Aleșii USR din Constanța reacționează dur după ce Consiliul Local a fost ținut din nou în beznă de conducerea Primăriei, care nu a informat în timp util consilierii locali de existența unor adrese trimite special pentru ei. S-a întâmplat în primăvara acestui an la vânzarea Hanului Balcan, iar acum s-a întâmplat din nou acum, când pe numele Consiliului Local a venit un act de la Ministerul Culturii care prevedea exercitarea dreptului de preempțiune referitor la un teren de 7 hectare, ce aparține omului de afaceri Grigore Comănescu. Actul a fost trimis Consiliului Local Constanța încă din 22 august, dar consilierii locali nu aflat de el decât cu o zi înaintea ședinței de Consiliu Local când trebuiau să își dea votul.
Secretomania de care dă dovadă conducerea Primăriei a fost criticată dur de liderul consilierilor USR, Dumitru Caragheorghe.
„O nouă adresă de la Ministerul Culturii către Consiliul Local, trimisă în 22 august 2022, cu privire la exercitarea dreptului de preemțiune pentru proprietăți din BD IC Brătianu 131, nu este adusă la cunoștința consilierilor pentru ca aceștia să se poată exprima în termenul legal de 15 zile de la primire. Potrivit legii, proprietarul vânzător era obligat să notifice Ministerul Culturii care, mai departe, după ce și-a declinat dreptul la preemțiune a comunicat autorităților locale. Ca și în cazul Hanului Balcan, Consiliul Local este ținut în beznă informațională dar este convocat intempestiv într-o ședință extraordinară în a 15 a zi de la o oferta a proprietarului vânzător ce nu are nicio legătură cu adresa acestora către Ministerul Culturii. Astfel am fost puși în situația de a vota un proiect cu vădite probleme de legalitate.
Deși demersul a fost susținut de necesitatea edificării în acel spațiu a unui parc industrial, fără niciun argument documentat, acesta nu beneficiază de nicio alocare bugetară. Mai mult, suntem in fața unei inconsecvențe de mesaj public de-a dreptul abracadabrantă: ba se spune că nu sunt bani, ba apar tot felul de proiecte fantasmagorice sau chiar cheltuieli efective de risipire a banului public, ba spunem că ne pasă de diferite obiective de patrimoniu sau interes economic, ba ne facem că plouă cînd se ivesc astfel de oportunități pentru oraș, ba spunem că suținem dezvoltarea prin investiții după care ne e teamă de cheltuielile pe care le pot genera acestea fără a gândi pro activ la veniturile si beneficiile conexe ale unor astfel de proiecte. Și câte și mai câte astfel de contradicții. Orașul are nevoie de un parc tehnologic înainte de unul industrial. Sper să nu iasă acum primarul cu retorica “Nu a vrut Consiliul Local”. Să facă bine și să identifice terenul! În campanie se lăuda că îl are deja!“, a declarat Dumitru Caragheorghe.
La fel de critic a fost și viceprimarul Constanței din partea USR, Florin Cocargeanu, care a întrebat de ce oare adresa Ministerului Culturii, trimisă exclusiv Consiliului Local, dar și înștiințarea din 5 septembrie venită din partea vânzătorului tot pe adresa Consiliului Local au ajuns abia în 19 septembrie la consilierii locali și nu au fost trimise imediat aleșilor pentru a iniția proiecte.
„În proiectul de hotărâre sunt menționate o adresă a Ministerului Culturii și semnată de ministru, adresată Consiliului Local și o înștiințare venită din partea vânzătorului din data de 5 septembrie, adresată în exclusivitate Consiliului Local, întreb de ce adrese și înștiințări au ajuns la noi, consilierii locali, abia ieri (19 septembrie, n.r.) ca anexă la proiectul de hotărâre, și nu ne-a fost adusă la cunoștință la momentul în care a fost înregistrată în cadrul Primăriei Constanța. Și noi consilierii avem aceleași drepturi ca și domnul primar de a propune proiecte de hotărâre. Dacă nouă nu ni se aduce la cunoștință refuzul Ministerului Culturii de neexercitare a dreptului de preemțiune, suntem privați de dreptul de a propune proiecte așa cum s-a întâmplat în cazul Hanului Balcan.“, a declarat Florin Cocargeanu în ședința Consiliului Local de ieri.
Amintim că, USR Constanța a depus plângere penală împotriva secretarului Primăriei Constanța pentru abuz în serviciu. Consilierii locali USR Constanţa o acuză pe Mirabela Călin Viorela că nu ar fi prezentat actul prin care i se cerea Consiliului Local Constanța să-și exercite dreptul de preempţiune asupra Hanului Balcan, obiectiv aflat în strategia culturală a Constanţei. Numai că, aleșii locali au aflat de acest act după ce foștii proprietari au vândut Hanul unui PSD-ist – Ion Constantin, fost prefect al Constanței, care a cumpărat imobilul cu 650.000 de euro.
De asemenea, amintim că, ieri, Consiliul Local Constanța a fost pus să își exercite dreptul de preempțiune în vederea cumpărării unui teren cu potențial arheologic de pe bulevardul IC Brătianu, scos la vânzare de proprietarul său la prețul de 15 milioane de euro. Numai că, actele care au stat la baza proiectului de hotărâre au ajuns cu numai câteva ore la consilieri, deși au fost trimise pe numele Consiliului Local cu mult timp înainte. Proiectul susținut cu îndârjire de însăși Ovanesian, care l-a susținut personal în ședințele de Comisii și în plen, privind exercitarea dreptului de preempțiune în vederea cumpărării unui teren cu potențial arheologic de pe bulevardul IC Brătianu a fost respins categoric la vot de majoritatea consilierilor locali: 1 vot „pentru“, 1 vot împotrivă și 23 de „abțineri“.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta