Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, inițiativa legislativă a senatorului PSD Robert Cazanciuc prin care șoferii care se urcă băuți la volan și fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare. Camera Deputaților urmează să voteze, decizional, proiectul de lege. Propunerea legislativă are ca obiect completarea art. 91 alin. (3) din Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât să nu se poată dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârșită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, scrie News.ro.
Conform expunerii de motive, a proiectului, la nivelul UE, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2021 a crescut cu 5% față de anul precedent, deși comparațiile cu 2020 sunt puternic influențate de tiparele de trafic din fiecare țară pe perioada pandemiei. Între 2019 și 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut cu 17%.
Clasamentul global al ratelor mortalității pe țări nu s-a schimbat în mod semnificativ, cele mai sigure drumuri aflându-se în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021 din UE. Media UE a fost de 44 de decese din accidente rutiere la un milion de locuitori.
„Este necesară completarea legii care să aibă următoarele efecte: Să ocrotească relațiile sociale referitoare la dreptul la viață prin aplicarea unor sancțiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reținută în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor psiho-active. Aplicarea sancțiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii. Să creeze premisele reducerii incidenței accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor psiho-active. Să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale față de valorile sociale prin funcția preventiv-educativă de a forma conștiința specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viață și integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală”, mai arată expunerea de motive a inițiativei legislative.
Senatul a votat proiectul, aflat în procedură de urgență în Parlament, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta