Published
7 luni agoon
By
Tatian Iorga
Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“ și Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ și Exploatarea Filmelor, a readus publicul constănțean iubitor de cultură și artă în sala de spectacole și în spațiile expoziționale, datorită evenimentelor organizate în primele luni ale anului 2024, care au delectat mii de spectatori de toate vârstele. Același ritm dinamic în ceea ce privește programul cultural-artistic al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“ se va menține pe tot parcursul anului, pentru că urmează numeroase alte manifestări, de la proiecte culturale, parteneriate, festivaluri, până la premiere cinematografice, spectacole și expoziții, adresate publicului din toate categoriile de vârstă.
Pentru că apropierea marilor sărbători de peste an reprezintă, totodată, și un moment binevenit de reflecție și evaluare, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, dr. Ștefania-Laura Abibula-Stroe, a transmis un mesaj, cu prilejul Duminicii Floriilor și al apropiatelor Sărbători Pascale: „Marile sărbători sunt menite să aducă bucurie, recunoștință și momente de introspecție fiecăruia. Pentru echipa Centrului Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada este o ocazie bună de a evalua proiectele realizate în decursul timpului, de a aduce mulțumiri tuturor colaboratorilor și acelora care au susținut organizarea și buna desfășurare a acestora. Îi mulțumim Consiliului Județean Constanța pentru sprijinul acordat culturii și proiectelor, evenimentelor Centrului Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, iar comunității constănțene îi suntem recunoscători pentru interesul și bucuria cu care au primit fiecare invitație artistică. Umanitatea și determinarea să ne fie călăuze cotidiene, nu doar în ceas de sărbătoare! Sănătate, pace sufletească și bucurie cu ocazia sărbătorii Floriilor și a Învierii Domnului!“.
Fie că s-au desfășurat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret (CMEPT) „Jean Constantin“, fie la sediul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“ din Bulevardul I.C. Brătianu nr. 68, activitățile cultural-artistice din primele luni ale anului 2024 au fost variate, acoperind o paletă largă de preferință și s-au bucurat de succes, dovadă fiind sălile pline și participarea numeroasă a publicului.
Păstrarea și promovarea tradiției culturii tradiționale este, de asemenea, o componentă esențială în derularea activităților instituției, reprezentanții Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” efectuând, periodic, cercetări de teren în localitățile dobrogene.
Unul dintre evenimentele de referință ale începutului de an a fost spectacolul „Mărțișor folcloric“, organizat în data de 06 martie 2024, la CMEPT „Jean Constantin“, sub patronajul Consiliului Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Un adevărat regal folcloric, spectacolul a pus în valoare frumusețea cântului, tradițiilor, obiceiurilor și portului popular autentic. Pe scenă au evoluat soliștii de muzică populară invitați și orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul“, condusă sub bagheta magică a dirijorului Cristian Obrejan.
Călătoria muzical-coregrafică a primăverii a fost urmată de un alt eveniment important organizat de instituția culturală constănțeană, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța: lansarea unui album foto-documentar de colecție, pe 13 martie 2024, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“: „Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913. Colecția Anghel Georgian“. Volumul se înscrie în proiectul cultural „Mărțișorul Flotei Naționale“, parte a activității curente a Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul“ din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“.
Din multitudinea evenimentelor cultural-artistice organizate de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, în primele luni ale anului, amintim: „Noaptea de Poezie“ – 21 martie 2024, la CMEPT „Jean Constantin“; triplul eveniment editorial sub genericul: „Basarabia – Dobrogea, Pod Cultural“ – 27 martie 2024, CMEPT „Jean Constantin“; Concursul pentru elevi „Tradiții dobrogene“, secțiunea Ouă încondeiate și obiecte meșteșugărești – parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 8 „Jean Bart“, 05 aprilie 2024, CMEPT „Jean Constantin“; proiectul „Povești sacre, interpretări moderne” – dublu eveniment expozițional, 15 aprilie 2024, CMEPT „Jean Constantin“; Proiectul socio-cultural „Sfintele Paști în datini și obiceiuri“ – 19 aprilie 2024, sediul din B-dul I.C. Brătianu nr. 68; „Lazărul și Floriile în tradiţia populară” – 22 aprilie 2024, activitate extracurriculară desfășurată la Școala Gimnazială nr. 8 Constanţa, Școala Gimnazială nr.39 ,Nicolae Tonitza” și Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” Constanţa.
De asemenea, în perioada 20 – 23 aprilie 2024, constănțenii de toate vârstele au primit cu bucurie evenimentele aniversare organizate în cadrul Zilelor Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin – 6 ani de la inaugurare”. Au fost proiecții de filme cu intrare liberă și cu tarif aniversar, un super-show oferit celor mici de magicianul Robert Tudor și concertul inegalabilului artist Ștefan Bănică.
CE URMEAZĂ?
Continuând în același ritm susținut seria evenimentelor, vor urma, în luna mai, și alte activități cultural-artistice importante printre care Proiectul cultural – artistic „Arderi experimentale/arderi arhaice” (17 – 19 mai 2024), locație: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța Unu; coordonator proiect: prof. dr. Florentin Sîrbu.
Totodată, vă invităm și la suita de manifestări pe care le organizăm cu prilejul Zilelor Constanței:
20.05.2024 ora 18.00 – Recital de muzică de cameră „De la Bach la Piazzolla“. Francesco Mariozzi – violoncel (Italia); Andreea Bratu – pian (România) – Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“;
20 – 31 mai – expoziția claselor de pictură, catedra Arte Vizuale „Orizonturi citadine“ – Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“;
21 mai – Tur cultural la țărm de Marea Neagră (turul va fi realizat de un ghid).
Evenimentele dedicate constănțenilor – și nu numai – vor continua, în perioada 24 – 26 mai 2024, cu Proiectul cultural – artistic „Festivalul Tradiţiilor și Gastronomiei Pescărești“.
Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, la Pavilionul Expozițional, vor avea loc spectacole susținute de cursanții Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și invitații lor, printre care și artista Bibi.
Vă așteptăm cu drag la toate evenimentele pe care le vom organiza în luna mai, cât și pe tot parcursul anului, spun organizatorii.