Conecteaza-te cu noi

Societate

Cei peste 30.000 de navigatorii români, protejați de contractul colectiv de muncă

Published

on

Recent au intrat în vigoare noile criterii de recrutare și plasare pentru navigatorii români care lucrează pe nave maritime.

”Convenția muncii din domeniul maritim – MLC 2006 – ratificată de România încă din anul 2015 a fost implementată, în sfârșit, după 7 ani, prin OUG 50/2022.

După modificarea și aliniarea valabilității Carnetului de Marinar de la 2 la 5 ani, la inițiativa Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Direcția Transport Naval a organizat un grup de lucru care a redactat proiectul de OUG 50/2022 privind munca în domeniul Maritim, proiect  care stabilește cadrul legal național pentru implementarea Conventiei MLC 2006.”, au precizat reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Proiectul a fost în dezbatere publică, a fost analizat și, după lungi dezbateri, avizat fără observații de toate ministerele de resort (Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății), asumat de minstrul Transporturilor și viceprim-ministru Sorin Grindeanu, asumat și aprobat de Guvernul României.

Potrivit reprezentanților SLN, OUG 50/2022 a văzut lumina tiparului în Monitorul Oficial nr. 382 din data de 19 aprilie 2022, dată de la care navigatorii români sunt acoperiți de standarde internaționale în ceea ce privește condițiile de muncă și viață de bordul navelor unde sunt angajați.

”De acum condițiile de angajare, de muncă și viață ale navigatorilor români sunt garantate de România/Ministerul Transporturilor/ Autoritatea Navală Română și conțin toate elementele de protecție stabilite de negocierile colective la nivel Internațional dintre Asociația companiilor angajatoare și Organizația reprezentativă a navigatorilor.”, au menționat reprezentanții SLN într-un comunicat de presă.

Astfel navigatorii maritimi, indiferent de navele pe care sunt angajați, sunt protejați la nivel minim standard prevăzut în contractele colective de muncă pentru riscul de îmbolnăvire, riscul de accident, riscul de deces la bordul navelor, riscul de piraterie, de abandon și neplată a salariilor precum și a pierderilor pecuniare, riscul pierderii locului de muncă în caz de eșuare sau scufundare a navei, sunt protejați împotriva muncii forțate, au drepturile și obligațile din contractele individuale și contractele colective de muncă etc. iar familiile/ urmașii navigatorilor rămași în incapacitate de muncă din cauza accidentelor de muncă sau deceselor de la bord vor fi despăgubite.

”Prin acest act normativ deosebit de important și asteptat de mai bine de 7 ani de cei peste 30.000 de navigatori români și familiile lor,  România a intrat în rândul țărilor care aplică la standard internațional protecția navigatorilor români!”, au transmis reprezentanții SLN.

Foto: Ilustrativ

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions