În cursul zilei de azi, v-am informat despre extinderea scandalului strângerii fondului școlii de la Liceul ”Callatis” din Mangalia, la Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu” din Constanța.
Informații despre acest din urmă caz au fost oferite de către Asociația Elevilor din Constanța.
Detalii găsiți mai jos:
Scandalul strângerii fondului școlii se extinde. Se aduc acuze la Colegiul Pedagogic ”Constantin Brătescu” din Constanța
Inspectorul școlar general al IȘJ Constanța, prof. Mihai Sorin, a precizat că acestă situație va fi analizată și vor fi luate orice măsuri se vor impune.
”Așa cum am procedat și în cazuri similare anterioare, vom analiza situația și vom lua orice măsură se impune. Apreciez faptul că, spre deosebire de incidentul de la Liceul Teoretic ”Callatis” Mangalia, ne-au fost transmise informații concludente înainte să demarăm ancheta noastră. La ora 12.12 a fost primită pe e-mailul IȘJ Constanța petiția AEC.
În acest moment o echipă de inspectori școlari se deplasează la Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu” Constanța, pentru a ancheta cazul. I-am solicitat conducerii școlii să demareze o anchetă pentru a identifica:
- persoana care a întocmit tabelul;
- persoana care ar fi strâns sumele de bani;
- cui aparțin semnăturile din tabel;
- cine a solicitat sumele de bani și în ce scop;
- dacă în strângerea de fonduri sunt implicați elevi sau angajați ai unității de învățământ.
În funcție de datele care vor fi puse la dispoziție, vom reveni cu precizarea măsurilor luate și cu toate concluziile anchetei.”, a precizat inspectorul școlar general.
El a mai precizat că, la această oră, este în derulare misiunea de audit de la Liceul Teoretic ”Callatis” Mangalia, ale cărei concluzii vor fi făcute publice. De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului Inspectorilor din 31 ianuarie a.c., conducerea IȘJ a solicitat identificarea tuturor situațiilor de acest fel din unitățile de învățământ din județul Constanța.
”În ședința Consiliului Inspectorilor de astăzi, 07.02.2022, s-a solicitat în mod expres ca, în cadrul inspecțiilor tematice care se vor derula începând de azi, să se verifice dacă există informații cu privire la strângerea de fonduri de către elevi sau de către angajați ai unităților de învățământ din județul Constanța.”, a completat prof. Mihai Sorin.
El a mai spus că dacă este vorba despre bani care reprezintă venituri proprii legal constituite și primite ca donații/ sponsorizări de către unitatea de învățământ, rămâne în discuție anchetarea implicării elevilor sau a personalului angajat în strângerea acestor fonduri.
”Sunt și alte aspecte pe care le avem în vedere: să nu fie condiționată achitarea unei sume de bani de realizarea diferitelor activități/ achiziții în cadrul unității de învățământ, să nu fie solicitată vreo sumă de către învățători, diriginți, directori, să nu se creeze presiuni asupra părinților/ elevilor cu privire la strângerea de fonduri etc.”, a concluzionat inspectorul școlar general.
Foto: Mihai Sorin