Inspectorii de la Protecția Consumatorilor vă oferă sfaturi în ceea ce privește produsele de tip fast food. Astfel, consumatorii trebuie să cunoască mai multe aspecte pentru a evita situațiile în care viețile lor ar putea fi puse în pericol.
Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a întocmit o listă prin care oferă sfaturi care să nu vă pună viața în pericol.
În acest sens, pentru a achizitiona produse de tip fast food care sa nu le puna viata in pericol, consumatorii trebuie sa tina cont de urmatoarele sfaturi:
– la cumpararea produselor din carne/carne tocata sa acorde atentie deosebita la aspectul produsului;
– sa urmareasca modul de etichetare, sa nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
– sa refuze produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– sa refuze produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
– sa nu cumpere produse din carne tocata din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea;
Trebuie urmarit, in cazul produselor alimentare, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatate si anume:
· existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele;
· integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;
· etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc;
“De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor, din locuri specializate in acest sens, consumatorii trebuie sa se asigure ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta. Trebuie sa acorde atentie pretului afisat si sa verifice concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marchate pe bonurile de casa. Si un ultim sfat sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doreste sa reclame calitatea/siguranta unui produs”, transmite coordonatorul echipei de la ANPC.
A murit după ce a mâncat shaorma
Toate aceste semnale de alarmă vin la scurt timp de la demararea unei anchete de către procurori după ce un băieţel de 3 ani şi jumătate, din oraşul Pantelimon, s-a stins fulgerator – cel mai probabil în urma unei toxiinfecții alimentare severe.
Potrivit știrilor PRO TV, micuțul a mâncat shaorma, la cină, împreună cu părinţii şi tuturor li s-a făcut rău. Cei trei au fost trataţi de două ori de medici de pe ambulanță, dar au aşteptat patru ore o a treia salvare până să ajungă la spitalul Matei Balş. Băiatul a intrat în stop cardiac şi la scurtă vreme s-a stins.
Băieţelul de trei ani, perfect sănătos, a făcut de două ori stop cardiac, la câteva minute după ce a ajuns, cu salvarea, la spitalul Matei Balş. După două ore de resuscitare, medicii au declarat decesul.
Copilul fusese ziua la grădiniţă; seara, părinţii au luat ceva de mâncare în drum spre casă, de la o shaormărie. În miez de noapte, mama, tatăl şi copilul s-au trezit cu simptome de toxiinfecţie.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta