Pe 25 octombrie 2024, cu doar o zi înainte de constituirea noului Consiliu Local de la Agigea, primarul comunei, PSD-istul Cristian Maricel Cîrjaliu, a întocmit la repezeală o serie de acte, cu scopul de a cumpăra, cu bani publici, dar fără aprobarea nimănui, un teren dintr-o margine de câmp de la firma fostei sale contabile. Terenul ar fi necesar comunei pentru amenajarea unui drum public. Iar drumul public ar fi necesar pentru ca firma contabilei implicate în mai toate afacerile clanului Cîrjaliu să poată construi în acea margine de câmp, pe un teren învecinat de 8.268 de metri pătrați.
Singur la butoane
Înainte de a intra în detalii, trebuie să spunem că Maricel Cîrjaliu a condus de unul singur comuna Agigea, în mandatul trecut. Vechiul Consiliu Local nu a mai fost convocat din ianuarie 2021, iar în 2022 a fost dizolvat în baza unui fals intelectual (mai multe detalii AICI).
După dizolvare, potrivit legii, trebuiau organizate urgent alegeri locale anticipate. Însă Guvernul n-a avut chef să le ordoneze. Drept urmare, Cîrjaliu a rămas singur la butoane întregul mandat, conducând comuna prin dispoziții. El și-a aprobat singur bugetele de venituri și cheltuieli, le-a rectificat după cum l-a tăiat capul, a cumpărat și a vândut ce a vrut, cum a vrut și cui a vrut, a dat PUZ-uri, a împărțit funcții și sinecuri.
Un maldăr de acte, la foc automat
Acest mod de conducere, prin dispoziții de primar, trebuia – logic și legal – să ia sfârșit pe 26 octombrie 2024, o dată cu intrarea în pâine a noului Consiliu Local. Așa s-a și întâmplat. Numai că, pe 25 octombrie, așadar în al 12-lea ceas, Cîrjaliu s-a repezit ca un uliu să mai profite un pic de puterea absolută.
Prin mai multe acte formale, emise cu toate în această zi, Primăria Agigea a ajuns să cumpere un teren de 2.977 de metri pătrați de la Asus Service SRL, la valoarea de 72.542 de euro plus TVA. Vorbim aici de următoarele acte:
– Dispoziția 513/25.10.2024 emisă de Cîrjaliu pentru constituirea unei comisii de negociere a prețului,
– Procesul-Verbal de negociere 18590/25.10.2024,
– Referatul 18.595/25.10.2024 al Serviciului Tehnic-Investiții – o structură condusă de Oana Lupu, care a făcut parte și din comisia de negociere,
– Dispoziția 514/25.10.2024 prin care primarul a aprobat cumpărarea terenului de la Asus Service (vezi AICI documentul).
În slujba intereselor imobiliare
Terenul în discuție se află într-o margine a satului Agigea, în prelungirea străzii George Enescu. Acesta are o formă neregulată, însă, în mare, putem vorbi de o fâșie lungă de 100 de metri și lată de 12-14 metri liniari, care nu se pretează decât pentru amenajarea unui drum. De altfel, această destinație pare să fi fost gândită din start de cele două părți, având în vedere că în ultima dispoziție semnată de Cîrjaliu se afirmă că terenul cumpărat va fi integrat în domeniul public.
Terenul cumpărat de Cîrjaliu de la firma Asus Service SRL, vazut din Geoportal
Potrivit datelor furnizate de ANCPI, terenul vândut Primăriei Agigea provine din dezmembrarea unui lot inițial care măsura 11.245 de metri pătrați și care a fost cumpărat de Asus Service în 27 iulie 2012. În 2020, Asus a dezmembrat terenul în două loturi inegale. Vorbim în primul rând de un lot de 8.268 mp, cu numărul cadastral 114984, care rămâne în proprietatea firmei, probabil în scopul unor dezvoltări imobiliare. Iar în al doilea rând, vorbim de lotul cu numărul cadastral 114985, destinat drumului de acces, de 2.977 mp, cumpărat de Primăria Agigea, prin actele întocmite la repezeală, în ultima zi de putere absolută a lui Maricel Cîrjaliu.
Extrase din cărțile funciare ale celor două terenuri
Este de largă notorietate că primarul din Agigea a impus de-a lungul timpului unor zeci de proprietari din comună să doneze Primăriei fâșii din terenurile lor, în vederea amenajării sau supralărgirii drumurilor publice. Cam asta era maniera de lucru: vrei drum, donezi teren. În cazul de față, același primar s-a repezit să întocmească un maldăr de acte în aceeași zi, ca să aibă motivul formal să cumpere, și nu ieftin, un teren pentru a face o stradă în beneficiul vânzătorului. Cum s-ar spune, pentru unii mumă, pentru ceilalți ciumă.
Contabila și suveicile prin care s-au vidanjat banii și terenurile comunei
Asus Service SRL are sediul social într-un spațiu din fosta piață agroalimentară a localității Agigea, pe care l-a închiriat la un preț de nimic de la autoritatea locală. Firma are ca obiect principal de activitate ”colectarea și epurarea apelor uzate”. În fapt, Asus se ocupă de vidanjarea foselor septice din Lazu, un sat care aparține de comuna Agigea și care nu a fost branșat intenționat la rețeaua de canalizare. Preț de câțiva ani, societatea a avut monopol absolut, în baza unui contract semnat cu Primăria Agigea, care și-a asumat să subvenționeze vidanjările localnicilor cu 50% din valoarea acestora. Firma încasa cu o mână subvenții de la bugetul local, iar cu cealaltă diferența de preț de la clienții captivi (mai multe detalii AICI).
De asemenea, societatea a mai prestat pentru Primăria Agigea decolmatări de văi, extrem de bănoase. În 2020, Primăria a plătit către ASUS Service SRL 55.000 de euro pentru a curăța de scaieți un teren pe care urma să se construiască o școală (mai multe detalii AICI).
Seria acestor avantaje uluitoare se explică prin aceea că asociat unic și administrator al societății Asus Service SRL este Magdalena Elisabeta Andrei, pe scurt ”contabila Magda” care s-a ocupat de firmele familiei Cîrjaliu, încă dinainte ca Maricel să devină primar al comunei Agigea.
În anul 2012, contabila lui Maricel a fost implicată într-o suveică imobiliară, prin care mai multe terenuri cu un potențial imobiliar deosebit au fost scoase din patrimoniul comunei Agigea, pe baza unui contract de schimb. Contabila a cedat un teren arabil Primăriei și a primit în schimb mai multe terenuri construibile, în cele mai bune zone ale localității. La scurt timp, aceasta a vândut loturile obținute către societăți deținute de fratele și finul primarului din Agigea. (Mai multe detalii AICI și AICI).
Or toate datele de mai sus indică faptul că ultima ispravă a primarului din Agigea are la bază intenția acestuia de a îmbogăți și mai mult firma fostei sale contabile, care se pricopsește cu 72.542 de euro în cont, dar și cu un viitor drum atât de necesar unei dezvoltări imobiliare.