Actual
Cât de periculoşi sunt precursorii de explozivi? O nouă lege a intrat în vigoare
Published
7 ani agoon
La începutul lunii, a intrat în vigoare o nouă lege care vizează desfăşurarea operațiunilor cu precursori de explozivi de către operatorii economici, obligațiile și responsabilitățile acestora. Pentru asigurarea legalității operațiunilor cu aceste substanțe, Poliția Română, prin structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, efectuează controale administrative și cooperează cu serviciile specializate ale Comisiei Europene sau cu alte autorități competente din celelalte state. Legea nr. 49 din 27 februarie 2018 privind precursorii de explozivi, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 194 din 2 martie 2018.
Conform acesteia, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române are un dublu rol: pe de o parte de autoritate națională competentă, respectiv, de punct naţional de contact în conformitate cu art. 9 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr.98/2013. Datele de contact ale acestei unități sunt publicate pe pagina de internet a Poliţiei Române (https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-arme-explozivi-si-substante-periculoase/serviciul-substante-periculoase/compartimentul-precursori-de-explozivi-si-materii-explozive).
Introducerea pe teritoriul României, scoaterea de pe teritoriul României, producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, tranzacția, utilizarea, punerea la dispoziție sau orice altă operațiune cu precursori de explozivi restricționați se realizează numai de către operatori economici. Din motive de ordine și siguranță publică, în România se interzice operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 98/2013. Persoanelor din rândul publicului larg le este interzis să introducă pe teritoriul României, să dețină, să utilizeze, să producă, să experimenteze, să prelucreze sau să transporte astfel de precursori de explozivi restricționați.
Pentru asigurarea legalității operațiunilor cu aceste substanțe, polițiștii din structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase efectuează controale administrative și cooperează cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, cu autoritățile competente şi punctele naționale de contact din celelalte state membre ale Uniunii Europene și din statele Spaţiului Economic European şi, după caz, cu autoritățile competente din state terțe. În vederea verificării de către autoritățile și instituțiile publice a respectării normelor legale, operatorii economici sunt obligați să permită accesul în locațiile în care îşi desfăşoară activitatea, să furnizeze date cu privire la comenzile sau operațiunile cu acești precursori, precum şi orice alte date sau informații relevante, să permită verificarea documentelor și prelevarea de probe în vederea analizării fizico-chimice.
În atenția Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase sunt și tranzacțiile suspecte, furturile şi disparițiile semnificative de precursori de explozivi. Operatorii economici care produc, introduc, dețin, experimentează, prelucrează, transportă, utilizează sau pun la dispoziție precursori de explozivi trebuie să raporteze punctului național de contact de îndată, dar nu mai târziu de 48 ore de la momentul sesizării, tranzacțiile suspecte, inclusiv refuzul de a accepta o tranzacție suspectă, precum și furturile şi disparițiile semnificative de precursori de explozivi.
Operatorii transmit punctului național de contact o listă cu precursorii de explozivi restricționați sau amestecurile care conțin astfel de substanțe cu care efectuează operațiuni. Înaintea începerii activității cu precursori de explozivi restricționați, aceștia comunică punctului național de contact decizia de numire a persoanei responsabile de activitatea cu precursorii de explozivi restricționați şi a înlocuitorului acesteia. Orice modificare a acestor date şi informații se comunică punctului național de contact, nu mai târziu de 5 zile de la data la care a intervenit modificarea.
Operatorii economici trebuie să țină evidența strictă a tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, într-un registru anume destinat (ce va cuprinde, pentru fiecare tranzacție, date de identificare ale vânzătorului și cumpărătorului, ale reprezentantului care face operațiunea, date despre precursorul de exploziv restricționat vândut sau achiziționat). Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic și se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzătoare a precursorilor de explozivi restricționați. Orice angajat al unui operator economic care intenționează să vândă ori să cumpere precursori de explozivi restricționați trebuie să se identifice cu act de identitate şi să facă dovada că acționează ca reprezentant al operatorului economic, prin documente justificative.
Punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi restricționați către operatori economici se realizează numai în spații special amenajate în care nu au acces persoanele din rândul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restricționați se face cu respectarea indicațiilor producătorului prevăzute în fişa cu date de securitate a acestora.
Informații de background:
Precursor de exploziv este un amestec ori o altă substanță care conține o substanță dintre cele enumerate în anexele I și II la Regulamentul (UE) nr. 98/2013; Precursor de exploziv restricționat este o substanță dintre cele enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 98/2013 aflată într-o concentrație mai mare decât limita maximă corespunzătoare prevăzută pentru aceasta, respectiv un amestec sau o altă substanță în care o substanță dintre cele enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 98/2013 este prezentă într-o concentrație mai mare decât limita maximă corespunzătoare, ori, dacă este cazul, o substanță aflată sub control național.
La data de 15 ianuarie 2013 Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 39 din 9 februarie 2013, cu aplicabilitate de la 2 septembrie 2014. Regulamentul (UE) nr. 98/2013 a fost adoptat în contextul existenței unor substanţe şi amestecuri care sunt precursori de explozivi ce pot fi utilizați la fabricarea ilicită de explozivi, substanțele în cauză fiind prevăzute în anexele la regulament.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!