSD.
Și dacă pe partea de urbanism civilizat lupta este foarte grea, așteptăm curioși să înțelegem mai exact de ce s-a retras de pe ordinea de zi proiectul de repartizare a unor locuințe din spațiul locativ. Parcă un iz de interes imobiliar se simte și în această poveste. Că o fi fost în regulă, că nu o fi fost, să se facă un pic de lumină în obscuritate!“, a spus Caragheorghe.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta