Conecteaza-te cu noi

Actual

„Caravana Blondie“ – Peste 500 de gravide din județul Constanța, monitorizate

Published

on

Asociația „Blondie – Împarte pentru alta parte“, cu sprijinul SNN Nuclearelectrica SĂ vă monitoriza începând cu 1 ianuarie 2020, peste 500 de gravide în situații de risc social din cele 58 de comunități rurale din județul Constanța, într-un proiect care țintește scăderea mortalității infantile în județul Constanța. Managerul proiectului, Adelina Toncean, notează că, potrivit datelor Centrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătate Publică, 57 de copii au murit în 2017 în județul Constanța înainte de a împlini vârstă de un an și alți 30 de bebeluși s-au născut morți. Rata mortalității infantile la nivelul județului este 8,2‰, diferențiat pe urban – 7,3‰ și rural, 9,8‰.

„La nivel național, conform aceleiași surse, 1.366 de copii au murit în primele 12 luni de viață și 697 s-au născut morți. Din cei 1.366 de copii care nu au supraviețuit primului an de viață, 358 provin din mame care nu au ajuns niciodată la doctor pe perioada sarcinii și 285 au fost la medic de maxim 3 ori. În ce privește vârstă mamelor în cazul copiilor care au murit înainte de vârstă de 1 an, 12 aveau mai puțin de 15 ani și 185, intre 15 și 19 ani. De asemenea, după nivelul de educație, 156 de mame au absolvit doar scoală primara, 272 gimnaziul și 95 erau analfabete. Pentru alte 415 mame nu exista date cu privire la educație.

Conform legislației, următoarele categorii de gravide/mame sunt încadrate în risc social:

  1. este minora;
  2. este victimă a violenţei în familie
  3. este sau a fost beneficiara a sistemului de protecţie specială
  4. a avut/are copii în sistemul de protecţie specială
  5. a avut/are copii polispitalizaţi, care nu se află în evidenţă cu diagnostice ce presupun dependenţă de îngrijiri medicale;
  6. este consumatoare de droguri şi/sau dependenta de consumul de alcool;
  7. prezintă o dizabilitate sau o boală cronică gravă
  8. orice altă cauză similară care poate conduce la imposibilitatea acesteia de a se ocupa de creşterea şi îngrijirea copilului.

Pentru atingerea obiectivului proiectului și creșterea accesului gravidelor în risc social la servicii medicale de îngrijire prenatala, ne propunem:

–           Implementarea unei caravane echipate cu șenile, însoțite de medic specialist și dotate cu echipamente mobile de monitorizare a sarcinii (ecograf, laborator de analize, cardiotocograf, masa ginecologica etc) în fiecare din cele 58 de localități rurale pentru a efectua TOATE controalele în sarcina menite să identifice la timp eventualele riscuri de prematuritate sau alte afecțiuni în sarcină.

–           efectuarea pe perioada a 12 luni a controalelor necesare pentru un număr de aproximativ 500 de femei din mediul rural ale căror sarcini au fost luate în evidenta

–           introducerea unui număr verde apelabil gratuit pentru femeile din mediul rural

–           consilierea a 1.500 de femei însărcinate din mediul rural cu privire la îngrijirea în sarcină“, se arată într-un comunicat semnat de Adelina Toncean.

Proiectul se derulează în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgenta “Sf. Andrei” Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Generală de Evidența Persoanelor Constanța și Inspectoratul Județean de Poliție Constanța.

„Asociația Blondie s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual“, mai spune Adelina Toncean.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions