Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Ce se întâmplă cu dosarul de insolvență al Van Oord. Olandezii tergiversează, magistrații tremură

Published

on

Din anul 2016, un antreprenor român se judecă în zeci de procese cu o companie multinațională, pentru a recupera aproximativ un milion de euro. Firma românească a executat o mare parte din lucrarea de extindere a plajelor din Constanța, sub coordonarea Van Oord. Însă, după ce au predat plajele extinse către beneficiar, văzându-se cu sacii în căruță, olandezii nu au mai avut chef să achite o fracție din ultima factură. Un mizilic de un milion de euro! Compania românească se numește Comprest Util SRL și aparține omului de afaceri constănțean Grigore Comănescu. Aceasta a cerut încă din 2016 o ordonanță de plată împotriva Van Oord. Însă Tribunalul Constanța a respins acțiunea, pe motiv că olandezii nu ar avea calitatea procesuală pasivă, ci un partener al lor de consorțiu care se afla în procedură de insolvență la Tribunalul București. Comprest Util a dat fuga la București pentru a se înscrie în dosarul de insolvență cu creanța de un milion de euro. Însă instanța din Capitală, având acces la toate datele contabile și financiare ale partenerului de consorțiu al Van Oord, a stabilit că nu acesta datorează suma. Plimbați dintr-o parte în alta, românii s-au întors la Tribunalul Constanța, cu o nouă cerere de ordonanță de plată împotriva Van Oord. De data aceasta, au avut câștig de cauză.

Cum au anulat olandezii o ordonanță de plată

Însă Van Oord a reușit să anuleze ordonanța de plată obținută de Comprest Util, într-o contestație ulterioară. Această răsturnare de situație a devenit posibilă, printre altele, și din cauză că în paralel se desfășura un proces de insolvență, deschis de Comprest Util împotriva Van Oord – Sucursala Constanța. Cererea de insolvență fusese respinsă pe fond de Tribunalul Constanța, dar instanța de control a Curții de Apel Constanța, sesizată de Comprest Util, a decis să trimită înapoi dosarul la judecătorul sindic de la Tribunal, cu misiunea expșresă de a deschide procedura insolvenței împotriva Van Oord BV Olanda. La mijloc era o eroare, deoarece nu Van Oord BV Olanda era parte în proces, ci Van Oord – Sucursala Constanța. Cele două sunt societăți mamă-fiică. Însă Sucursala Constanța a spus că este un subiect juridic distinct față de compania-mamă din Olanda, având capacitatea de a răspunde în mod direct pentru datoriile ei. Acest argument, corect din punct de vedere formal, a contribuit enorm la anularea ordonanței de plată. Căci nu se putea ca pentru aceeași datorie să răspundă în proceduri diferite Sucursala – pe ordonanță de plată, și compania mamă din Olanda – pe insolvență.

Schimb de pase între mamă și fiică

Advertisement
usr

Din acest punct, războiul datoriei a rămas doar pe frontul insolvenței. Câștigând anularea ordonanței de plată prin tertipuri juridice, olandezii au apelat din nou la tertipuri și în dosarul de insolvență, sperând să scape cu obrazul curat și buzunarele pline. Într-o primă fază, ei au cerut Curții de Apel să îndrepte eroarea materială, în sensul de a reține Van Oord – Sucursala Constanța, în loc de Van Oord BV Olanda. Cererea a fost admisă. Însă în fața judecătorului sindic de la Tribunal, Sucursala a sucit-o din nou, pretinzând că nu ea ar avea capacitatea de a răspunde, ci firma-mamă din Olanda. Acest schimb de pase regizat de olandezi a fost oprit de judecătorul-sindic în luna septembrie.

Van Oord tergiversează, magistrații tremură

De atunci, se tot așteaptă o ședință în care să se decidă, în sfârșit, deschiderea procedurii de insolvență. Însă avocații Van Oord regizează tergiversări pe bandă rulantă, pentru a amâna decizia. La un moment dat, ei au solicitat strămutarea dosarului, pe motiv că presa locală ar relata cazul într-un mod defavorabil lor și astfel s-ar putea influența obiectivitatea actului de justiție. Cererea a fost respinsă. Văzând așa, au cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Și această cerere a fost respinsă. În sfârșit, la ultimele două termene (ultimul chiar ieri), au recuzat judecătorul-sindic, pentru motive similare. Deși este limpede că Van Oord nu își exercită cu bună-credință drepturile procesuale, magistratul  nu i-a sancționat, ci, tremurând, le-a mai acordat un termen.

Grigore Comănescu: Străinii nu respectă legile și fac trafic de influență prin ambasadori

„Sunt dezgustat total de ce se întâmplă. Nu m-am așteptat să treacă trei ani de zile, fără să fie niciun motiv pentru această tergiversare. Suntem oare într-un stat de drept? Am fost avertizat de consultantul lucrărilor (fostul general Gheorghe Boeru, proprietarul firmei Romair Consulting SRL – n.r.) că niciodată nu o să am câștig de cauză în fața unei multinaționale de talia Van Oord. Străinii vin și ne spun să respectăm legile, să fim noi cei corecți, dar ei nu fac lucrul acesta. Nu respectă legile, ba chiar fac trafic de influență, prin ambasadori, și își exportă profiturile din România. Eu plătesc taxe și impozite în țara aceasta de 28 de ani, de când am început activitatea privată. Nu am rămas niciodată dator la stat. Este o opinie formată si pe declarațiile publice ale fostului președinte al României, dar si a altor formatori de opinie. Aceste firme străine, în afara faptului că nu respectă legea, funcționează pe pierdere, nu plătesc nici taxe și impozite. Dacă era vorba despre o firmă românească, era executată până acum, dar în acest caz ne facem că nu vedem, băgăm capul în pământ.

Advertisement
usr

Statul român are datoria să ne apere drepturile, nu să dea hotărâri judecătorești pe bază de oportunitate, cum s-a întâmplat în unele cazuri, ci pe aspecte de legalitate.

Am avut mare încredere în justiție, dar, din păcate, nu mai am. Cred că 80% dintre români sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în justiție, în totalitatea ei, nu numai de judecători, ci și de procurori. Nu cred că o să trăiesc să ajung să văd ca legea să fie aplicată, nu să fie interpretată după bunul plac al unuia sau al altuia.

Aștept ca cei responsabili să ne spună ce se va întâmpla în această țară, să ne spună ce rol vom mai avea, noi, românii, ca să știm ce se va întâmpla cu copiii și nepoții noștri. Vom avea numai rol de etichetă? Vom fi numai sclavi autorizați? Înspre asta ne îndreptăm? Noi, românii, nu avem voie să creștem economic, ni se pun piedici de către multinaționale, chiar cu sprijinul unor români si a autorităților. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu am nimic împotriva companiilor multinaționale, dimpotrivă, am colaborat și colaborez cu acestea, critica este însă față de dubla măsură aplicată de statul român.” – declară omul de afaceri Grigore Comănescu.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions