Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Ce jaf a făcut Zanfir Iorguș la retrocedări ca să pună mâna pe livezile de la Comorova

Published

on

Candidatul PSD la Primăria Mangalia, Zanfir Iorguș, a devenit putred de bogat de pe urma unor retrocedări pe care le-a aprobat în mod ilegal. Într-un episod trecut (vezi AICI), am prezentat opiniei publice documentația prin care Iorguș a pus umărul la retrocedarea frauduloasă a averii familiei Movilă către un grup infracțional coordonat de Georgică Giurgiucanu și Dragoș Săvulescu. Cei doi sunt acum la închisoare, alături de Radu Mazăre, pentru falsurile prin care și-au însușit ilicit averea familiei Movilă. Iorguș a scăpat neanchetat, iar acum vrea din nou la Primărie, să termine ce-a început.

În episodul de față, vă spunem cum a devenit fostul primar milionar în euro de pe urma altor retrocedări pe care le-a dispus cu încălcarea legii.

În esență, Iorguș a aprobat retrocedarea unei suprafețe de 90.000 de metri pătrați din vecinătatea pădurii Comorova, zona Neptun-Olimp, către un octogenar care a prezentat ca unică dovadă a dreptului de proprietate o adeverință semnată… chiar de Iorguș. Imediat după atribuire, octogenarul s-a dus la notariat cu primarul, cu un văr al primarului, cu viceprimarul, cu un director din Primărie și cu un consilier local, cărora le-a vândut aproape întreaga suprafață, la prețuri ridicol de mici, păstrând pentru sine doar 8.300 de metri pătrați.

Fostul primar și-a extins moșia cu încă 57.000 de metri pătrați, proveniți dintr-o altă retrocedare. Mai târziu a băgat terenurile în intravilan, devenind peste noapte putred de bogat.

Advertisement
usr

Ștepolis Comercial SRL și jaful de la Fruviileg

Înainte de a intra în detaliile despre suveica prin care terenurile Mangaliei au ajuns la familia fostului primar Iorguș, trebuie să menționăm câteva date contextuale, fără de care nu s-ar înțelege pe deplin grozăvia faptelor. Trebuie să știți că Zanfir Iorguș a ajuns primar al Mangaliei în anul 1996, din partea PNȚCD. Din echipa sa de consilieri locali a făcut parte și Mihai Constantinescu, un obscur inginer agronom de la Fruviileg SA. Fruviileg-ul era un fost IAS care se ocupa, de pe vremea comunismului, cu producția hranei și fructelor pentru turiștii din stațiunile Mangaliei. Una din fermele societății, în speță Ferma 4, se afla pe un teren despădurit din inima Pădurii Comorova. Accesul se făcea de pe breteaua dintre DN 39 și gara Neptun. Iar Ferma 4 se întindea de la apus de Popasul Căprioarelor, până spre lacurile de la 23 August, cu vii și plantații de piersici și migdali.

În 1999, Mihai Constantinescu a fost uns director la Fruviileg SA, calitate în care a vândut activele Fermei 4 către societatea Stepolis Comercial SRL, cu 48 de milioane de lei vechi (adică 2.649 de dolari la cursul de schimb de atunci). Ne referim aici la construcții (birouri, locuințe, magazii și grajduri), alei și platforme aflate într-o incintă de 16.454 mp.

Download (PDF, 2.51MB)

Beneficiarii jafului

Ca să înțelegeți resortul tranzacției, trebuie să știți că firma Ștepolis Comercial este deținută acum de Zanfir Iorguș, de soția sa Mariana, de finul său Remus Becheru și de soția lui Mihai Constantinescu, Jura. Și așa se explică prețul ridicol de mic al tranzacției din 1999. Jupânii au făcut procedurile pentru a pune mâna pe bogății, la un preț absolut derizoriu. Imobilul principal al fermei, care a fost cumpărat cu 108 dolari, a fost transformat în pensiunea turistică de lux ”La Jura”.

Advertisement
usr

Asociații firmei Stepolis Comercial SRL, conform Confidas.ro Zanfir Iorguș și soția dețin împreună 55% din firmă. 

La scurt timp, același Mihai Constantinescu a predat terenurile cu vii și livezi din jurul Fermei 4 către Comisia Locală de Fond Funciar Mangalia, condusă de fostul primar Zanfir Iorguș. Iar de aici a început marele jaf de la retrocedări. În mod normal, terenurile de la Ferma 4 nu trebuiau în veci să ajungă la comisia de retrocedări, pentru că nu au fost terenuri naționalizate și nu au făcut niciodată obiectul unor revendicări loc pe loc. Întreaga suprafață provenea din defrișarea Pădurii Comorova, care – până la Iorguș – a fost a statului și doar a statului, fără picior de proprietar particular.

Un proprietar inventat cu o adeverință

Unul din primele dosare de retrocedare a terenurilor de la Ferma 4 Comorova a fost deschis de Zaharia Siderie, născut în anul 1920 în comuna Limanu. Octogenarul era tatăl lui Niculae Sideri, fost director la IAS Mangalia în perioada comunistă și fost primar al Mangaliei în perioada 1990 – 1996. În anii în care Niculae a fost primar, tatăl său nu a revendicat și nu a primit teren agricol la Mangalia. Zaharia Siderie primise o reconstituire a dreptului de proprietate pentru 10 hectare, în anul 1992, dar nu la Mangalia, ci în comuna sa natală, Limanu, în zona satului Vama Veche.

După ce Comisia Locală de Fond Funciar condusă de Iorguș a primit terenul cu vii și livezi de la Ferma 4 Comorova, Zaharia Siderie a depus o cerere de retrocedare a unei noi suprafețe de 9 hectare, pe raza acestei localități. El a făcut dovada dreptului de proprietate cu o adeverință emisă de Primăria Mangalia în anul 1997, sub semnătura lui Zanfir Iorguș.

Singura dovadă a proprietății lui Zaharia Siderie a fost această adeverință eliberată de Primăria lui Zanfir Iorguș

Documentul atesta că octogenarul ar figura în registrul agricol al localității, pe anii 1956-1958, la poziția 151, cu o proprietate agricolă de 9 hectare. În realitate, Zaharia Siderie figura la poziția 152, însă această fișă, pe care o puteți vedea AICI, conținea doar cifre reprezentând plata unor datorii către administrație. Nimic nu atesta suprafața de 9 hectare.

Specialiștii pe care i-am consultat pentru a înțelege speța spun că legea obliga comisia locală de fond funciar să ceară dovezi cu privire la preluarea terenului de către stat sau a înscrierii proprietarului în Cooperativa Agricolă de Producție. În lipsa acestora, dreptul de proprietate trebuia dovedit cu mărturiile vecinilor de pe cele patru laturi ale terenului originar. Însă, în mod misterios, Zaharia Siderie nu a menționat în cererea de reconstituire nici amplasamentul, nici vecinii. Cu alte cuvinte, singura lui dovadă a fost adeverința lui Iorguș. Iar Iorguș a fost perfect de acord, pentru că el urma să ajungă adevăratul beneficiar al dosarului de retrocedare.

Propunerea de atribuire a terenului a fost aprobată de comisia condusă de Iorguș în luna decembrie 2000. Bătrânul a primit un titlu de proprietate din partea Prefecturii pe 13 martie 2002. În acest fel, a devenit proprietar cu acte în regulă pe o suprafață de 9 hectare. 8,17 hectare erau cu livezi, iar restul cu viță de vie.

Advertisement
usr

Vin lupii, băăă!

Pe 27 aprilie 2002, Siderie s-a dus la un birou notarial din Mangalia împreună cu Zanfir Iorguș, cu vărul acestuia Grigore Iorguș, cu viceprimarul Paul Botaș, cu directorul Ovidiu Ghiță din Primărie/ADPP și cu o femeie de afaceri din Constanța, Felicia Țipa, care se afla în relații excelente cu familia Iorguș. Situații precum aceasta sunt descrise în folclorul românesc prin expresia: ”Vin lupii, băăăă!”. În acest fel, haita fostului primar și-a luat prada de pe urma retrocedării frauduloase.

Zanfir Iorguș a înșfăcat o halcă de 3,015 hectare, plătind la vrăjeală 8.500 de lei. Vărul său, Grigore Iorguș, de la București, a înșfăcat 0,951 hectare cu 2.000 de lei. Paul Botaș și Ovidiu Ghiță și-au tras câte 0,60 de hectare, cu câte 1.500 de lei. În sfârșit, Mihai Constantinescu a pus mâna pe 1,636 de hectare. Prețurile rotunde și ridicol de mici n-au nicio noimă. Astfel, Iorguș a cumpărat cu 28 de bani pe metru pătrat, vărul său cu 21 de bani, iar Ghiță și Botaș cu 25 de bani. E limpede că partea cu banii a fost la vrăjeală.

Download (PDF, 1.78MB)

Alt buf dat de Iorguș prin retrocedarea Gheorghiu

Fostul primar Zanfir Iorguș și-a mai tras un teren în zona Fermei 4 Comorova, de pe urma retrocedării Virginia Gheorghiu. Aceasta era descendenta boierului Ștefan Blebea și deținea acte perfect valabile că autorul ei a deținut terenuri agricole în localitate. Însă nu avea niciun drept să primească terenuri cultivate cu vii și livezi, nefiind acționară sau locatoare la SC Fruviileg SA Mangalia. Cu toate acestea, Iorguș a strecurat-o în anexe și i-a retrocedat cele 50 de hectare în zona de vii și livezi creată de comuniști prin defrișarea Pădurii Comorova. Octogenara a primit titlul de proprietate pe 20 decembrie 2000, la câteva luni de la demararea procedurii. Pe 8 februarie 2001, ea s-a prezentat la notariat împreună cu nevasta lui Zanfir Iorguș, pentru a-i vinde un lot de 5,7550 de hectare cu livadă. Tranzacția imobiliară s-a încheiat la prețul de 46.040.000 de lei vechi (adică 1.700 de dolari la cursul de schimb de atunci; aproape 3 cenți pe metru pătrat). Aici puteți vedea contractul de vânzare-cumpărare.

Advertisement
usr

O reglare de conturi cu Mihai Constantinescu 

Până la acest punct, Zanfir Iorguș obținuse 87.700 de metri pătrați în zona de vii și livezi din inima Pădurii Comorova. Pe 20 aprilie 2002, fostul primar și-a luat nevasta și s-a dus din nou la notariat. Cei doi au semnat un contract de schimb cu soții Mihai și Jura Constantinescu. Prin acest act autentificat sub numărul 821/20.04.2002, soții Iorguș au cedat 5.820 de metri pătrați din retrocedarea Gheorghiu, primind la schimb 12.300 de metri pătrați de la soții Constantinescu. În mod bizar, în actul notarial se preciza doar istoricul terenului cedat de familia Iorguș, nu și istoricul lotului cu mult mai mare primit în schimb și fără nicio diferență de bani de la soții Constantinescu. În mod cert, la mijloc a fost o reglare de conturi, ca între golani. În urma tranzacției, fostul primar a ajuns să dețină 94.180 de metri pătrați pe numele său, în zona Pădurii Comorova.

Download (PDF, 1.95MB)

Iorguș bagă terenurile în intravilan și devine milionar în euro

În 2004, Pădurea Comorova și liziera de pomi fructiferi și viță de vie au fost introduse în intravilanul Mangaliei, printr-un PUZ inițiat de fostul primar Iorguș pentru diversificarea ofertei turistice și de agrement. Un an mai târziu, terenurile retrocedate cu vii și livezi au fost scoase definitiv din circuitul agricol. O mare parte din ele erau deja defrișate. În 2006, Grigore Iorguș, vărul lui Zanfir vârât în această suveică, a comandat unei firme de arhitectură întocmirea unui PUZ paralel, pentru o zonă turistică și rezidențială de lux, în stațiunea Neptun. Proiectul se referea la 27 de hectare de teren câștigate prin defrișarea viilor și livezilor de la Comorova. Vorbim exact de terenurile acaparate de Iorguș și de camarila sa prin retrocedările Siderie și Gheorghiu, la care, probabil, se mai adaugă și alte ciupeli.

Extras din PUZ-ul inițiat de Grigore Iorguș în anul 2006. Terenurile care provin din retrocedarea Siderie au deschidere la DN 39 C (breteaua de acces în stațiunea Neptun), în zona drumului către pensiunea La Jura. Suprafețele sunt protejate la stradă de o lizieră de pădure, atât cât a mai rămas din ea.

Ciupeli au fost multe și în special pe numele lui Mihai Constantinescu, partenerul politic și de afaceri al fostului primar. Ca dovadă, în anul 2007, pe când era tot consilier local, acesta a menționat în declarația sa de avere 16 tranzacții imobiliare încheiate numai în acel an, prin care a vândut 23.527 de metri pătrați de teren cu 477.352 de euro. Vorbim în principal de loturi din PUZ-ul Comorova, din partea care se suprapunea cu PUZ-ul locuințelor de lux inițiat în paralel de vărul Grigore. 

În 2007, planșele lui Grigore Iorguș au fost publicate pe un site de imobiliare. Pe fir au intrat jurnaliștii de la o publicație centrală. Aceștia l-au contactat pe ”investitor”, însă Grigore habar n-avea de unde a cumpărat terenul, în ce suprafață și în ce poziție. Cunoscătorul real al problemei era, desigur, la Mangalia și trăgea toate sforile.

Advertisement
usr

Încă o suveică făcută cu părinții

Oricum, Zanfir Iorguș s-a speriat de posibilele consecințe penale. Ca dovadă, tot în 2007 s-a dus din nou la notariat, cu nevasta și cu părinții săi. Fostul primar a vârât în această suveică vreo 6 hectare din terenurile acaparate la Ferma 4 Comorova. Tranzacția a fost o simplă șmecherie, pentru că la urmă terenul i s-a întors înapoi, pe calea moștenirii. De asemenea, fostul primar a mai făcut tot felul de dezmembrări și a mai înstrăinat câteva loturi, însă și acum deține, pe numele său, al vărului și al firmei Stepolis Comercial o mare parte din fosta Fermă 4.

Download (PDF, 2.72MB)

Cum a scăpat Iorguș de răspunderea penală

În 2008, povestea de la Comorova l-a adus pe Iorguș în situația să piardă alegerile locale. Succesorul său în funcție putea și avea obligația legală să sesizeze organele penale. Dar nu a mișcat niciun deget. Situația are și o explicație destul de plauzibilă: acest succesor, pe numele său Claudiu Tusac, de la PSD, era chiar cumătrul lui Zanfir Iorguș. Cei doi au întreținut o gâlceavă asurzitoare în spațiul public. Însă, dincolo de aparențe, în spatele zgomotului asurzitor, Tusac și-a protejat cumătrul, până când faptele penale i s-au prescris.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions