Parlamentarii fac schimbări în activitatea Poliției Române. Printr-un proiect votat în Camera Deputaților, o persoană adusă la sediul Poliţiei nu poate fi verificată mai mult de trei ore de polițiști, conform unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea şi funcționarea Poliţiei Române.
Decizia a fost votată de deputați cu 282 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”. Camera Deputaților este for decizional!
Documentul modifică şi completează art.36 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor.
Ce se prevede în noile modificări ale legii din 2002
Conform documentelor care stau la baza modificărilor, se propune stabilirea unei durate determinate pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul Poliţiei şi pentru desfăşurarea activităţilor poliţieneşti conexe acestei măsuri.
“Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul Poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi un termen de trei ore de la momentul iniţierii deplasării, prevede un amendament din lege. În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut de proiectul de lege, acest termen se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi patru ore de la momentul iniţierii deplasării, prevede un alt amendament.”
Ce spune Articolul 36 acum
În prezent, potrivit Articolului 36, polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:
a) în condițiile art. 34 alin. (3), nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.