După ce s-a plimbat prin Canada și Statele Unite ale Americii pe banii bugetului local, primarul din Hârșova s-a gândit, și foarte bine a făcut, să ofere ceva distracție și localnicilor. Așa s-a născut un eveniment cu priză mare la public: Zilele Orașului Hârșova. Vorbim aici de o sărbătoare care a ținut trei zile, de pe 7 până pe 9 septembrie. Dar zile întregi, începute la 9 de dimineață și finalizate la 22 în noapte. Dintre artiștii care au încins scena amplasată în piața centrală a orașului îi numim aici pe Phelipe (un artist care s-a născut chiar în Hârșova și ale cărui melodii sunt cunoscute și fredonate de localnici), Elena Ionescu (Mandinga), Adda, Nicoleta Oancea & Band și Randi.
N-au lipsit nici momentele de folclor autentic, oferite de Constantin Enceanu, Authentic Folclor și diferite ansambluri, precum ”Flori de măr” din Mereni, ”Mugurelul” din Cernavodă, Corul de femei Ghindărești, Ansamblul de dansuri ”Româncuța” din Cumpăna, ”Doina Casimcei” din localitatea cu același nume, Ansamblul de dansuri turcești ”Tekir” din Techirghiol, Ansamblul ”Carsium” din Hârșova, ”Hora Siretului” din Bacău, Ansamblul de dansuri din Pecineaga și Dansuri grecești ”Anoixi”.
Activități educative, ca să mai uite elevii că nu au burse școlare
Apoi, în fiecare din cele trei zile ale sărbătorii, au avut loc spectacole de teatru, vernisaje, o lansare de carte, întreceri sportive, activități și competiții educative, organizate cu sprijinul elevilor, ca să mai uite că sunt cam singurii din județ care nu beneficiază de burse școlare. În sfârșit, printre activitățile care au umplut agenda de la Zilele Orașulu s-au aflat și activități de reconstituire istorică, ateliere meșteșugărești și lupte, organizate de Asociația Culturală Tomis sub denumirea ”Reînvierea istoriei antice la Cetatea Carsium”.
75.000 de lei, fără TVA, fără folclor și fără jocurile antice
Primăria Hârșova a publicat în SICAP un anunț privind atribuirea serviciului de organizare a evenimentului, pe 31 august 2018. Firma selectată în acest scop și plătită cu 75.000 de lei plus TVA se numește Dot Booking Event SRL. Este o firmă consacrată, cu o mare experiență în spate. Însă, atenție, potrivit anunțului urcat în SICAP, Primăria Hârșova a pus la bătaie suma mai sus menționată pentru asigurarea elementelor precum sonorizare, lumini, accesorii de montaj și regie, echipa tehnică și prestații de câte 45 de minute ale artiștilor Phelipe, Elena Ionescu, Adda, Nicolaeta Oancea&Band și Randi. Ceiulalți artiști care au urcat pe scenă, precum interpretul foarte bun și deloc ieftin Constantin Erceanu, ansamblurile folclorice aduse din județ și din țară, precum și ”luptătorii” antici de la Asociația Culturală Tomis, nu intră în acest deviz. Cât au costat aceste prestații știe deocamdată doar primarul Viorel Ionescu, întrucât Primăria nu a urcat în SICAP un anunț cu privire la aceste contracte.
Pe urmele lui Vrabie?
În sfârșit, un alt amănunt interesat este acela că Primăria Hârșova a postat pe Facebook mai multe fotografii de la demonstrațiile de lupte antice organizate, nu se știe pe câți bani, de Asociația Culturală Tomis. Toate aceste imagini au fost grupate sub titlul ”Cu gândul la Festivalul Cetății Carsium”.
Prima fotografie din serial îl înfățișează pe primarul Viorel Ionescu bătând palma cu un luptător antic, semn că înțelegerea este deja făcută. Asociația Culturală Tomis a fost implicată în festivalurile antice de la Constanța, coordonate de Corina Martin aka Regina Tomiris, respectiv în festivalul Dapyx de la Medgidia, organizat de primarul Valentin Vrabie, cândva coleg de partid cu Viorel Ionescu. Presa locală constănțeană a relatat în repetate rânduri că festivalul antic de la Medgidia a fost un eveniment extrem de scump și nu foarte apreciat de public.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta