Politica
Cele mai rușinoase alegeri din ultimii 30 de ani. N-au dezbătut deloc, dar vor să fie președinți (P)
Published
5 ani agoon
Cele mai rușinoase alegeri prezidențiale din istoria ultimilor 30 de ani se vor consuma duminică, pe un fond de lehamite și dezgust. Mai marii politicii naționale, cățărați pe primele locuri în sondaje, au boicotat cu o scârbă greu de tolerat orice formă de dezbatere publică. În mod ipocrit, au monologat platitudini despre o țară normală, despre un președinte aproape de oameni, despre oameni noi în politică sau despre ce înseamnă să fii UN OM, așa, în general. Păi asta se întâmplă într-o țară normală? Așa se comportă oamenii normali, grijulii, noi sau generici?
”Democrația înseamnă dezbatere. Cine refuză dezbaterile, întoarce spatele democrației” – a avertizat încă din precampanie prezidențiabilul Theodor Paleologu. Și nu s-a limitat doar la avertizări, ci permanent, cu o insistență aproape de tip kamikaze, de pe urma căreia a fost înjurat, ridiculizat, caricaturizat și chiar demonizat, a cerut confruntări directe cu ceilalți candidați, pe care i-a provocat și de pe urma lașității cărora a cules puncte importante în intenția de vot a românilor.
Autorul articolului de față a participat la conferința de presă susținută de Paleologu, la Constanța, înainte de debutul oficial al campaniei electorale. Întâmplător, la mal de mare își făceau tot atunci pârtie Klaus Iohannis și omul fără program, Mircea Diaconu. De asemenea, Viorica Dăncilă și Dan Barna aveau turnee anunțate la Constanța. Paleologu a profitat de situație, declarând că ar fi minunat să avem o primă dezbatere electorală la Constanța. Și chiar ar fi fost minunat. El i-a rugat pe jurnaliști să transmită invitația sa la dezbatere către ceilalți candidați care se perindau atunci sau care urmau să se perinde pe la Constanța. Mesajul a fost transmis, însă pătrunși de propria lor importanță, aceștia au ignorat total provocarea. Constanța merita să găzduiască această confruntare, dar ”zeii” nu au vrut.
A urmat un moment pe care îl evocă frecvent Mihai Neamțu, purtătorul de cuvânt al PMP. El spune că, tot în precampanie, a participat la o emisiune în direct la postul B1 TV, alături de purtătorul de cuvânt al Alianței USR-PLUS, Cristian Seidler, care s-a declarat de acord asupra ideii unei confruntări între Dan Barna și Theodor Paleologu. Cu siguranță, electoratul ar fi avut de câștigat din această confruntare. Însă nici acum nu s-a întâmplat nimic.
”Domnul Barna a fugit de orice întâlnire sau, să zicem, de orice contrazicere în direct cu domnul Paleologu. Niciodată nu am văzut o dezbatere Barna-Paleologu, deși a fost promisă, vă spun, am fost acolo martor. (…) După ce a fost de acord cu dezbaterea în precampanie, în timpul campaniei dl. Barna a descoperit că pisicii sunt mult mai pasivi în relația asta dialogală pe care o întreținem cu necuvântătoarele. E mai bine să stai cu o pisică în brațe, decât să te duci la o dezbatere cu Theodor Paleologu, care știe să și muște, asta e adevărat. Și mușcă bine, adesea, și foarte bine face, pentru că ne-am săturat de această ipocrizie” – a comentat Neamțu într-un live pe Facebook.
Tot în această campanie anostă și lipsită de respect pentru electorat, toți candidații susținuți de partidele parlamentare au fost invitați la Iași, în capitala tineretului din acest an, să dezbată alături de structurile de tineret viziunile lor despre educație. La întâlnire s-au dus doar Theodor Paleologu și Kelemen Hunor. Ceilalți nu au dat doi bani pe strădania tineretului. Dar dezbaterile au lipsit și din peisajul televiziunilor naționale, cu două excepții remarcabile: o confruntare Paleologu-Kelemen la Realitatea TV și o confruntare Paleologu – Cătălin Ivan, la TVR 1.
Partidele parlamentare sunt finanțate de la bugetul de stat. Pe banii noștri, nu meritam o confruntare între cei care vor să conducă țara? Nu era normal să-i vedem în același platou, pe aceeași scenă sau la aceeași masă, să-i putem compara?
Același Theodor Paleologu vorbește de o patologie a puterii și de puterea, reală sau imaginară, care le ia mințile acestor candidați.
”Iohannis se comportă precum Zeus din Olimp, care nu discută cu nimeni. Într-o țară normală, președintele participă la dezbateri. Într-o țară normală există, pur și simplu, dezbateri înainte de alegeri. Într-o țară normală nu apare o criză guvernamentală care să bruieze complet dezbaterea prezidențială. Și într-o țară normală, în sfârșit, ar fi drastic sancționat de alegători și comportamentul dânsului, și comportamentul doamnei Dăncilă și comportamentul lui Dan Barna, care, nici unul dintre ei, nu vor cu adevărat dezbatere. Președintele spune că el nu discută cu nimeni, că el e Zeus din Olimp, că el are altă treabă de făcut și nu se coboară printre muritori. După aia, doamna Dăncilă spune că ea nu discută decât cu Zeus. Și după aia vine Barna și spune că el nu discută decât cu Zeus și cu Dăncilă. Sunt trei cazuri de patologie a puterii. E patologia puterii totale, de tip jupiterian. După aia, patologia puterii invidioase din partea doamnei Dăncilă care s-a agățat de putere cum a putut. Și după aia cazul foarte comic de patologie a puterii imaginare. Adică, nici măcar nu ai ajuns la putere și deja ai luat-o razna. E vorba de patologia puterii. Unii oameni o iau razna numai dacă au o ștampilă. Puterea ștampilei deja îi face să o ia razna. Alții o iau razna de la ceva mai mult. Unii o iau razna visându-se președinți sau visându-se președinți care contează. Mi se pare foarte simptomatic sloganul acesta: un președinte care contează. Deci fandaxia-i gata, vorba lui Caragiale.” – a spus Paleologu la o emisiune recentă a postului B1TV.
Mesajul lui Paleologu este acela că cei atinși de patologia puterii și care sfidează democrația trebuie sancționați la vot. Candidatul PMP combate argumentul răspândit de propaganda unor contracandidați, care cer vot negativ anti-PSD pentru a accede în turul II, pe baza unui calcul, iar nu pe o confruntare reală de idei.
”Dacă v-ați săturat de Iohannis, votați util, votați Paleologu. Pentru că miza alegerilor nu este cine intră în turul II. Asta este o tâmpenie. Numai oameni fără niciun fel de cultură politică și fără niciun fel de viziune pot să spună că singura miză a alegerilor prezidențiale e cine intră în turul II. Nu. Miza e cine câștigă. Iar eu sunt singurul care, în turul II, îl poate învinge pe Klaus Iohannis. Pentru că, cu adevărat, îl bat într-o dezbatere. Iar dacă fuge de dezbatere, lumea va sancționa o astfel de lașitate”. – a spus Paleologu, ieri, într-un live pe Facebook.
Ce șanse are Theodor Paleologu să intre în turul II? O opinie interesantă a fost exprimată de profesorul clujean Adrian Papahagi, într-o postare pe Facebook.
“Sunt amici care îmi spun că Paleologu nu are șanse să ajungă în turul 2. Greșit!
Îl vor vota cei 4-500.000 de oameni care au sprijinit constant PMP.
Îl vor vota oameni cu opțiuni liberale, care înțeleg că Paleologu e mai liberal decât Iohannis.
Îl vor vota foști electori ai PDL, care își aduc aminte că au purtat aceeași luptă împotriva PSD/USL în 2008, 2009 sau 2012, și nu-l pot vota pe fostul premier de la Grivco, Iohannis.
Îl vor vota simpatizanții USR, care vor realiza că Paleologu reprezintă, mai strălucit decât Barna, standardul de urbanitate și civilizație la care visează.
Îl vor vota chiar și oameni de stânga, pentru care Viorica Dăncilă reprezintă un afront adus inteligenței.
Mai presus de toate, îl vor vota “infatuații” creștini care au fost “flituiți” de Iohannis și de Barna. De la aceștia, Iohannis și Barna vor primi înapoi exact boicotul pe care l-au orchestrat.
Ce să voteze deci un bun creștin și un bun patriot, care își dorește civilizație, cinste, modernizare, reformă, anticorupție, urbanitate, europenism, educație, cultură?
Paleologu, firește.”.
Comandat de Partidul Mișcarea Populară
Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 31190006
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.