„Caravana fondurilor europene“ a ajuns și la Constanța. Cu această ocazie a fost organizată o conferință de presă la care au participat fostul ministru al Investițiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, europarlamentarul USR Vlad Botoş şi deputatul USR de Constanța, Stelian Ion. Acesta din urmă a spus că, din păcate, Constanța este unul dintre orașele din România cu un deficit notabil la absorbția fondurilor europene. Mai mult decât atât, din cauza unei administrații defectuoase, municipiul Constanța pierde fonduri importante, de peste 10 milioane de euro. El a adus aminte de pierderea banilor europeni pentru reabilitarea Colegiului „Mircea cel Bătrân“ și cei pentru reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al orașului.
„În această perioadă, România este pe punctul de absorbii fonduri europene cu care se poate dezvolta. Dacă avem știința a atrage acești bani putem face un mare salt. Acum lucrurile sunt destul de nuanțate pentru că nu toate zonele reușesc să atragă așa cum ar trebui aceste fonduri europene. Uitându-ne către Constanța, vedem cum, din păcate, actuala administrație locală ratează proiect după proiect, care ar fi trebuit să ducă orașul la un cu totul alt nivel. Sunt bani pe care îi avem la dispoziție, însă dacă administrațiile nu se mobilizează, nu își calculează fiecare pas foarte bine și nu îndeplinesc toate condițiile, iată ratează fondurile europene. Amintesc doar două dintre aceste rateuri ale administrației Chițac, unul dintre ele vizează reabilitarea zonei peninsulare. Este vorba despre o sumă importantă de bani, aproximativ 26 de milioane de lei, care au fost ratați de Primăria Constanța din cauza unor deficiențe de organizare. De asemenea, un alt proiect vizează reabilitarea unuia dintre cele mai importante unități de învățământ din România, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“. Și în acest caz s-au pierdut 19 milioane de euro. Provocarea noastră este vă venim cu alternative în administrațiile publice locale pentru a atrage cât mai mulți bani europeni.
În această perioadă, vedem tot mai multe discursuri în spațiul public antieuropene și este foarte grav că o zonă importantă a societății este atrasă în aceste discuții. Un partid și-a făcut un obicei și un obiectiv în a promova discurs antieuropean, care are această idee de a ne desprinde de Europa, de a pierde aceste oportunități. Fac apel la constănțeni să nu meargă pe acest drum, să nu plece urechea la aceste discursuri antieuropene, pentru că la capătul drumului se află subdezvoltarea și blocaje pe toate planurile“, spus Stelian Ion.
Vlad Botoș, vicepreședintele Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a declarat că în cele două programe europene la care România a luat parte până acum am reușit să absorbim aproape 60 de miliarde de euro. Pentru perioada 2021 – 2027, România are la dispoziție 80 de miliarde de euro, 30 de miliarde prin acest PNRR, dar și 50 de miliarde de euro din fonduri europene clasice.
„Problema noastră este că nu reușim să aducem acești bani în România. Nu reușim să ne dezvoltăm așa cum merităm și cum merită și constănțenii, o regiune cu oameni gospodari, cu oameni antreprenori. Aveți o poziție geografică care vă avantajează cum nu avantajează aproape pe nimeni în România, dar, din păcate, acești bani europeni nu ajung la administrațiile publice și la firmele private. Cred că nu există viziune. Fondurile europene ajută la dezvoltare. Spania când a aderat la Uniunea Europeană era una dintre cele mai sărace, dar acum are cea mai mare rețea de autostrăzi din UE. Irlanda s-a dezvoltat incredibil. Noi suntem de 16 ani în UE și nu reușim să aducem acești bani. Avem o absorbție la nivel național de aproximativ 74%, iar absorbția nivelul județului Constanța este sub media națională. Sunt foarte multe proiecte contractate, dar puține sunt finalizate“, a spus Botoș.
El a adăugat că valoarea proiectelor contractate la nivelul județului Constanța este de 1,1 miliarde de euro, dar sume atrase până acum sunt doar 300 de milioane de euro.
La rândul său, Cristian Ghinea, considerat părintele PNRR din România, spune că, în ciuda stabilității politice invocate de actuala putere, țara noastră nu să foarte bine la capitolul absorbție de fonduri europene.
„Conform programării venirii banilor din PNRR, în decembrie 2022 ar fi trebuit să intre 9,1 miliarde de euro, dar au intrat doar 2,6 miliarde de euro“, a spus Ghinea.
El a adăugat că ne confruntăm cu o contradicție. Pe de o parte, nu vin bani așa cum au fost programați, dar, pe de altă parte, investițiile merg.
„România a devenit un imens șantier prin PNRR. Se laudă primarii și miniștri cu investițiile și chiar Ciucă a spus că a semnat contracte de 11 miliarde de euro. Practic, statul român are obligație de plată de 11 miliarde de euro. Și, atunci, ce se va întâmpla cu diferența de bani lipsă de la UE? Asta este o bombă cu ceas care va exploda anul viitor. În România este o stabilitate politică de tip URSS, de pe vremea lui Brejnev (Leonid Ilici Brejnev a fost conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice, n.r.). Au ajuns să se înregistreze între ei și să dea la presă. Ăsta nu e un Guvern stabil, nici măcar normal la cap. Este o lipsă de decență umană. În România avem o subfinanțare cronică a Educației și a Sănătății, însă suntem pe locul 3 din UE ca procent din PIB acordat serviciilor secrete, Armatei și Poliției“. În schimb, PNRR vine și setează prioritățile, iar în tot sunt transporturile, sănătatea și educația“, a mai spus Cristian Ghinea.