Primarul PSD-ist al comunei Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a intrat în panică. Opozanții săi s-au mobilizat pentru a strânge semnături în vederea organizării unui referendum local pentru demiterea sa. Iar acest fapt nu este pe placul său. Ca dovadă, încă din perioada în care opoziția discuta despre această inițiativă înainte de a o face publică, primarul Maricel a trimis cetățenilor o scrisoare. Misiva a ajuns în cutiile poștale începând cu 16 februarie. Anul începuse de o lună și jumătate, însă abia atunci primarul își făcea curaj să le transmită conlocuitorilor gândurile și ideile sale pentru începutul noului an.
”Vă doresc la început de an multă sănătate și putere de muncă. (…) Profit de acest prilej și pentru a vă mulțumi tuturor pentru sprijinul și încrederea acordată în data de 27 septembrie 2020 și nu numai, ceea ce am reușit să facem împreună, în colaborare cu toți partenerii Primăriei, este continuarea împlinirii promisiunilor noastre față de toți cetățenii comunei Agigea. (…) Gândurile noastre se îndreaptă acum spre ceea ce avem de făcut în anul 2021. Știu că va fi un an greu, dar cu toate acestea am convingerea că vom reuși să continuăm transformarea în bine a comunității, să continuăm proiectele pe care le-am început, dar și să demarăm altele noi. Pentru toate acestea, vă invit să rămâneți aceeași parteneri de nădejde, ai mei și ai administrației locale” – arăta primarul în scrisoarea sa.
În ciuda eforturilor primarului de a-i vrăji pe locuitori despre buna sa credință, timpul avea să demonstreze exact contrariul. Ne referim aici la momentul în care s-a aflat în comunitate că locuitorii din Lazu nu mai beneficiază de subvenția pentru serviciul de vidanjare.
Interesele obscure de la vidanjare
Advertisement
Primarul Maricel nu a fost capabil sau nu a vrut să aducă rețeaua de canalizare în satul Lazu. Iar în urmă cu mai mulți ani a profitat de această lipsă cauzată de el însuși, pentru a atribui contracte anuale, pe mulți bani, unei firme de vidanjare, care are legături cu familia sa (vezi AICI). Această firmă, pe numele ei Asus Service SRL, primea de la bugetul local jumătate din costul de vidanjare a foselor septice ale locuințelor din Lazu și încasa cealaltă jumătate de la beneficiarii serviciului.
În mandatul actual, primarul din Agigea a pornit o luptă împotriva consilierilor locali, nerecunoscând hotărârile adoptate de aceștia. În plus, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție în legătură cu tunul imobiliar din Golful Pescarilor. Neavând certitudinea unui mandat liniștit, precum cele anterioare, primarul s-a socotit să-și aranjeze firma de casă cu un contract de vidanjare pe patru ani de zile. Serviciul a fost scos la licitație, însă procedura a fost anulată de primarul Maricel, după ce o firmă din București a îndrăznit să se înscrie în competiția cu Asus Service.
Consecința a fost păguboasă pentru locuitorii din Lazu, care din cauza deciziei primarului de a anula licitația, au fost privați de subvenția pentru vidanjare (subvenție care se acordă operatorului). Situația a generat scandal. Primarul a fost luat la rost de cetățeni. Însă cu o nerușinare specifică baronilor locali, Maricel a dat vina pe consilieri, mințind senin că întreaga răspundere le aparține acestora.
Huiduiți și atacați cu ouă?
Pe 7 martie, opoziția din Agigea a început să strângă semnături pentru demiterea primarului. Acțiunea a fost demarată în satul Lazu. Pe fondul problemelor descrise mai sus, numeroși locuitori au semnat pentru referendum. Cum s-a derulat acțiunea puteți vedea în clipul realizat de Ordinea.Ro:
Advertisement
În ciuda tuturor evidențelor, primarul Maricel s-a produs într-un nou clip, pe Facebook, în care a mințit cu nerușinare că localnicii din Lazu i-ar fi huiduit pe cei care strângeau semnături și ar fi pregătit cofraje cu ouă pentru a-i întâmpina cum se cuvine. În realitate, cel huiduit – în lipsă – a fost chiar primarul Maricel. Mai multe mașini ale apropiaților acestuia au spionat acțiunea opoziției, situație care trădează încă o dată panica lui Cîrjaliu de a nu pierde la referendum funcția pe care a câștigat-o cu greu, pe 27 septembrie 2020, la o diferență de numai 31 de voturi, pe fondul unor nereguli vădite.
Călare pe tractorul fratelui său
Mai nou, primarul din Agigea s-a filmat călare pe tractor, în timp ce brăzduia un teren în vederea amenajării unui parc. Maricel a precizat în filmare că amenajarea parcului din zona Morii nu implică niciun fel de cheltuială publică. El a precizat că tractorul i-a fost împrumutat de fratele său. De asemenea, a susținut că urmează să planteze gazon și plopi ecologici pe acel teren, pe cheltuiala sa. După cum spuneam, panica e mare. Ca dovadă, primarul – extrem de sărac potrivit declarațiilor de avere, dar putred de bogat, potrivit folclorului local – se pregătește să spagă banii săi și ai familiei sale doar pentru a rămâne în funcție. Să sperăm că teama de referendum îl va împinge de la spate să asfalteze străzi, să strângă gunoaiele, să amenajeze noi parcuri și, de ce nu?, să se apuce în sfârșit de canalizarea satului Lazu. Opinăm că doar așa edilul ar putea să-i convingă pe cetățeni să nu-l alunge din fruntea Primăriei.
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.